Results 1 to 6 of 6

high engine rev

This is a discussion on high engine rev within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; 98 camaro ss, Battery went totally dead. replaced battery. when cranking the engine reved to 3500 rpm then shortly went ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    vidalia,ga
    Posts
    5

    red / black stripes
    98 camaro

    high engine rev

    98 camaro ss, Battery went totally dead. replaced battery. when cranking the engine reved to 3500 rpm then shortly went to idle~1000 rpm. what causes this and could this damage my motor? thanks

  2. #2
    Build in progress Derrick1227's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Winchester, Kentucky, United S
    Posts
    180

    Red
    2002 Z28

    Now don't quote me on this as I'm still learning my own motor but I know that like on my Dakota I have a IAC sensor which if it went bad would cause a high idle when you first start the vehicle so if our cars have them which I'm not sure of yet then thats where I would look first. At most its like a $30 part from Advanced.

  3. #3
    Single Malt rbob93's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Ft. Lauderdale, FL
    Age
    69
    Posts
    2,707

    Sebring Silver
    2000 CamaroSS

    When your battery died your PCM was reset.

  4. #4
    Senior Member Too Fast's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Indianapolis
    Age
    54
    Posts
    5,170

    Black
    2000 WS6 6spd Hooker LT

    ^^^what he said. If that's all it did, you're ok.

  5. #5
    Member Blue Thunder 42's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Crownsville MD
    Age
    46
    Posts
    191

    Navy Blue Metallic
    98 SS Camaro

    recharging battery

    I had to jump start once and while the battery was charging itself back up the car was idling between 2500-3000rpm. No problem, just annoying when you have a loud car and everyone is looking at you like a ass, "what you want to race my corolla?"

  6. #6
    Veteran Hi-Po's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Florida
    Posts
    10,461

    Black
    1999 TA WS.6

    Normal. Just trying to learn short term idle trims again since you erased them when unhooked the battery to replace. Give it an hour.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Engine revs high at start
    By !!!FAST!!! in forum General Help
    Replies: 7
    Last Post: 08-31-2009, 08:44 AM
  2. Help: engine bucking @ high end torque
    By abarthle in forum LT1
    Replies: 10
    Last Post: 03-22-2008, 09:08 PM
  3. Help: engine bucking @ high end torque
    By abarthle in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 03-22-2008, 06:51 AM
  4. Nos on high mileage engine?
    By DARKLS1 in forum Nitrous
    Replies: 15
    Last Post: 08-23-2006, 10:01 PM
  5. engine noise at high rpm
    By banditmotor in forum Internal Engine
    Replies: 6
    Last Post: 04-10-2006, 11:21 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •