Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 26

hesitation problem

This is a discussion on hesitation problem within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; i have a problem with my car and i cant really remember if this has been happening since i bough ...

  1. #1
    Member bobbyd's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    austin
    Posts
    143

    hesitation problem

    i have a problem with my car and i cant really remember if this has been happening since i bough it or not.
    basictly what it does is that when it gets to 50mpg all the way to 60mpg it hesitates and feels like the car falls in its face.

    any ideas on what this can be? i changed plugs, wires, cleaned air filter, maf sensor, tb etc.

    basictly when it gets to the 50mph range it changes gears so its at a low rpm.

    anyone experienced anything similar? any ideas on what to check for next? im going to be changing my fuel filter again and see if maybe thats the culprit

  2. #2
    NY Representative basballny2's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    NeW YoRk
    Posts
    3,393

    Red
    2001 ws6

    could be a fuel filter, but i dont know if i would change it considering your getting 50-60 mpg

  3. #3
    Member c5z28's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Bay Area
    Posts
    8,120

    On your ass flashing
    my highbeams

    lolz^
    check the car for codes with a code reader via any local car parts store that lends them out. kragen etc.

  4. #4
    Member bobbyd's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    austin
    Posts
    143
    Quote Originally Posted by basballny2 View Post
    could be a fuel filter, but i dont know if i would change it considering your getting 50-60 mpg
    lol failed. typo meant to put mph not mpg.

    theres no codes i got a aeroforce gauge and the only codes i got are the ones for the air pump.

    i got the fuel filter will install it tomorrow and see if that was the problem.

    will update tomorrow.

  5. #5
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Keep us posted. I too am thinking the fuel filter.

  6. #6
    Member bobbyd's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    austin
    Posts
    143
    Quote Originally Posted by cammed goat View Post
    Keep us posted. I too am thinking the fuel filter.
    i changed it today but havent driven the car yet. ill drive it tomorrow and and post back with results.

  7. #7
    Member bobbyd's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    austin
    Posts
    143
    Update well today i drove back home frommy parents houseand finally got to drive the car wth a new fuel.filter. well it seems like that was my problem after all doesnt seem to hesitste bog down anymore. Hopefully it doesnt come back i will update during the week to make sure its still running strong with no bog/ hesitstion

  8. #8
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Making progress.

  9. #9
    Member Badass WS6's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    A, A
    Posts
    375

    Pewter
    2002 Trans Am WS6

    From my past experience with my z28, if it's not the fuel filter it's the fuel pump. What a fun job changing that was.

    I was having the same problems that you described so I put a new fuel filter in and it solved the problem for about a month. Then one day, out of the blue, it wouldn't start. Wouldn't even turn over or anything. I took it to my mechanic and he diagnosed it and it was the fuel pump. I replaced it and have had no problems since.

    Good luck, and I hope it just needed a new fuel filter and not a new fuel pump.

  10. #10
    BLKHWK Durango's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    New Brunswick Canada
    Age
    47
    Posts
    881

    Black
    BLK TA modded 12.2@113mph

    Clean your maf and fuel pump

    Your maf fuel filter or fuel pump

  11. #11
    Member bobbyd's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    austin
    Posts
    143
    Well after driving with a new fuel filter for about 5 days now it is hardly notisable now. Still can feel it s little hesitstion but not as much. I will clean my maf and seeifthat gets rid of it completely. It is a bif differnce though nowitoicks.up fastr.
    Hiw can i check to make sure my fuel pump isnt fsiling etc?

  12. #12
    Member bobbyd's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    austin
    Posts
    143
    update. well the fuel filter did make it seem like it had fixed the problem (a little) but the problem still exist.

    i cleaned the maf vey good and it helped alittle aswell but still happens.

    one thing i did notice was that when it starts to hesitate/bogdown i get some knock retart (this was scanned via a aeroforce interceptor) no missfires, no o2 codes.

    what can be causing the knock retart? my o2 sensors i have a bosch (corvette rear) on the drivers side and a denso on the passenger, can this be the problem?

    what else can i check? ideas? also it migh be in my head but it seems that when its not as hot out the car runs better still hesitating but not as much. other times it hesitates a little more than other times.

  13. #13
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    There are members here who advise against using Bosch O2 sensors.

  14. #14
    Member bobbyd's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    austin
    Posts
    143
    Quote Originally Posted by cammed goat View Post
    There are members here who advise against using Bosch O2 sensors.
    yea i've read about that. i got another denso sensor last week. i will probably install it this week and see if that was the problem. but the thing is that the readings arent slow (atleast i dont think. i was scanning both sensors readings/switching and both were almost switching around the same.

    wont hurt to swap it out and try it though

  15. #15
    Member DaddySS's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Bergen Co. NJ
    Posts
    590

    Black
    2000 Camaro SS Conv.

    If you're running lean, that will cause knock retard. First think to check is fuel pressure, if that's OK, then go after the MAF, 02s, etc.

  16. #16
    Member bobbyd's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    austin
    Posts
    143
    Quote Originally Posted by DaddySS View Post
    If you're running lean, that will cause knock retard. First think to check is fuel pressure, if that's OK, then go after the MAF, 02s, etc.
    checked the fuel pressure at idle and its good. 58psi.
    it ran good right now when i was coming home from work. im thinking its going to be the bosch o2 sensor being slow possibly. hopefully thats the problem.

  17. #17
    Member 20ws6speed01's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Winston,OR
    Posts
    272

    blue
    2001 WS6

    whats fuel press when driving or after driving awhile?

  18. #18
    Member bobbyd's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    austin
    Posts
    143
    Quote Originally Posted by 20ws6speed01 View Post
    whats fuel press when driving or after driving awhile?
    i have no idea i have to get a longer hose to be able to see the gauge while driving. i will see if a hvac hose will fit on it so that i can look or have someone look at the gauge while im driving.

  19. #19
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    If you have 58 PSI at idle you are fine.

    I would guess O2 sensors.

  20. #20
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    bobbyd:
    Year, Make, Model?? Any modifications?

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Hesitation
    By staleycornell in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 02-09-2011, 04:46 AM
  2. Need Help, hesitation
    By ESBdieselcam in forum General Help
    Replies: 14
    Last Post: 10-15-2009, 07:07 AM
  3. hesitation/backfiring problem HELP please
    By stefos in forum General Help
    Replies: 0
    Last Post: 07-02-2008, 08:33 PM
  4. Help with hesitation
    By BruceLee in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 05-09-2007, 03:55 PM
  5. 00 C5 Hesitation
    By jstyle in forum General Help
    Replies: 0
    Last Post: 09-29-2005, 01:45 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •