Results 1 to 11 of 11

Help with my friends Camaro..

This is a discussion on Help with my friends Camaro.. within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; My friend has a 1989 Camaro, auto, V8 355 I think. Anyways when he bought it the person he bought ...

  1. #1
    Member Firebird Phoenix's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    STL Area, Illinois Side
    Posts
    519

    Black
    1995 Firebird

    Help with my friends Camaro..

    My friend has a 1989 Camaro, auto, V8 355 I think. Anyways when he bought it the person he bought it from said they couldn't get the part for the stock temperature control to turn the fans on so they wired up a fan switch. He's been having problems with it since then. His dad just re-wired it the switch and its still blowing fuses and so on. I made the suggestion of why they (him and his dad) don't just put it back to stock.... So here I am posting this to help them. Whats the part we need to get exactly so that the fans turn on correctly at stock configuration and/or a legit fan switch kit as they just have regular wire and a general toggle switch hooked up now. Thanks for any input.

  2. #2
    Life in the Fast lane sunsetorangess's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Bragg NC
    Posts
    2,835

    Met. Sunset Orange
    01 SS

    Run the wire seperate from the fuse box, i recently wired one up for a buddy, i used 14 guage wire, ran it directly to the battery, from the switch, then one to the power side of the fan. Left the harness connected to the fan and just tied into the hot side of it.
    J
    2001 SS, Its not the car its the Driver that matters....

  3. #3
    Member Firebird Phoenix's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    STL Area, Illinois Side
    Posts
    519

    Black
    1995 Firebird

    Quote Originally Posted by sunsetorangess View Post
    Run the wire seperate from the fuse box, i recently wired one up for a buddy, i used 14 guage wire, ran it directly to the battery, from the switch, then one to the power side of the fan. Left the harness connected to the fan and just tied into the hot side of it.
    J
    I'm going to have to double check but I think thats the set up they have going is to the battery yet its blowing fuses..

  4. #4
    Life in the Fast lane sunsetorangess's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Bragg NC
    Posts
    2,835

    Met. Sunset Orange
    01 SS

    which fuse is it blowing? Is the wire arching somewhere?
    Or you can hook it up the way its suppose to be, and check the relay and the coolant temp switch and see which one is causing the issue.
    J
    Last edited by sunsetorangess; 03-24-2009 at 01:11 PM.

  5. #5
    Senior Member bigrondownhiller's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Orange County, NY
    Age
    42
    Posts
    2,674

    Black
    1996 Camaro Z28 vert

    Does it still have the factory fuel injection?

  6. #6
    Member Firebird Phoenix's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    STL Area, Illinois Side
    Posts
    519

    Black
    1995 Firebird

    Quote Originally Posted by sunsetorangess View Post
    which fuse is it blowing? Is the wire arching somewhere?
    Or you can hook it up the way its suppose to be, and check the relay and the coolant temp switch and see which one is causing the issue.
    J
    Just called him. Apparently the fuse that is blowing is NOT in the fuse box and they wired up a "fuse" near the battery in with the wire...could that be the deal? I going to probably go over to his place later to check it out personally. He also says that now no matter what position (on/off) the fans are running if they turn on the car, and it blows the fuse eventually so.. yeah.

  7. #7
    Member Firebird Phoenix's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    STL Area, Illinois Side
    Posts
    519

    Black
    1995 Firebird

    Quote Originally Posted by bigrondownhiller View Post
    Does it still have the factory fuel injection?
    Yeah I believe so as they haven't modified it.

  8. #8
    Life in the Fast lane sunsetorangess's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Bragg NC
    Posts
    2,835

    Met. Sunset Orange
    01 SS

    Well if there running in either postion means the wire they ran is shorting out somewhere. They either used too small of a guage of wire or to small of a fuse. I would first disconnect the wiring they ran from the battery or power source then trace it and find where its shorting out at. Then i would go from there.
    J

  9. #9
    A friggin fish! LOL buswwa's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Vernon, CT
    Posts
    653

    Pewter
    2000 Z28

    I had an 86 with a similair setup, and it kept doing the same thing. What amperage is the switch? I had to go to a 50 amp toggle, and that would blow every few months anyway, but that was the only way to work it. I had a pro stock car builder (my mechanic) set it up, and he used heavy gauge wires, ran it from the fuse box, the battery, and the only problem was replacing the switch every so often for around 9 dollars a whack.

  10. #10
    Senior Member bigrondownhiller's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Orange County, NY
    Age
    42
    Posts
    2,674

    Black
    1996 Camaro Z28 vert

    Quote Originally Posted by Firebird Phoenix View Post
    Yeah I believe so as they haven't modified it.
    The computer controls the fan on/off. If he wants to go back to stock then check the relay and the temp sensor on the pass side of the block. Check the gauge of the wire. Also if there is no relay the fans are having a large draw on the switch, probably too much. I would put a relay in to take the current out of the switch. When I bought an 88 Iroc someone did the same hacking on it. My mechanic had to trace the wire from the relay to the computer and rehook it.

  11. #11
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    On my old Cutlass, I used this kit from Painless Wiring. It turned the fan on and off automatically.
    http://www.painlessperformance.com/w...rchField=30103

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Friends working for friends.... high bids
    By knightryda01 in forum Almost Anything Goes
    Replies: 8
    Last Post: 06-15-2014, 08:33 AM
  2. Looking for a CAI for a friends Camaro
    By Firebird Phoenix in forum Parts Wanted / Trade
    Replies: 0
    Last Post: 07-23-2008, 09:17 PM
  3. Friends 3.8 Camaro
    By Getzen_Guy in forum V6
    Replies: 40
    Last Post: 02-13-2008, 10:12 PM
  4. Hello new friends!
    By nomorefords in forum New Member Introductions
    Replies: 3
    Last Post: 04-05-2007, 08:44 PM
  5. Replies: 11
    Last Post: 01-22-2007, 09:07 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •