Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 21

Help,

This is a discussion on Help, within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Hey guys how u all doin. I have a question. I noticed Since two days ago. My car is actin ...

  1. #1
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    Help,

    Hey guys how u all doin. I have a question. I noticed
    Since two days ago. My car is actin funny.
    The RPMs are high. Almost on 1000 usually is bout 600 which on idle.
    Any idea what the problem could be?
    I also noticed the steering pump it's makin a noise. Seems like it needs oil but is not that low.
    Could that be the problem
    00 ss blk m6 " STOCK" strano springs, slp bilstein shocks, adj LCA, adj panhard bar, relocation brackets, 2 point SFCs welded,OEM zo6 rims black, magnaflow exhaust, CME exhaust,E/cutout, slp grille, custom front plate mount, HIDs, whistler mod, side moldings delete, slp air lid, ported and polished TB, strut tower brace, 3.73s gears, and some other parts to list!
    next to come,4.10s,ls7 clutch, ms3 or 228r cam, ported 243s, ls6 intake, ls6 oil pump. ls2 timing chain, longtube headers no cats, with a tune..
    02 tahoe Z71 blacked out
    00 jeep grand Cherokee limited on 22s.
    07 Dodge Charger R/T Inferno Red, Sold
    98 z28 red m6 sold
    07 zx6r ninja flat/black sold
    08 zx6r ninja sold

  2. #2
    Life in the Fast lane sunsetorangess's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Bragg NC
    Posts
    2,835

    Met. Sunset Orange
    01 SS

    I doubt the problem's are related
    The power steering whine is probly your pump on its last leg if your fluid level is fine.
    Any codes?
    What mod's on the car if any?
    Have you tried cleaning your maf and Iac motor?
    J
    2001 SS, Its not the car its the Driver that matters....

  3. #3
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    The steering pump and the idle started at the same time.
    I was told the pump was changed last year.
    The car is all stock on motor.
    No codes at all or anything. Car feels good good Is just that the rpms are to high.
    I don't knw what the problem could be

  4. #4
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    I cleaned the maf bout a 1000 miles ago
    Changed plugs,wires,filters, oil. Everything.

  5. #5
    Member
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    WI
    Posts
    129
    2000 Trans Am

    Like already mentioned, I might check IAC and for vacuum leaks also. Spray some carb cleaner around and see if the idle changes.

  6. #6
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    I'll do that again. Hopefully works.
    I washed the engine bay last week but i didn't see any difference on the idle till two days ago.

    How much does the steering pump cost?

  7. #7
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    check the PCV hose for cracks/vacuum leaks. Its a common source.

  8. #8
    Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    ohio
    Posts
    393

    black
    1998 Camaro SS

    yeah the idle is most likely a vaccum leak somewhere. the power steering pump just probably needs to be replaced. i think i got mine from autozone and it had a lifetime warranty which is good bc i had to replace it twice in the same year. idk why tho really. i just thought bc the tires on our cars are so wide its hard for the pump to turn the wheels especially when the car isnt rolling. I think the pump was around $50.

  9. #9
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Check the power steering pump and hoses. You don't wanna waste money replacing what could be a good pump and find out the hoses are the culprit. Also, check the IAC to see if the pintle is covered in carbon. If it is, then clean it with throttle body cleaner.

  10. #10
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    Thanks 4 the replies guys.
    I'll check the vacuum hoses and make sure everithin is fine. I thought it could be the PVC valve cuz I forgot to changed that. On the tune up.

    I found the pump on eBay for 45 bucks. I thought it was more expensive. I'll go to autozone once I find out that's exactly the problem.

    Like I said earlier. I washed out the motor and everithin looks cleAn. But now it has oil on the steering pump. So idk it could be a hose. Or something.

    Replacing the pump twice in a year sux lol
    Is it hard to change the pump?

  11. #11
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    Found the problem.
    I checked the vacuum hoses. And I didn't see anything visible that could be the problem.
    I start up the car. And I hear the air leak comin out of the intake.
    The hose the goes to the intake manifold has a big hole, it's just right after the Pcv valve. How can I fix that?

  12. #12
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    You could probably get some vacuum hose from a parts store or go to a hardware store and get some silicone hose to replace the piece with the hole.

  13. #13
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    Thanks 4 the info.

  14. #14
    Member DaddySS's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Bergen Co. NJ
    Posts
    590

    Black
    2000 Camaro SS Conv.

    Not sure which hose you're referring to but on the passenger side front of the manifold are the PCV air supply and return hoses. Either can be repaired with some duel line hose.

    If the PS pump was low, the fluid must be leaking somehere...so track down that leak. If the fluid hasn't been flushed, that should be done also, and remeber it takes a couple days for all the air to settle out of the fluid once it's been low.

  15. #15
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    i went to the auto parts and they dont have the piece i need...
    its on the passenger side hose,,
    they said i have to go to the dealer for it


    some pix here so u knw guys what im talkin bout

  16. #16
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    You can replace that small section with 3/8" (I think) fuel line hose. Take the PCV valve to the parts store with you and match up the correct size hose that fits over it snug.

  17. #17
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    thanks for the reply..
    but how can i unplug it off the intake?
    i tried to pull it off but it didnt came off

  18. #18
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Piscataway, NJ
    Posts
    13
    1997 TA

    Any codes? A vacuum line could have just popped a leak or come off all together

  19. #19
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by 98maro View Post
    thanks for the reply..
    but how can i unplug it off the intake?
    i tried to pull it off but it didnt came off
    pry on it with a screwdriver, it'll come off.

  20. #20
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    Ok thanks i try that,
    Hope I can pull it out.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •