Results 1 to 17 of 17

Flickering oil PSI gauge?

This is a discussion on Flickering oil PSI gauge? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; So my oil PSI gauge flickers sometimes , its nothing extreme like 20-60psi but when I'm sitting at a light ...

  1. #1
    Yeah baby! Yeah! silverWS6's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    okc
    Posts
    2,571

    Silver 2002 WS.6
    Red 1989 Formula

    Flickering oil PSI gauge?

    So my oil PSI gauge flickers sometimes, its nothing extreme like 20-60psi but when I'm sitting at a light then it'll slightly flicker the needle around 40psi (normal idle psi) under acceleration its fine and holds normal pressure (about 60psi). Car has 79k miles and I use Pennzoil platinum 5-30... anybody else seen this? I know these gauges suck

  2. #2
    None Shall Pass Knight's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    East of Cleveland, Ohio
    Posts
    3,828

    Black
    99 WS.6 - Modified

    Could be the OPSU having an issue, a slightly loose wire connection, or just the guage itself. I wouldn't worry about it too much. You could go with an aftermarket guage setup just to be safe.

  3. #3
    Your friendly policeman FinZ28's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Alabama
    Posts
    519

    Bright Rally Red
    2001 Chevy Camaro Z28

    Mine does the same thing. Typically it only does it once the car has been driven for awhile, and it only does it with the car in gear. Not too worried about it since pressure seems fine otherwise.
    2001 Chevy Camaro Z28 A4
    SLP cold air intake/lid, SLP smooth bellow, Pacesetter LT's, ORY, Magnaflow exhaust, BMR STB, adjustable Panhard rod, SFC's, LCA's, 1LE sway bars, cross-drilled rotors

  4. #4
    Yeah baby! Yeah! silverWS6's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    okc
    Posts
    2,571

    Silver 2002 WS.6
    Red 1989 Formula

    Quote Originally Posted by Knight View Post
    Could be the OPSU having an issue, a slightly loose wire connection, or just the guage itself. I wouldn't worry about it too much. You could go with an aftermarket guage setup just to be safe.
    I'll probably end up doing this along with a water temp gauge since both suck on the 02's, is it difficult to wire one up?

  5. #5
    Member SuperSSguy's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    NorCal
    Posts
    979

    Sunset Orange Metallic
    2002 Camaro SS M6

    Or this one....My oil gauge moves to the beat of my music No shit! If i mute the stereo or shut it off..it stays on the correct pressure but when the musics playing it moves with the beat of the music!!The stereo is the factory monsoon - no aftermarkets-..now it has been replaced once under warranty(the stupid illumination lights went out,,,and so did this one eventually)..possible bad ground with stereo? If so why would this affect the oil guage?
    Last edited by SuperSSguy; 08-05-2012 at 05:50 PM.

  6. #6
    Waiting on the Tree transamtom's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Niagara Falls Ont.Canada
    Posts
    927

    NBM
    1999 TA A4

    Mine flickered a bit and read a little low,put a new OPSU in when I did the LS6 intake and no more flicker and I have a good strong reading which is backed up by how the car runs.
    2010 Camaro SIM 2SS/RS A6
    1999 TA A4 NBM
    12.265 at 110.52mph

  7. #7
    Member SuperSSguy's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    NorCal
    Posts
    979

    Sunset Orange Metallic
    2002 Camaro SS M6

    Quote Originally Posted by SuperSSguy View Post
    Or this one....My oil gauge moves to the beat of my music No shit! If i mute the stereo or shut it off..it stays on the correct pressure but when the musics playing it moves with the beat of the music!!The stereo is the factory monsoon - no aftermarkets-..now it has been replaced once under warranty(the stupid illumination lights went out,,,and so did this one eventually)..possible bad ground with stereo? If so why would this affect the oil guage?
    Anyone???

  8. #8
    Member SuperSSguy's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    NorCal
    Posts
    979

    Sunset Orange Metallic
    2002 Camaro SS M6

    Quote Originally Posted by SuperSSguy View Post
    Anyone???
    disco inferno? Help Mr.Wizard.....

  9. #9
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    OP - your oil pressure readings match mine. I would suspect the same as posted by Knight - just be damn careful poking around behind your intake. There is a great writeup on here by junkyarddog on plumbing in an aftermarket gauge. I know the temp gauge in anything other than a '98 model year car is a POS, but the oil pressure gauge from the factory seems to work well and I have seen few complaints on here.

  10. #10
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Quote Originally Posted by SuperSSguy View Post
    Or this one....My oil gauge moves to the beat of my music No shit! If i mute the stereo or shut it off..it stays on the correct pressure but when the musics playing it moves with the beat of the music!!The stereo is the factory monsoon - no aftermarkets-..now it has been replaced once under warranty(the stupid illumination lights went out,,,and so did this one eventually)..possible bad ground with stereo? If so why would this affect the oil guage?

    Sounds like a ground or connection issue to me. There is a ground on the back of the driver side head that is a PITA to get to -- has the secondary air been removed or any work done in that area? Any other accessories installed, such as an aftermarket alarm?

  11. #11
    Member SuperSSguy's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    NorCal
    Posts
    979

    Sunset Orange Metallic
    2002 Camaro SS M6

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    Sounds like a ground or connection issue to me. There is a ground on the back of the driver side head that is a PITA to get to -- has the secondary air been removed or any work done in that area? Any other accessories installed, such as an aftermarket alarm?
    Where? against the firewall? No to the secondary air at least I never touched it...It seems to have started after the 1st factory Monsoon stereo went out and second installed at GM dealership? But unfortunately i cant say that for sure No to any other accesories,No aftermarket alarm...The only work i had done was the LT`s,and when they did that they put in plugs and MSD wires----but it didnt happen til way after that so? kinda a stumper but not serious just annoying.huh ive got my OP gauges needle boppin to the beat all i need now is the fog and mirror ball NOT!

  12. #12
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Might not be a bad idea to pull the head unit yourself and look everything over. I have the books for the '02 and can pinpoint the ground for the system. The one on the back of the head just seems to be the one people have had issues with, usually after a secondary air delete as they don't realize the back bolt is also a ground.

  13. #13
    Member SuperSSguy's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    NorCal
    Posts
    979

    Sunset Orange Metallic
    2002 Camaro SS M6

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    Might not be a bad idea to pull the head unit yourself and look everything over. I have the books for the '02 and can pinpoint the ground for the system. The one on the back of the head just seems to be the one people have had issues with, usually after a secondary air delete as they don't realize the back bolt is also a ground.
    So theres a ground bolt actually into the head on the dr side?

  14. #14
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Very back of the head. With a mirror you can see it from up top.

  15. #15
    Former Mopar Man 2002ssslp's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Branchville, NJ
    Posts
    3,111

    Silver & Blue
    02 Camaro SS, 04 GTO

    Gauges on our cars suck !!!
    My ride is a 2002 Camaro SS SLP #3296 with 30k, LTH, 3" Y, CME, Frost tune, K&N, ported TB, Blackwing lid, Bellows, MSD, Denso Iridium, and 85mm MAF, Bilsteins, Eibach springs, SLP strut brace, Adj. Panhard, TA Girdle, UMI, Pro 5.0, Nitto NT555
    My wife has a 2004 GTO with the rare SAP, 18" wheels, K&N Cold Air System, MSD, Ported TB, Frost tune, Denso Iridium, Flowmaster cat-back, 3200 Yank, 75k

  16. #16
    Member SuperSSguy's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    NorCal
    Posts
    979

    Sunset Orange Metallic
    2002 Camaro SS M6

    Thanks!

  17. #17
    Member SuperSSguy's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    NorCal
    Posts
    979

    Sunset Orange Metallic
    2002 Camaro SS M6

    [QUOTE=dcrghujuikhjd;2796866]. The North Face Jacket
    THe North Face Outlet
    North Face Jackets Men
    [url=http://www.thenorthfacesclub.com/north-face-equipment-c-32.html]North Face Equipment[/


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. flickering lights
    By TheOne in forum General Help
    Replies: 8
    Last Post: 10-29-2013, 09:05 PM
  2. Flickering headlights
    By 1986camarojoe in forum Corvette
    Replies: 11
    Last Post: 12-12-2009, 03:20 AM
  3. flickering lights
    By ricefordiner in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 08-15-2009, 08:40 PM
  4. 99 camaro ss oil pressure gauge flickering
    By crd in forum General Help
    Replies: 8
    Last Post: 09-04-2007, 09:37 PM
  5. *?Flickering Headlights?*
    By SicWs6 in forum Firebird / WS6
    Replies: 8
    Last Post: 07-24-2007, 08:45 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •