Results 1 to 11 of 11

Is Eratic Idle normal after removing PCM?

This is a discussion on Is Eratic Idle normal after removing PCM? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Hello guys I removed the PCm today for about 4 hours so I can route some wires. I took alll ...

  1. #1
    Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    SATX
    Posts
    847

    Pewter
    2000 Trans Am

    Is Eratic Idle normal after removing PCM?

    Hello guys I removed the PCm today for about 4 hours so I can route some wires. I took alll precations, like disconecting the battery. well when I hooked everything up and I started the car the SES light stayed on but when I started it It went away! but the car didnt want to stay on during the first minute. and was idling wierd then went back to normal, but then as i was parking the car it felt as if it wanted to shut off. is this normal or did i leave a bad connection somewhere? thanks.

  2. #2
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    give it a little bit to relearn the idle. I'd imagine that's what it is. Just needs a few minutes of idling.

  3. #3
    Impounded
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beaver Dam KY
    Posts
    7,746

    79 T/A -91 Firebird
    1998 Trans Am -Oynx Black

    Same. Mine would act like its falling on its face right after starting . It stops after a while

  4. #4
    JMAC Racing WS6ICK's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Kentucky
    Posts
    535

    2000 Trans Am WS6 LS6
    2006 GTO LS2

    Takes about 80 miles of driving for it to relearn everything.
    2010 Camaro
    2006 GTO, LS2, 1 of 475
    2009 Chevy Silverado


  5. #5
    Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    SATX
    Posts
    847

    Pewter
    2000 Trans Am

    80 miles? I beter finish everything then. dont want to plug re-plug it every time I run a few wires.

    Thanks guys.

  6. #6
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    the idle learns in just a few minutes though.

  7. #7
    Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    SATX
    Posts
    847

    Pewter
    2000 Trans Am

    I re-checked everything and turns out that my postive post is broken. whenver I tighen it. it loosens up as I keep turning it. The Idle is fine but whenever I would slightly step on the gas after releasing it the idle will fall on its face and then bump back to 750 but the car hasnt never shut off. Looks like I'll be getting a new battery. as for my current one already has expired.

  8. #8
    Track Whore 570SX's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Central Florida
    Age
    32
    Posts
    63
    1989 Nissan 570SX

    when you get that new battery, take your car to the local autozone or discount and have them check your alternator. if the battery doesn't stay connected well while it's running that can have a disastrous effect on the alternator, as the alternator's voltage regulator looks to the battery for a reference voltage.
    ~Jason
    2005 Acura RSX: Daily Driver duties
    1994 Toyota Corolla: the beater that just won't die!
    "Fast, Cheap, Reliable. You can only have two."

  9. #9
    Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    SATX
    Posts
    847

    Pewter
    2000 Trans Am

    awww chit really? darn! well there goes my LCA PHB money . My alternator has been making whinny noises lately.

  10. #10
    Track Whore 570SX's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Central Florida
    Age
    32
    Posts
    63
    1989 Nissan 570SX

    well, whiney noises are a bit different. that's more likely just a bearing issue. if you have a shop press and associated tools it's probably a $5 to $10 issue and could be solved in an hour or two. if you don't have one, 1) sucks to be you, 2) find a shop that works on electric motors and such. i'm sure they'll do it for you for a small fee if you bring them the alternator.

  11. #11
    Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    SATX
    Posts
    847

    Pewter
    2000 Trans Am

    okay, well the squeeling comes and goes, but what really is getting me is the positive post. It wont stay on tightly. Its causing all sorts of problems.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. idle issues... idle high. unplugged tps runs good?
    By okiels1 in forum Firebird / WS6
    Replies: 2
    Last Post: 12-31-2016, 04:36 AM
  2. Help: intermittant rough idle, off idle hesitation
    By Matto4785 in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 09-21-2009, 06:12 AM
  3. SES light on after normal idle for about 30 min.
    By MSTZ TA in forum General Help
    Replies: 11
    Last Post: 01-27-2009, 07:34 AM
  4. Normal Idle
    By The_Wretched in forum General Help
    Replies: 15
    Last Post: 05-23-2008, 06:13 AM
  5. Replies: 14
    Last Post: 04-23-2006, 06:05 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •