Results 1 to 6 of 6

Engine stumbling and sluggish

This is a discussion on Engine stumbling and sluggish within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Withing the past couple of weeks my engine has started to stumble a little bit especially when its cold. By ...

  1. #1
    Senior Member Rhinohuey's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Glendale, AZ
    Posts
    1,460

    Black
    1999 Trans Am

    Engine stumbling and sluggish

    Withing the past couple of weeks my engine has started to stumble a little bit especially when its cold. By stumbling I mean it runs a little choppy and shakes the car more than usual. Sometimes when I first start it up it will immediately stall and I'll have to start again. Also, my gas mileage has gotten horrible. I drive less than 25 miles a day and never run the A/C but lately have been putting in $10 premium in every day. No check engine light at all. On top of everything else, it just doesn't pull like it used to....seems sluggish.

    Background info:
    The past couple months I've been short and cash and have let the tank run reeeally low a few times. (mistake, i know) I have since changed the fuel filter though.

    All I've done so far is change the air and fuel filter, and checked plugs 1-7....haven't had an opportunity to tackle #8 yet. Also, it seems plug wires 2 and 4 don't really make a distinct "click" when I push them on the plugs like the others do......don't know if that could be part of the problem but I would think a loose wire would trigger SES light???

    Also has off road LTs so I know cats aren't the problem.

    Any ideas on what to look for or check next? Is there any point in taking it to the local LSX specialist to have him hook it up to his computer?

  2. #2
    Life in the Fast lane sunsetorangess's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Bragg NC
    Posts
    2,835

    Met. Sunset Orange
    01 SS

    Clean your Maf, What air filter are you running? A loose wire "should" cause a misfire, in turn Setting the SES light. But it may not.
    Has your car been tunned?
    J
    2001 SS, Its not the car its the Driver that matters....

  3. #3
    Senior Member Rhinohuey's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Glendale, AZ
    Posts
    1,460

    Black
    1999 Trans Am

    Quote Originally Posted by sunsetorangess View Post
    Clean your Maf, What air filter are you running? A loose wire "should" cause a misfire, in turn Setting the SES light. But it may not.
    Has your car been tunned?
    J
    I recently cleaned the maf. I'm using a fram filter from checker. The car was tunned by frost (mail order) and ran great right after but has started acting up withing the past month or two.

    I'm not really sure what logging is, but would my mechanic who has hptuners be able to see something other than a problem that would trigger the SES?

  4. #4
    Life in the Fast lane sunsetorangess's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Bragg NC
    Posts
    2,835

    Met. Sunset Orange
    01 SS

    Logging is just hooking your car up to a computer that is capable of monitoring all the systems and viewing the paremiters. Its like a more expensive version of a scan tool. They should be able to take a look and if they know what there looking at can tell you exactly whats going on...
    J

  5. #5
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    yeah, have him log it with hptuners. If he has experience with it he should be able to put you on the right track.

  6. #6
    Senior Member Rhinohuey's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Glendale, AZ
    Posts
    1,460

    Black
    1999 Trans Am

    cool thanks for the help. ill probably give him a call monday to see what hes able to do

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: Lt1/t56 stumbling under load
    By blank94z28 in forum LT1
    Replies: 8
    Last Post: 05-04-2012, 06:44 AM
  2. o2 voltage? stumbling
    By sl0z28 in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 12-13-2011, 06:16 AM
  3. 98 z is sluggish
    By phil85 in forum General Help
    Replies: 21
    Last Post: 04-12-2011, 11:54 PM
  4. stumbling...
    By pewterz55 in forum Automatic Transmission
    Replies: 5
    Last Post: 04-06-2011, 04:45 AM
  5. 02 Sensors Car Stumbling
    By 94redmaro in forum LT1
    Replies: 2
    Last Post: 05-31-2007, 08:44 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •