Results 1 to 8 of 8

Engine revs high at start

This is a discussion on Engine revs high at start within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Just added a BBK SSI intake, SLP cai, SLP lid, and SLP smooth bellows. Went and started the car and ...

  1. #1
    The name says it all !!!FAST!!!'s Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Manlius, Il.
    Posts
    176

    Black
    2000 WS6, 2006 G35

    Engine revs high at start

    Just added a BBK SSI intake, SLP cai, SLP lid, and SLP smooth bellows. Went and started the car and now it automatically revs to about 4,000 rpms then dies. If I try to keep it running by feathering the accelerator it will rev back up to about 3,000 rpms and starts to pop (backfire). Also I noticed my oil pressure guage is pegged above 80 psi but thats even with the engine stopped and ignition on. I was really careful when removing the old intake and installing the new one not to bang anything up against it. But it is a tight fit getting behind there. Any suggestions on the revving would be greatly appreciated.

    Boz

  2. #2
    Blown, Stroked, & Sprayed

    Ed Blown Vert's Avatar
    Join Date
    Aug 1999
    Location
    San Diego, Ca
    Posts
    50,748

    Black
    383 Procharged & N20 Vert

    Sounds a air leak and your OPSU is broken off or not plugged in.
    Black 1999 Blown Convertible A4
    Forged 383, ATI D-1SC
    NX MAF Kit | 222/226 .585 115
    AS Stage II 6.0L FI Heads
    Moser 9" | 3.70 | Wavetrac | 35 Spline | Vigilante 3600
    548.0 RWHP - 563.8 RWTQ - 10# - D1

    666.0 RWHP - 734.2 RWTQ - 125 Shot - P1

    Black 2009 Escalade Hybrid 4WD
    Black 2008 GMC Yukon Hybrid 4WD (Totaled)

    Black 2013 Chevy Volt (Gone)

  3. #3
    Electrical Engineer KMdef9's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    North of the Motorcity
    Posts
    2,611

    Custom Swirly Black
    2001 WS6 M6

    Sounds like a an air leak to me too.

  4. #4
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,466

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    I agree with these two. Also, breaking the OPSU seems to be common for intake manifold installation as many people have done it.

  5. #5
    The name says it all !!!FAST!!!'s Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Manlius, Il.
    Posts
    176

    Black
    2000 WS6, 2006 G35

    Where would be the most likely place for the leak? I've checked all the air connections and they all seem to be fine.

  6. #6
    Electrical Engineer KMdef9's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    North of the Motorcity
    Posts
    2,611

    Custom Swirly Black
    2001 WS6 M6

    Quote Originally Posted by !!!FAST!!! View Post
    Where would be the most likely place for the leak? I've checked all the air connections and they all seem to be fine.
    Possibly the manifold? If the bolts weren't tightened down in the correct order and to the proper torque specs or the gasket didnt seat properly, you could be sucking in some air through there. Possibly? Hard to tell from my view.

  7. #7
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    read this and see if it helps you.
    possible vacuum leak from intake??

  8. #8
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    i say a leak...1. when installing the manifold..a lot of people kind of slide it in..and the gaskets catch on the edges of the intake ports of your heads..so they pop off and create a leak..also..over torquing a nylon composite intake (ls6,ls1,fast etc ) ..will cause a crack..(ask me how i know) ...and lastly..not breaking off the clips that hold the knock sensor wires will also cause issues as will old style coolant pipes with a ls6 or similar.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 18
    Last Post: 04-03-2012, 04:56 AM
  2. Help: Engine Revs/Car Moves On It's Own
    By abarthle in forum LT1
    Replies: 3
    Last Post: 04-08-2010, 02:28 PM
  3. Oil pressure high...75 at start & until warms up
    By Z28er in forum General Help
    Replies: 13
    Last Post: 04-07-2010, 01:53 PM
  4. High reving on cold start up
    By WS6LS198 in forum General Help
    Replies: 6
    Last Post: 02-24-2007, 11:27 AM
  5. revs(idles)high after highway
    By JattGunMan in forum General Help
    Replies: 13
    Last Post: 05-03-2006, 11:00 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •