Results 1 to 10 of 10

engine knock

This is a discussion on engine knock within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; I have an 01 Z28 and just recently out of nowhere started to experience a knock in the engine. I ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Texas
    Age
    32
    Posts
    4

    black
    '01 Z28

    engine knock

    I have an 01 Z28 and just recently out of nowhere started to experience a knock in the engine. I have pulled all of the push rods and none are bent. It sounds like it is coming from the lower part of the engine...I thought maybe I had spun a bearing but a couple of people have told me that it could just be my oil pump...is this possible???...has anyone else had a similar type problem??? Any info. would be greatly appreciated

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Miami, FL
    Age
    36
    Posts
    62
    Hey, i have a 2002 WS6 and i have the same problem. I know quite a few other people who have cars like ours with the same problem. I thought it was the fuel pump at first so i changed it and still knocks. I don't think its something to really worry about as i was told that some of the LS1 cars do this. Not sure why but i wouldnt worry about it. Danny

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Dallas
    Age
    30
    Posts
    36

    black
    2001 trans am

    My car's been doing that ever since a bought it back 40k miles ago, never really had a problem though. It does get annoying so i've had it checked several times but it still does it. I too have heard of others who have had the same problem and it seems as if it is not a big deal.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Texas
    Age
    32
    Posts
    4

    black
    '01 Z28

    Also though I have no oil pressure anymore...when I first started having the problem i had got down to the push rods and now after putting everything back together i have no oil pressure...could I have just missed a sensor??? or is it probably a bigger problem??

  5. #5
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,468

    98 Formula
    06 duramax

    Did you have pressure before the tear down? The oil pressure sensor is on the back of the block directly behind the intake on the drivers side. Any chance you broke it off ( very common) or didn't plug it in? When I broke mine off my gauge light came on.
    I think some people are talking about piston slap which is normal for most LS1's. It really sounds to me like you have a spun bearing though. Hopefully the no oil pressure is your sensor and you're describing piston slap but if you in fact have no oil pressure and are getting a knock my money is on a spun bearing.

  6. #6
    The Rookie
    Guest
    Piston Slap is very common in the LS1 cars. Some people have even reported theirs sounding like a diesel. Mine does it at start up. Once it is warm it goes away. I was told the aluminum has to heat up which then tightens up the tolerances. They were built that way.

    If you have a knock instead of a loud tapping noise and you have lost oil pressure(Your sensor is hooked up) then you have a problem my friend. Best way to look at it if that is the case, you get to rebuild it with all new, better parts!!! Make it strong!

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Texas
    Age
    32
    Posts
    4

    black
    '01 Z28

    I did have oil pressure before the teardown and it is very possible that I missed a sensor...but I dont know whether or not it is piston slap, it is kind of a high pitched loud tapping sound though...so the oil pump thing is probably not it then huh???

  8. #8
    The Rookie
    Guest
    How loud is loud? Also, as stated above.. Make sure you do have the oil pressure sensor hooked up. I could be wrong, but I doubt it is the oil pump. How many miles are on the car?

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Texas
    Age
    32
    Posts
    4

    black
    '01 Z28

    there is 91k on the car and the noise is not too loud until you open the hood then it is pretty distinct but inside the car it is just kind of annoying

  10. #10
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,468

    98 Formula
    06 duramax

    Does it ever go away? Like once it gets warm?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •