Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 21

Engine hesitation!!

This is a discussion on Engine hesitation!! within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; I have a '99 Z28 6spd with 74k on it. I have some sort of problem with engine hesitation. It ...

  1. #1
    Awaiting Activation
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    LS1 land
    Age
    28
    Posts
    1,667

    Engine hesitation!!

    I have a '99 Z28 6spd with 74k on it. I have some sort of problem with engine hesitation. It usually happens when i am excelerating slowly with light throttle. Usually between 2000 to 3000 rpms is the problem. I never have hesitation above 3000 rpms. This happens in all 6 gears. When i am at WOT the car is great and has no power loss. I have had the problem for a few months now and since have changed a few things but the hesitation is still there. - plugs/wires, pcv, air filter, oil/oil filter. So rule those things out. I do not have any ses light on.
    Thanks!

  2. #2
    Pepe LePew
    Guest
    might want to have that throttle body cleaned

  3. #3
    Awaiting Activation
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    LS1 land
    Age
    28
    Posts
    1,667
    my next mod is going to be port and polish of my throttle body - so maybe that will fix it.

  4. #4
    Member
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Pueblo, Colorado
    Posts
    268

    Black
    1998 Pontiac Trans Am

    Try cleaning your MAF.

  5. #5
    Awaiting Activation
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    LS1 land
    Age
    28
    Posts
    1,667
    i regularly clean my maf so that shouldn't be it but thanks

  6. #6
    Member cobra12345's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    wva
    Age
    43
    Posts
    116
    my 00 ss does same thing all new filters on it im gonna check fuel pressure next you find out wsup with it let me know thx

  7. #7
    Junior Member swimster144's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Colorado
    Age
    29
    Posts
    59

    Pewter Metallic
    1999 Camaro Z28 M6

    Yea, keep us up to date with what you try, cause I have this EXACT problem as well. I tried replacing my fuel filter and that didn't help. So anything that helps...let us know.

  8. #8
    Still young and dumb 99m6t/a's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Kentucky
    Age
    27
    Posts
    16

    Silver
    99 Trans Am

    I also have this problem (however mine does it at any throttle position)

    I have changed plugs, wires, fuel filter, cleaned MAF, and checked the Air filter....... Its still there

    I'm going with the 02's or cats being bad next

    I have a question for u guys could it be a fuel pump going out and not sending enough pressure to the injectors (just trying to hit all angles)

  9. #9
    Senior Member Orcus79's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Canada
    Age
    37
    Posts
    1,346

    black
    2002 WS6

    could also be the injectors or a injector.

  10. #10
    Junior Member swimster144's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Colorado
    Age
    29
    Posts
    59

    Pewter Metallic
    1999 Camaro Z28 M6

    Quote Originally Posted by 99m6t/a View Post
    I also have this problem (however mine does it at any throttle position)

    I have changed plugs, wires, fuel filter, cleaned MAF, and checked the Air filter....... Its still there

    I'm going with the 02's or cats being bad next

    I have a question for u guys could it be a fuel pump going out and not sending enough pressure to the injectors (just trying to hit all angles)
    I dunno, the fuel pump could be a good idea, but since I only really get the hestiation at part throttle, I'm not so sure that would be it, but who knows...

  11. #11
    Member cobra12345's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    wva
    Age
    43
    Posts
    116
    ok this is what i did i looked at my tb and i noticed some slack in my cable so i adjusted it and now where the bump stop is its not sitting on the tb anymore its about 1/16th off the resting point car idles at 700 after wram up and theres no slack in my cable seemed to help me out dont know why it wouldnt sit on the resting point though maybe the spring on the cam is worn you guys try anythingelse let me know

  12. #12
    Awaiting Activation
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    LS1 land
    Age
    28
    Posts
    1,667
    ok - so i just finished changing my fuel filter. I drove it around and it barely ran I think i got some air in my fuel system. I purged it again and i let it idle for a few minutes and then drove it. The more i drove it the better it felt - so i think i drove the air out of my system. BUT it is still no better than before i changed the fuel filter. The car still hesitates like crazy.

  13. #13
    Awaiting Activation
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    LS1 land
    Age
    28
    Posts
    1,667
    ok guys the car is fixed!!! Had a local performance shop run my car on their software and it showed my fuel system was fine thus its not and injector problem. So we said that it must be the MAF. So we out in a SLP 85mm MAF and WOW!!! My car runs perfect now. No hesitation - no bogging - runs great! And my car has never felt faster. The old MAF made the car run like crap but i never realized how bad it ran. It is so much more powerful now.

  14. #14
    Junior Member swimster144's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Colorado
    Age
    29
    Posts
    59

    Pewter Metallic
    1999 Camaro Z28 M6

    I wonder why the problem only came up now, maybe its cause the old MAF was just getting old and not reading as well...maybe I'll try getting one of those.

  15. #15
    Crinkle, Crinkle
    Join Date
    May 2006
    Location
    Warren, MI
    Posts
    68

    Red
    2001 Camaro SS

    Oil fouling from a sponge type air filter?

  16. #16
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    indianapolis,in.
    Posts
    11

    pewter
    2000 ta

    ditto

    hesatation problem finally solved had the same problem just cleaned my maf wrong

  17. #17
    Junior Member swimster144's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Colorado
    Age
    29
    Posts
    59

    Pewter Metallic
    1999 Camaro Z28 M6

    Ok, so my hesitation is completely FIXED!! I put in the SLP 85mm MAF and the hesitation is 100% gone. Thx for the help 99blueZ.

  18. #18
    Awaiting Activation
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    LS1 land
    Age
    28
    Posts
    1,667
    No problem - glad it helped you out!

  19. #19
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Toledo
    Age
    36
    Posts
    31

    Blue
    2009 Jeep SRT8 & 1999 WS6

    Quote Originally Posted by swimster144 View Post
    Ok, so my hesitation is completely FIXED!! I put in the SLP 85mm MAF and the hesitation is 100% gone. Thx for the help 99blueZ.

    Where do you buy the MAF (are they expensive??) and is it easy to install??


    Try to solve the same issue,

    Matt

  20. #20
    Senior Member illcul8troffcr's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Virginia
    Posts
    1,344

    Sebring Silver
    2002 Camaro SS

    Quote Originally Posted by wolfews6 View Post
    Where do you buy the MAF (are they expensive??) and is it easy to install??


    Try to solve the same issue,

    Matt
    Ebay killer hahah its the best place and cheapest.. get it from a reputable seller though.. good positive feedback..

    SLP is not good on price discounts overpriced actually.. Granatelli makes a MAF thats supposed to be good as well and their a sponsor on the site here so maybe contact them and see if they can work a deal .. if they would I think I might be changing over as well
    http://i55.photobucket.com/albums/g154/illcul8troffcr/My%20SS/signaturew.jpg
    2002 Camaro SS #1539
    MTI Clear AirLid /Magnaflow catback/Polished Hotchkis Strut Tower Brace/K&N Filter/Bilstein Suspension/
    http://www.cardomain.com/ride/553601
    http://www.fquick.com/illcul8troffcr

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •