Results 1 to 13 of 13

Drove without gauge cluster in. FRIED THE ELEC.

This is a discussion on Drove without gauge cluster in. FRIED THE ELEC. within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; First off,,,,I have been driving without my gauge cluster in the car for a couple of day while my LED ...

  1. #1
    Junior Member Circa307's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Anderson sc
    Age
    31
    Posts
    84

    Silver
    98 Trans Am

    Angry Drove without gauge cluster in. FRIED THE ELEC.

    First off,,,,I have been driving without my gauge cluster in the car for a couple of day while my LED bulbs come in the mail. ( i know not the smartest thing to do). well today i got off work and cranked the car up. i noticed that when i first cranked the car up, that my radio lights looked kinda dim but i didn't think anything of it. I got on the road with my lights on and the radio going. I got almost home and then my radio goes out. them my lights got dimmer and dimmer. then my car started sputtering, then the car died completely. I tried to re crank and it sounded like my battery was dead cuz I could hear the starter trying to engage. WHAT HAPPENED???? i replace my alternator about a month ago and the battery looks fairly new. Hope i didn't fry my computer with the cluster being out. please help fellas. thank you
    Mti lid, lS6 intake, ported Tb,Hooker LT w/ORY, hooker exhaust, 160 stat,dyno tune, BMR strut brace, LCA, Adj. tor. arm, panhard bar, springs, rear and front swap bars. SLP Fireharks wheels and adding.......

  2. #2
    Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    SATX
    Posts
    847

    Pewter
    2000 Trans Am

    sounds like you had a short

  3. #3
    Senior Member Orcus79's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Canada
    Age
    38
    Posts
    1,346

    black
    2002 WS6

    double check that alternator and get that battery tested, I had battery that "looked" fairly new, but was really 10 years old and craped out.

  4. #4
    Member edbird's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    hammond Ind
    Posts
    270

    red
    1999 trans am convert

    A month ago ,when you changed the altenator, did you have the charging system tested? Sounds like battery but I would take it in and have it load tested.

  5. #5
    Junior Member Circa307's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Anderson sc
    Age
    31
    Posts
    84

    Silver
    98 Trans Am

    ok ill get the battery tested today and we will see if that is it or not. Thanks for the fast resonse.
    i was thinking earlyer that maybe my volts meter being taken out of my car might have killed the battery. Maybe its like a current..>>>>>>Power from Alternator>>>>>gauge cluster>>>>>Battery. maybe i disrupted the current. what yall think about that ????

  6. #6
    Junior Member slphwk1's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Rockford,IL.
    Posts
    64

    Black
    94 hawk a4 02 hawk vertm6

    Doesn't the bulb/gauge affect the field wiring in the alt? I thought the alt wouldn't charge w/the bulb being blown or missing? If your not seeing operating voltage at battery with the car running i would plug the cluster back in and recheck for operating volatage again.

  7. #7
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    ^^^^^^ BINGO!!!
    Yep the cluster has 470 ohm resistor in it that is wired to the alternator "L" terminal to excite the alternator. Your alternator wasn't 'turned on' and wasn't charging.
    Put your cluster back in, recharge the battery, and you'll be fine

  8. #8
    Impounded
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beaver Dam KY
    Posts
    7,746

    79 T/A -91 Firebird
    1998 Trans Am -Oynx Black

    Bulbs/Gauges shouldnt affect the alternator. I do know it cant keep track of mileage and it might have caused a parasitic drain that way.
    Get the cluster back in and start at step 1 with the basics.Battery connections, Battery, alternator, etc etc
    Subscribed.

  9. #9
    Junior Member Circa307's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Anderson sc
    Age
    31
    Posts
    84

    Silver
    98 Trans Am

    thank guys for the imput. ill try that tomarrow and let yall know whats up. I wonder if they do that so you cant drive the car without putting miles on it ??? oh well thanks

  10. #10
    Junior Member Circa307's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Anderson sc
    Age
    31
    Posts
    84

    Silver
    98 Trans Am

    btw it was that the cluster wasnt turning my alt. on. put the cluster in and jumped the battery and now everythign is running perfectly thanks

  11. #11
    Member DaddySS's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Bergen Co. NJ
    Posts
    590

    Black
    2000 Camaro SS Conv.

    Quote Originally Posted by Circa307 View Post
    btw it was that the cluster wasnt turning my alt. on. put the cluster in and jumped the battery and now everythign is running perfectly thanks
    Bingo (again). They've been doing that on some cars for years - the alt light/gauge cluster are an integral part of the charging circuit.

  12. #12
    Junior Member Circa307's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Anderson sc
    Age
    31
    Posts
    84

    Silver
    98 Trans Am

    DaddySS is the man. thanks

  13. #13
    Veteran Hi-Po's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Florida
    Posts
    10,461

    Black
    1999 TA WS.6

    hmm. I didnt know that. Interesting.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. so i want gauge cluster..
    By Ws6islife in forum Appearance Section
    Replies: 1
    Last Post: 02-03-2010, 09:47 PM
  2. gauge cluster
    By Ieatstangs in forum Stereo and Electronics
    Replies: 4
    Last Post: 11-21-2008, 11:59 PM
  3. wtb 98 gauge cluster for t/a
    By outtacontrol750 in forum Parts Wanted / Trade
    Replies: 9
    Last Post: 08-08-2008, 08:26 AM
  4. gauge cluster
    By red99ws6 in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 07-08-2008, 05:11 PM
  5. gauge cluster
    By 95LT1 in forum Parts For Sale / Trade
    Replies: 2
    Last Post: 06-10-2006, 09:21 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •