Results 1 to 8 of 8

Door Lock Issue

This is a discussion on Door Lock Issue within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; This one has me stumped. We have had our car for a couple of years now and when it is ...

  1. #1
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Door Lock Issue

    This one has me stumped. We have had our car for a couple of years now and when it is parked I generally disconnect the battery. Over the winter months, I will connect the battery, start the car and run it a couple of times to keep everything lubed up and happy. A couple of weeks ago, I connected the battery and when I went to get into the car to start it, I found that the doors were locked. I had just been in the car to pop the hood and know that I didn't lock it. Yesterday, I went to move the car and, remembering what happened last time, I left the driver door open. Sure enough, when I connected the battery the doors both locked again.

    Except for these two occasions, this has never happened before. I have disconnected and connected the battery at least 30-40 times over the years. Anyone have a clue as to what might be causing this? VATS is still operative in our car and we have no issues. As far as I know, it cannot lock the doors unless the remote is triggered. If the button on our remote were stuck, the battery in the key fob would be long dead by now.

  2. #2
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    I've had mine do the same a couple of times over the last few months. I thought it was just due to the initial power surge that causes the relays to lock them. Kinda the same for when the power antenna goes up too when you attache the battery.


    I just remember to keep my keys in my pocket.

  3. #3
    Former Mopar Man 2002ssslp's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Branchville, NJ
    Posts
    3,111

    Silver & Blue
    02 Camaro SS, 04 GTO

    I think Scott is right about the power surge. While it is in storage put a battery tender on it to keep the current flowing all year round. It will keep you computer happy and you will not need to reset your radio.
    My ride is a 2002 Camaro SS SLP #3296 with 30k, LTH, 3" Y, CME, Frost tune, K&N, ported TB, Blackwing lid, Bellows, MSD, Denso Iridium, and 85mm MAF, Bilsteins, Eibach springs, SLP strut brace, Adj. Panhard, TA Girdle, UMI, Pro 5.0, Nitto NT555
    My wife has a 2004 GTO with the rare SAP, 18" wheels, K&N Cold Air System, MSD, Ported TB, Frost tune, Denso Iridium, Flowmaster cat-back, 3200 Yank, 75k

  4. #4
    Member Guerrillakilla13's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Arizona
    Posts
    476

    Silver
    2002 Trans Am WS6

    I would assume that the security feature on these cars would give you an issue once you reconnect the battery..maybe the VATS is operational now, but well on its way out?
    I had issues with it when I got a new battery put in half a year ago. The two posts above me sound like they got it. This might be a stupid question but aren't fuses there to prevent surges?

  5. #5
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Just odd that it never did it before. Scott, my antenna doesn't so anything when I hook up the battery.

  6. #6
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Possibly a BCM issue? I know the auto trans-equipped cars lock once the car is rolling at 20 mph. But maybe the BCM is losing its programming and when you reconnect the battery, the BCM is acknowledging the connection? Or could be VATS? Just my thoughts.

  7. #7
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Only other odd issue I have had was a hyperactive dome light 2 years ago -- maybe it is a BCM issue.

  8. #8
    Moderator 98TransAmWs-6's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Fairfax, VA
    Posts
    3,596

    Black/ Silver
    98 TA WS6/ 01 C5 Corvette

    I had a similar issue on one of my previous vehicles. It happened every time I closed the door. It seemed that for whatever reason when closing the door it caused power surge which locked the door. I replaced the battery and had no more issues. This was on a very old battery, possibly the original mind you. I would take a look at the BCM to make sure there are no issues it is causing.
    1998 Trans Am WS6 - Phantom
    421 CI LQ9, Tick Performance Custom Cam, TFS 255cc LS3 heads, Kooks 2" LT headers, Kooks 3" True Duals w/ high flow cats, FTP 104 lid, Speed Density Tune, 4" silicon tube, LS6 VCT, FAST 102 Intake, NW 102 TB, Oil Catch Can, SLP Bilstein Shocks w/ Vogtland Springs, CTS-V 4-piston Calipers w/C6 Z06 rotors, Stainless Steel Brake Lines, R1 concepts premium rotors, Hawk HP+ brake pads, VFN WSQ Hood, C5-R timing chain, SLP oil pump, E85 tune, Walbro 450 fuel pump, Deatschwerkz 95# injectors, Breathless performance headlights, Frost Tune, !HVAC.
    (Coming Soon) BMR DSL, UMI TQ Arm
    421 LQ9 14.8:1 on E85 Build/

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Power door lock doesn't work on drivers door..
    By 99RedTa6spd in forum Firebird / WS6
    Replies: 3
    Last Post: 09-03-2014, 09:20 AM
  2. JHP Door Lock Kit 04-06 GTO
    By CamaroFan71 in forum Parts For Sale / Trade
    Replies: 0
    Last Post: 08-06-2012, 02:32 PM
  3. Power Window and Lock issue
    By GoldenFlame in forum Camaro / SS
    Replies: 5
    Last Post: 05-07-2009, 04:24 PM
  4. Door Lock mehcanism
    By shlby123 in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 03-06-2007, 03:29 PM
  5. door lock covers
    By jafg in forum Appearance Section
    Replies: 6
    Last Post: 09-03-2006, 09:08 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •