Results 1 to 9 of 9

detonation, tried everything

This is a discussion on detonation, tried everything within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; i have an 02 Z28 M6, at high rpm only at wot the engine pings. I tried everything,full tune up(plugs ...

  1. #1
    Member 02fbody35th's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    scranton,pa
    Age
    31
    Posts
    279

    red
    2002 camaro 35th anv.

    detonation, tried everything

    i have an 02 Z28 M6, at high rpm only at wot the engine pings. I tried everything,full tune up(plugs wires fuelfilter air filter), also tried seafoam, i even changed over the valley pan to the ls6 design to prevent oil consumption,and its still their. I also changed the knock sensors and 0s sensors. PLEASE HELP!!!!


    I hear this is common with a lot of ls1's. somebody has to have an answer any thoughts appreciated

  2. #2
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    have you logged the car by chance and seen how much KR you're getting? Run premium gas I'm assuming? Any mods to the car? Verified fuel pressure? Valve train in good working order? Anything banging under the car? I know it's a lot of questions but it sounds like you've done a lot already trying to find it. I'm just seeing if maybe you're missing something.
    Last edited by 0rion; 07-25-2009 at 09:10 AM.

  3. #3
    Member 02fbody35th's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    scranton,pa
    Age
    31
    Posts
    279

    red
    2002 camaro 35th anv.

    yeah, nothing but premium gas, no mods just air lid, i havent checked the fuel pressure or anything though i took it to the dealer once and they just kind of blew it off and said everything was fine

  4. #4
    Member DaddySS's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Bergen Co. NJ
    Posts
    590

    Black
    2000 Camaro SS Conv.

    What octane is the gas? If you put a cooler thermostat in there it will probably make a big difference.

    When you are in open loop (WOT) it runs off the power enrichment fueling tables so as long as they haven't been changed it is probably the carbon build up on the pistons or poor quality gas. Try a different brand, that often helps too.

  5. #5
    Member 02fbody35th's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    scranton,pa
    Age
    31
    Posts
    279

    red
    2002 camaro 35th anv.

    i use 93 octane i also tried octane boosters and different brands, no results maybe carbon but i seafoamed the engine a couple times and didnt really change much

  6. #6
    Moderator Firebirdjones's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Arizona
    Posts
    12,552
    I wouldn't say it's common. But Orion is on the money,,,need to log the car and see what you have.
    Since it happens at higher rpms I'd definately check the fuel pressure as suggested too. If the pump is weak and dropping pressure it would likely cause a high rpm lean condition.

  7. #7
    Member Bandit1's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Philly PA
    Age
    35
    Posts
    348

    black
    2002 TA WS7

    has anything been changed on the car that would retard or advance the timing? or possible carbon build up like daddyss said.

  8. #8
    Quote Originally Posted by 02fbody35th View Post
    i have an 02 Z28 M6, at high rpm only at wot the engine pings. I tried everything,full tune up(plugs wires fuelfilter air filter), also tried seafoam, i even changed over the valley pan to the ls6 design to prevent oil consumption,and its still their. I also changed the knock sensors and 0s sensors. PLEASE HELP!!!!


    I hear this is common with a lot of ls1's. somebody has to have an answer any thoughts appreciated
    NOWAY.....is it completely stock? I would NOT run it WOT until you get some good help with this unless you like broken melted pistons and broken ring lands. You could have anything from low fuel pressure to clogged injector screens. DO NOT RUN AT WOT UNTIL YOU FIND IT...trust me on this.

    Another thing thats very odd is the PCM should be pulling timing and slowing the car down stopping the pinging.
    I'm betting you have partially block injector screens, rust can build up in the fuel system in these cars and block the screens.

  9. #9
    Member 02fbody35th's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    scranton,pa
    Age
    31
    Posts
    279

    red
    2002 camaro 35th anv.

    i thought about that but how can i figure out if it is that, would a pressure test determine that

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: Detonation in the Rain
    By herculesrider1 in forum General Help
    Replies: 18
    Last Post: 07-09-2013, 03:52 PM
  2. IAT Relocate cause detonation?
    By bgable in forum GTO
    Replies: 13
    Last Post: 01-03-2009, 10:41 PM
  3. !!!!!!!!detonation!!!!!!
    By silverz28camaro in forum Computer & Tuning
    Replies: 13
    Last Post: 05-30-2008, 11:13 PM
  4. detonation at WOT
    By sic2001 in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 03-08-2008, 01:08 PM
  5. risking detonation
    By LS1King in forum Nitrous
    Replies: 6
    Last Post: 08-31-2006, 06:46 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •