Results 1 to 10 of 10

Crnk twice to strt, now pull O2 cods @ full throtl

This is a discussion on Crnk twice to strt, now pull O2 cods @ full throtl within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; The last couple years I haven't been driving my camaro much. I just moved to SC and work is only ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    7

    Silver / Black Top
    1998 Camaro Convertible

    Crnk twice to strt, now pull O2 cods @ full throtl

    The last couple years I haven't been driving my camaro much. I just moved to SC and work is only a couple miles away so I have been driving it much more. Lately, I have been having to crank the car twice to get it to start and now, just today, when I punched it, it pulled Bank 2 O2 codes. What could be the problem. In this tank of gas, a couple weeks ago, I put an injector cleaner in the gas to see if it would stop the cranking twice problem. Anybody had this problem or know what is going on? Any help would be appreciated. Thanks.
    Last edited by Galen Parker; 07-29-2008 at 05:08 AM.

  2. #2
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    what were the codes that it threw? I would maybe suspect a fuel pump/filter problem for the cranking issue and if was p0174 which is a lean code that would almost confirm it. How many miles on the filter? If it sat for a while there could've just been a bunch of junk get into the filter and half way clog it.
    Instead of cranking it twice you could always just prime the pump twice. Just turn the key to run then back off twice instead of trying to crank on the car, basically what you're doing now except it won't be turning the car over.

    If you have a fuel pressure gauge handy throw that on the end of the fuel rail and turn the key on and see what kind of pressure you have at the rail....should be ~58psi. Watch it and see if it starts dropping too, that would be a regulator problem. If your codes were lean codes though the first thing I would do is swap out that filter if it has many miles on it or has been in the car while it's been sitting.
    Last edited by 0rion; 07-30-2008 at 01:22 AM.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    7

    Silver / Black Top
    1998 Camaro Convertible

    I don't remember the codes. I just remember it was O2 codes for Bank 2. I will check tonight though. I don't have a fuel pressure gauge but maybe Autotap will tell me what it is. I have changed the filter once since I had the car. It has ~75k miles. If the weather is not bad Saturday I will change it then. That's a good idea. Thanks alot.

  4. #4
    Junior Member Khaotic's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    warrenton, va
    Posts
    51

    Red
    2000 SS Camaro

    Maybe battery

    After you check what Orion, suggested if all looks good how old is the battery ? It may have good volt but low amps. Injector offset vs battery voltage those valuse are added to the injector pulse width as the delay time it takes for the injector to operate.

    It has a varience with battery volts and amps and can delay the opening so can cause what I say a hard start or long crank. I believe that table is used from starting to wide open throttle.

    One other thing to try turn key on but dont start, depress gas pedal to the floor and release sets car to a clear flood state, then trying cranking and see if it fires up, if so may have a injector problem. Just some thing to check.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    7

    Silver / Black Top
    1998 Camaro Convertible

    Update

    Alright. Swapped out the fuel filter. No change. Still pulls codes.
    P0151 HO2S Low Voltage Bank 2 Sensor 1
    P0157 HO2S Low Voltage Bank 2 Sensor 2
    P0151 HO2S Low Voltage Bank 2 Sensor 1
    P0151 HO2S Low Voltage Bank 2 Sensor 1
    P0157 HO2S Low Voltage Bank 2 Sensor 2

    Bad Cat? Injector problem? Any ideas?

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    7

    Silver / Black Top
    1998 Camaro Convertible

    ttt

  7. #7
    Junior Member Khaotic's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    warrenton, va
    Posts
    51

    Red
    2000 SS Camaro

    Quote Originally Posted by Galen Parker View Post
    ttt
    I dont think its the cat those are usually P04??? numbered codes, I will read back threw post and try to come up with some idea's when I get home for you. Also do you still have your rear 02 installed.????

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Raleigh, NC
    Posts
    7

    Silver / Black Top
    1998 Camaro Convertible

    yea, still have rear O2s. Exhaust is stock except for flowmaster muffler. I was thinking 3 possibilities:
    1. Bad Cats
    2. Clogged Fuel Injectors
    3. Spark Plugs need to be changed

  9. #9
    Member transAMchubby's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    St. Louis, MO
    Posts
    203

    Pewter
    '99 Trans Am

    my car also takes to cranks to start up. has done that since i got it last august at 89k miles, now has 98k miles. i dont have rear o2's or cats, and put new plugs/wires on. its not a big deal to me, but i will be putting on a fuel filter at 100k. dont know if it will help mine since you already did that on yours.

    check this out, its a lot to read, but it may help.
    Been testing Oil
    Last edited by transAMchubby; 08-04-2008 at 08:57 AM.

  10. #10
    Junior Member Khaotic's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    warrenton, va
    Posts
    51

    Red
    2000 SS Camaro

    voltages

    I think to trouble shoot, gonna need a scan tool but here are voltages that you should be seeing.

    Ho2s bank1 10-1000 mv and varying
    Ho2s bank2 10-1000 mv and varying

    Make sure you have good grounds also.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 6
    Last Post: 10-10-2013, 09:23 AM
  2. Help: What is the best way to pull out a 4.3l out of 99 s10
    By Tealcamaro in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 09-02-2012, 06:10 PM
  3. Pull to the right
    By Camaroride32 in forum General Help
    Replies: 30
    Last Post: 04-19-2008, 12:22 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •