Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 24

clacking sound

This is a discussion on clacking sound within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; When my car idles at start up most of the time there is a clacking noise I checked the oil ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Vacaville
    Posts
    19

    White
    2002 Camaro Z28

    Question clacking sound

    When my car idles at start up most of the time there is a clacking noiseI checked the oil pressure and it seems to be ok. The it was an old police camaro it has 105k now. The car runs fine, I just hate noises that shouldnt be there any ideas anyone? oh I have a 2002 camaro

  2. #2
    Life in the Fast lane sunsetorangess's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Bragg NC
    Posts
    2,835

    Met. Sunset Orange
    01 SS

    Clacking noise huh, Does it only do it for a while or when it warms up and goes away? If it does go away after it gets warm or running for a min then its just the common piston slap.
    Have you tried starting it and listing under the hood to try and pinpoint the sound? Did it just start out of no where or after a mod or acidently shifting into the wrong gear, been there done that.
    little more info would help out a bit.
    Thanks
    J
    2001 SS, Its not the car its the Driver that matters....

  3. #3
    MOTOR CITY MARO' SSTODD's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    LIVONIA,MICHIGAN
    Age
    50
    Posts
    786

    PEWTER
    2000 CAMARO SS #3821

    I think almost everybody has heard that after cold start-up with these engines (piston-slap) but it never seems to cause a problem and with 105k I would say it's durable. I hear it and I only have 17k. Might want to try a different oil brand and/or weight to help a little because I switched to pennzoil platinum 10-30 from mobil1 5-30 and I think it is better now.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Vacaville
    Posts
    19

    White
    2002 Camaro Z28

    It happens off and on if i am on the freeway or rev up the engine it goes away, but it almost happens everytime i start the car, even when the car is already warm. I use 10-30w synth. That sound is very irrating. i hope this helps

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Vacaville
    Posts
    19

    White
    2002 Camaro Z28

    Still the same sound continues, I do you fix the piston slap?

  6. #6
    Slower Than a 3rd Gen juiced99ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cape Coral, FL
    Age
    32
    Posts
    3,097

    Mystic Teal
    99 Trans Am & 01 CBR 929

    you cant fixing the piston slap, has it always been like that? It would really help if you have a digital camera or something that can take a short video and post it on here so we can really get a handle on the noise. There are so many things that can make noise in there and without an accurate respresentation of when it started, when it occurs, and where its coming from then we cant really help you man. Try and take that video for me and that should help us out some.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Vacaville
    Posts
    19

    White
    2002 Camaro Z28

    Here is sound clip
    www.geocities.com/tarron510

    This is the only way I knew how to put it on here.
    Last edited by tarrrron510; 08-05-2007 at 06:23 PM.

  8. #8
    Slower Than a 3rd Gen juiced99ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cape Coral, FL
    Age
    32
    Posts
    3,097

    Mystic Teal
    99 Trans Am & 01 CBR 929

    thanks for getting the clip man, now i have more questions..

    Is this noise only at start up and for how long?
    Have you listened to it from UNDER the car?
    If so is it louder from underneith?
    If you put a load on the engine and drive it does it stop?
    If it does then does the noise just get more rapid when you rev it in nuetral?

  9. #9
    Slower Than a 3rd Gen juiced99ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cape Coral, FL
    Age
    32
    Posts
    3,097

    Mystic Teal
    99 Trans Am & 01 CBR 929

    Quote Originally Posted by tarrrron510 View Post
    It happens off and on if i am on the freeway or rev up the engine it goes away, but it almost happens everytime i start the car, even when the car is already warm. I use 10-30w synth. That sound is very irrating. i hope this helps
    Ok, this one answered a couple of my questions but when you get off the freeway or after you rev it up after running for a while does it still make the noise?

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Vacaville
    Posts
    19

    White
    2002 Camaro Z28

    That was with the hood open. It does it at start up mainly or when Im neutral somewhere. I cant hear it when its under load. Then once u come off of it. It comes right back at idle or with a very light load.

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Vacaville
    Posts
    19

    White
    2002 Camaro Z28

    This will answer your question I sometimes take the car to work 47 miles when I pull into the drive of my job. It comes back.

  12. #12
    Slower Than a 3rd Gen juiced99ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cape Coral, FL
    Age
    32
    Posts
    3,097

    Mystic Teal
    99 Trans Am & 01 CBR 929

    Im sorry to say but all of what you told me sounds like rod bearings going bad, has this car ever been run very low on oil? being under a load will make it stop due to more tension on the bearings, or wrist pins, and make it stop..

    Can you go listen under the car and tell me if it gets louder?

  13. #13
    Ebaaaaaaaaa Speedy_Gonzales's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Georgia
    Posts
    11,019

    Black
    2014 Camaro 1LS

    Quote Originally Posted by tarrrron510 View Post
    Here is sound clip
    www.geocities.com/tarron510

    This is the only way I knew how to put it on here.

    after an oil change does it sound the same, worse or better

  14. #14
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Vacaville
    Posts
    19

    White
    2002 Camaro Z28

    about the same maybe a little quiter, i just changed the oil about 400 miles ago.

  15. #15
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Clarksville TN
    Age
    35
    Posts
    5

    White
    2002 Z28

    I have had that same sound since I brought m Camaro home from the dealership when I bought it back in '01. I thought something was wrong as well being that it was brand new but I was assured it was just piston slap and so have had it ever since. It is a real annoyance to me as well but oh well I guess.

  16. #16
    Something Diabolical... chuckie669's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    2,677
    2000 C5 Torch Red

    I've found the cure for Piston Slap on our LS1's.

    SLP Loudmouth I Catback.

    you'll never hear it again.

  17. #17
    Slower Than a 3rd Gen juiced99ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cape Coral, FL
    Age
    32
    Posts
    3,097

    Mystic Teal
    99 Trans Am & 01 CBR 929

    that doesnt sound like piston slap to me though. have you listened under the car yet?

  18. #18
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Vacaville
    Posts
    19

    White
    2002 Camaro Z28

    That was under hood? It goes away once I rev the engine up. My neighbor has one he thinks its the push rods.

    Im going to stop driving it for a while I almost went to jail for going 110mph. The CHP pulled me off and wanted to take me to jail. NO Ticket NO Jail knock on wood.

  19. #19
    Member cobra12345's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    wva
    Age
    43
    Posts
    116
    seafoam it then change your oil im betting valetrain

  20. #20
    PFM
    PFM is offline
    Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    NC
    Posts
    421

    NBM
    1998Z28

    I never could open up your video/soundclip but I had a problem simular to what your describing and my mystery rattle was something loose in the cat. convertor. When I changed over to LTs and a catted-y the sound went out the door with the old cats. You could shake them and make them rattle when they came off the car.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: 06-06-2007, 10:03 PM
  2. Clutch Rattling Sound
    By Rhinohuey in forum Manual Transmission
    Replies: 16
    Last Post: 05-03-2007, 01:47 PM
  3. more aggressive sound?
    By sbird in forum External Engine
    Replies: 13
    Last Post: 04-25-2007, 06:24 AM
  4. Stereo doesnt sound right
    By p8ntmunky in forum Stereo and Electronics
    Replies: 13
    Last Post: 04-19-2006, 04:25 PM
  5. Strange sound coming from brakes...
    By chris5 in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 12-07-2005, 10:18 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •