Results 1 to 13 of 13

Car won't start please help!!!

This is a discussion on Car won't start please help!!! within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Please help me. I am having issues startin my car. I have a 1998 z28 and for some reason the ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Missouri
    Posts
    12

    Black
    1998 Camaro Z28

    Car won't start please help!!!

    Please help me. I am having issues startin my car. I have a 1998 z28 and for some reason the it won't start. When I turn the key the lights go out and if you listen really close you can hear the selenoid click but it won't turn over. i have the security light on but it has been on since I bought the car and hasn't ever effected starting. I have tried cleaning the key and Ignition. And I have also swiched the starter and Ignition relays...Still no go. Please help

  2. #2
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    do you hear the fuel pump prime when you turn the key, any reason to suspect the battery? I want to say it's your vats due to you having the security light on but with the lights going out it could also be a corroded terminal on the battery or corroded wire. I don't remember my lights giong out when my vats took a dump.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    orange county
    Posts
    14

    600hp sube power sancar
    68 panel,

    i know it sound stupid but did you check the battery it may be dead. usually when a battery dies thats exactly what happens

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Missouri
    Posts
    12

    Black
    1998 Camaro Z28

    Yea, I was thinking that it could be the battery also, but when I turn the lights on they are pretty bright still. But also when I turn the car to on the battery needle goes to the very border of the red section. It has done this on and off for about 1 week now. Do you think the starter could be going out? Yea the fuel pump primes, then clicks off. When you start your car, do your headlights go out before it cranks?

  5. #5
    Impounded
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beaver Dam KY
    Posts
    7,746

    79 T/A -91 Firebird
    1998 Trans Am -Oynx Black

    I agree with the other guys... battery is probably the problem.. low amps/bad connection would cause this.. DPO stripped out the bolts to the battery and my car did this one night while cruising.. luckily I was about 200 feet from walmart..

  6. #6
    Pathelogical Liar BlackLT1Z28's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Missouri
    Age
    30
    Posts
    1,476

    Black
    94 Camaro Z28

    Mine recently did this...twice. First time, it was the VATS. Security light always stayed on, no problem though. Then one day, it goes off while driving, next day, won't start and security light starts blinking. I bypassed it. Next, changed water pump and AC compressor, started fine. Got it home, went to start it a few days later, nothing but clicks. Changed the starter a year ago, so it shouldn't be that. Charged the battery, nothing. Got it tested, battery was fully charged. Put it back in, everything was fine. I think I didn't thread the connection correctly all the way after the water pump change, so it didn't have a solid connection.

  7. #7
    Bone it like you own it FORD RECOVERY EXPERT's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    TEXAS... U mad?
    Posts
    6,158

    Black / Stryker Blue
    2K WS.6/ 2K9 G8GT

    vats or the battery would be the first 2 suspects... my 94 maro the ignition switch at the bottom of the column went out and caused these same symptoms...

  8. #8
    Senior Member bigrondownhiller's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Orange County, NY
    Age
    42
    Posts
    2,674

    Black
    1996 Camaro Z28 vert

    Your lights don't draw nearly as much current as the starter. Have the battery load tested.

  9. #9
    SS Driver
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Third Rock
    Posts
    66

    Black
    00 Camaro SS #5255

    Check your ground. There should be a small ground wire running from the neg terminal to the fender. Make sure its clean and tight.

  10. #10
    Member
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Springfield
    Age
    30
    Posts
    330

    Silver
    2004 SVT Cobra

    I recently had this same problem. Found out it was because the good ol AC delco battery was leaking through the positive terminal. The headlights would shine bright but it wouldnt turn the starter.

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Missouri
    Posts
    12

    Black
    1998 Camaro Z28

    Finally

    So I had been messing with this car all night. I work 12 hr shifts and I would go out on my breaks and try to get it to start. Well it never did...I had my telephone in one hand and the keys in the other to give it one last try. Mind you it was 20 degrees out and i've been working on this car all night so I'm pissed. I give her one last shot and she starts. I drive her back to my local shop and they found that the starter solenoid was shot so a little lighter in the wallet but my car cranks now with out a second thought. Now on to the next problem. (MISFIRE that goes away)

  12. #12
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    boy, I dropped the ball on this one. I should've recommended you check that. I've fixed cars with that same problem a few times. I remember once I pulled into wal-mart after I got off work. It was like 11pm and there was a minivan with the hood up and I parked next to them. It was a family of 4. The husband look like he was at the end of his rope. A pissed wife and 2 screaming kids and his van wouldn't start. He had the same symptoms you had and I crawled under the van and knocked the crap out of his starter with a tire iron. Fired right up. I thought the guy was gonna kiss me.


    Glad you got it worked out.

  13. #13
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Missouri
    Posts
    12

    Black
    1998 Camaro Z28

    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    boy, I dropped the ball on this one. I should've recommended you check that. I've fixed cars with that same problem a few times. I remember once I pulled into wal-mart after I got off work. It was like 11pm and there was a minivan with the hood up and I parked next to them. It was a family of 4. The husband look like he was at the end of his rope. A pissed wife and 2 screaming kids and his van wouldn't start. He had the same symptoms you had and I crawled under the van and knocked the crap out of his starter with a tire iron. Fired right up. I thought the guy was gonna kiss me.


    Glad you got it worked out.
    nice!!!


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: 97 TA won't start
    By ADAM-00SS in forum LT1
    Replies: 7
    Last Post: 07-08-2010, 04:13 PM
  2. Z28 won't start
    By flaggs_ls1 in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 05-11-2008, 09:46 PM
  3. where to start?
    By Jane_says in forum Firebird / WS6
    Replies: 47
    Last Post: 02-25-2007, 09:14 PM
  4. Cold Start/Warm Start Problem
    By I'mLS1John in forum General Help
    Replies: 11
    Last Post: 02-23-2007, 08:11 PM
  5. Cold Start/Warm Start Problem
    By I'mLS1John in forum New Member Introductions
    Replies: 0
    Last Post: 02-22-2007, 06:26 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •