Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 21

car wants to stall after being stored

This is a discussion on car wants to stall after being stored within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; can anyone help me out? i have a 00 ws6 m6. it has been stored for 5 months in non ...

  1. #1
    philsls1
    Guest

    Unhappy car wants to stall after being stored

    can anyone help me out? i have a 00 ws6 m6. it has been stored for 5 months in non heated garage with the negative taken of battery. I decided to go out and check the charge on battery and was at little over 11 volts. it was a warm day so i decided to start and let warm up. i hooked up negative and let sit for 3-5 minutes to let computer set. Car started right up and seemed to have low idle. After letting idle for few minutes i reved it up just a little maybe 2k rpms and seemed to want to stall when rpms dropped back down but it never did stall. It just fluctuated in rpms between 500-900 rpms. The car was stored with full tank of 93 octane fuel. can someone tell me why the low and rough idle? Does it just need ran a little or what? thanks in advance.

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    2,725
    Sounds like it's just relearning the idle because the battery was disconnected which reset the PCM. There's an idle relearn procedure but you shouldn't need it, just start it a few times and put some miles on it.

  3. #3
    Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    maine
    Posts
    126

    silver
    2002 z-28

    i agree with nbm z-28 let it run it will come out of it

  4. #4
    Senior Member Orcus79's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Canada
    Age
    37
    Posts
    1,346

    black
    2002 WS6

    there could be many things why, fuel could have went bad if you didn't add stabilizer or there could be some moisture in the gas that may contribute.

  5. #5
    Senior Member 02z28ls1's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    near St. Louis
    Posts
    1,205

    navy blue
    2002 Z-28 Camaro M6

    Go to the store and buy some Stabil fuel stabilizer and add per instructions. Otherwise drain fuel tank and run in your daily driver-if it's still any good. You have a summer blend of fuel in there-it will run different in the cold weather. I've had my car run exactly like that after letting it sit overnight in the cold for the first time. It's normally parked in a garage since it was new,the first cold night it went through it ran like you described,never did it again after that.

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Abilene, Tx
    Age
    28
    Posts
    75

    tune

    I have a really stupid question, but it was said that when the battery was disconnected it computer had to "reset" and "relearn" the idle. If you had the car proffesionally tuned and then disconnected the battery would you have to have it tuned again?

  7. #7
    Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    maine
    Posts
    126

    silver
    2002 z-28

    i store my car 4 the winter, and last winter the stock battery went dead,,,i didnt unhook the negative cable.....i went out and bought an optima battery.......started it up and it ran just like philsls1 car....ran like that for about 10 minutes or so.....havent had a problem with it since.....and i had stabil in my tank.

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    ionia, michigan
    Age
    41
    Posts
    2

    black
    2001 Trans Am

    it's normal if the battery is unhooked, it's happened to mine every year since new. Just drive it once or twice and it's back to normal

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    2,725
    Quote Originally Posted by iLIKEtransAMS
    I have a really stupid question, but it was said that when the battery was disconnected it computer had to "reset" and "relearn" the idle. If you had the car proffesionally tuned and then disconnected the battery would you have to have it tuned again?
    Nope, tune will still be there.

  10. #10
    Senior Member SeVeReDiStOrTiOn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    8,164

    05 Wrangler
    00 Z28 sold :-(

    Quote Originally Posted by 2001NBMZ28
    Nope, tune will still be there.
    The tune is flashed in there...think of it as a mp3 player....even if the batteries die the songs are still in there until you delete them or record over them.

  11. #11
    Forever member chaman's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Planet Earth
    Age
    44
    Posts
    116

    silver
    1999 Trans Am

    Recently this happened to me. I did the idle relearning procedure (as stated in the Helms Manual) and car has been running so well, even better than before. I think the procedure is there for a reason IMO.

  12. #12
    Senior Member 02z28ls1's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    near St. Louis
    Posts
    1,205

    navy blue
    2002 Z-28 Camaro M6

    Wanted to clarify-I don't believe the problem is because of the old fuel,but it will be the cause of future problems.

  13. #13
    Senior Member SeVeReDiStOrTiOn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    8,164

    05 Wrangler
    00 Z28 sold :-(

    Part of the prob at first sounds like the intial relearn from having the batt off...i've forced re-learned a few times and it always dies the first turn over. The rpm fluctuation isn't good though...mine never does that, but I also don't store mine Try adding some stabilizer in the fuel like the other guys said...also check the motor and make sure there's no critters under the lid or around the maf.

  14. #14
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Regina, Sask Canada
    Posts
    84

    Black
    2000 Camaro SS

    my car does the same thing exactly after storage

    i let it run for awhile then get the PCM to relearn and the battery to have decent charge then the car runs perfect about 10 minutes after driving.
    Click for full size
    2000 Camaro SS Black Loaded LS1 6-Speed T-Tops, STS Rear-Mount Turbo, 42Lb Injectors, Racetronixs Fuel pump upgrade system, Custom Tune by Rick Squires @ STS Turbo, Goodyear F1 DS-G3 275 40zr17's. 3.73Rear End.

  15. #15
    philsls1
    Guest
    thanks for all the info guys. i didn't put stabil in it before i stored it. didn't think it needed it with premium. guess ill go and get some and put in tank. cant wait until weather breaks up here in ohio to get it out and have fun! One more question. should i due the idle relearn anyway? i have read numerous post which say that their car ran better after they had done that.

  16. #16
    Forever member chaman's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Planet Earth
    Age
    44
    Posts
    116

    silver
    1999 Trans Am

    Do it,

    1: Disconnect battery for 2-5 mins aprox.
    2: Start car
    3: Holding the brake put it in "drive"
    4: Let it idle in "drive" for 5 mins.
    5: Put it in "park"
    6: Let it idle for 5 mins more
    7: Turn engine off for 30 secs
    8: Have a beer......

    After doing this my car just purrrs like a kitten!!

  17. #17
    Senior Member 02z28ls1's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    near St. Louis
    Posts
    1,205

    navy blue
    2002 Z-28 Camaro M6

    What about a stickshift car-like your embryo is driving there.......

  18. #18
    Forever member chaman's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Planet Earth
    Age
    44
    Posts
    116

    silver
    1999 Trans Am

    Quote Originally Posted by 02z28ls1
    What about a stickshift car-like your embryo is driving there.......
    ...ask your mom....

  19. #19
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Abilene, Tx
    Age
    28
    Posts
    75
    Quote Originally Posted by SeVeReDiStOrTiOn
    The tune is flashed in there...think of it as a mp3 player....even if the batteries die the songs are still in there until you delete them or record over them.

    thanks man

  20. #20
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Brighton, MI
    Age
    59
    Posts
    20

    Black
    2002 Camaro Z28

    I'm glad I found this thread. My Z has been parked for a few months, battery went dead, and I just got around to replacing it. The low idle freaked me out. I never heard of a car having to relearn idle. But that could be my problem. Thanks!

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •