Results 1 to 14 of 14

car doesn't start

This is a discussion on car doesn't start within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; My car was working fine all day. I got some gas, went back to my house and an hour later ...

  1. #1
    BlackTA00
    Guest

    car doesn't start

    My car was working fine all day. I got some gas, went back to my house and an hour later i tried to go to the store and my car wouldn't start. It doesn't turn over or crank or anything. It makes no noise at all. It's not the battery because my headlights, radio, and windows work. I took off the starter and took it to pep boys and they said it was fine. It was running at like 9V and it got pretty hot when the guy was testing it. It also started to smoke a little, but he said since he got a voltage reading from the starter, the car should make some kind of noise when i tried starting it. Any ideas what is wrong? I notice when i try to start my car, the security light flashes. I don't ever really pay attention to my dash so i'm not sure if it normally flashes when trying to start the car. Thanks

  2. #2
    I Fixed Da Rear jimbo98z's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Raleigh, NC
    Age
    29
    Posts
    376

    Mystic Teal
    1998 Z28 M6

    ignition switch? could be that the car will go into the acc/on position, making the radio and all that work. the starter smoking doesn't really sound good though...

  3. #3
    Junior Member 01JameSS's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Los AngeleSS
    Age
    34
    Posts
    96

    Light Pewter Metalic
    01 Camaro SS

    I hate when that shit happens to my 01 SS, I normally just keep my key in, turn it until it ignites, that happens to mine all the time, i personally think that it is the ignition switch

  4. #4
    We'll be back... GatorSS's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    THE SWAMP
    Posts
    1,446

    Light Pewter Metallic
    2000 Camaro SS M6

    If your security light flashes, then your keyswitch may be having trouble reading the chip on your key. Try your other key (hopefully, you have another key set) to see if there is a difference. If not, you know the problem is not the key chip.

    Another consideration is the clutch position switch if it is an M6 (although this would not cause the security light to flash, but it will prevent the starter from engaging).

  5. #5
    BlackHawk T/A
    Guest
    I agree, you may feel dumb afterwards but if it is the ignition I can see that...as it has happened to me too. I take the key out, lock/unlock the car with the buttons on the remote, and then it works.

  6. #6
    BlackTA00
    Guest
    i tried the spare key i have and it still doesn't start

  7. #7
    We'll be back... GatorSS's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    THE SWAMP
    Posts
    1,446

    Light Pewter Metallic
    2000 Camaro SS M6

    Security light still flashing? Then, it most likely is the the ignition switch. Something is causing it not to be able to read the chip in your keys.

  8. #8
    BlackTA00
    Guest
    is the ignition switch something i can replace or does pontiac have to do that? i read that people were paying $300-400 to get it replaced. i might just my car diagnosed at pontiac. does anyone know the torque specs for the starter bolts?
    Last edited by BlackTA00; 09-14-2005 at 08:25 AM.

  9. #9
    Canes2413
    Guest
    dont go to pontiac they dont do shit my lt1 had the same thing 2 things 1 if u dont wanna pay live with it and just keep turning the key a few times let it sit and then try it again after about a mintue or two my car starts i have it fixed now but my dads mechanic fixed it with some fuse from the bottom of the car that got replaced now to bad maybe 100 or so and now its fine but pontiac doesnt do shit and they charged me 300 for doing nothing (really they did nothing to fix it they said they took out the steering wheel or some bs but nothing changed

  10. #10
    Junior Member teal monster's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    deptford NJ
    Age
    51
    Posts
    32

    teal
    1998 z28

    try the chep stuff first. try your ignition and starter relays. you can find them under your hood, in your fuse box. they are the big square ones. hope this helps.

  11. #11
    Got Rice? Liquifire's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    central wisconsin
    Age
    37
    Posts
    702
    You may have to do something other than that if it is a security issue with the cpu. Sometimes locking and unlocking the door either manually with the key or with the power switches on the doors fixes it at least temporarily. Good luck, though.

  12. #12
    BlackTA00
    Guest
    update:

    I took my car to pontiac and had it diagnosed. They said my ignition lock cylinder was basically worn out and i needed a new one. They quoted me $440 for the part, labor, and new keys. Is the lock cylinder something easy that i can change out?

  13. #13
    quicky06
    Guest
    IMO no its not. its the part you put the key into. the if you dont know what your doing youll really be screwed up especially if there not a contained cylinder(never seen one of an f body)

  14. #14
    Life in the Fast lane sunsetorangess's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Bragg NC
    Posts
    2,835

    Met. Sunset Orange
    01 SS

    sliencer

    I'v got an 01 ss that i just recently bought and i have the same problem when i got to start it in the mornings and i just pull out the silencer under the drivers side dash and replug it in and it starts everytime. nice anti-theft feature

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •