Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 21

Can't figure out what to do next

This is a discussion on Can't figure out what to do next within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; This has happened twice to me now. When i pull up to a stop light the rpms get very low ...

  1. #1
    Junior Member f16z28's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Fresno,Ca
    Age
    37
    Posts
    18

    Black
    2000 Camaro Z28

    Unhappy Can't figure out what to do next

    This has happened twice to me now. When i pull up to a stop light the rpms get very low around 300 and the engine stumbles and shakes the car like it is about to die and then recovers as though nothing happened. Also I noticed when i accelerate from a stop that it hesitates a little to start then is fine. i have no other problems. I got an auto tap and had the lean codes on both banks. i have installed the slp cold air kit, slp maf, slp throttle body, slp thermostat, slp smooth air bellow, msd wires, bosch platinum plugs, slp loudmouth exhaust, 3'' y pipe, edelbrock shorty headers w/jet hot coating and an arp underdrive pulley. i installed all of those mods about 30k miles ago and never had a problem. the car currently has 112,000 miles on it. i am also trying to sell it so i dont want to spend alot of money. any ideas?

  2. #2
    Senior Member Justin23454's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Virginia beach
    Age
    33
    Posts
    1,963

    SOM
    1998 Trans Am

    ive got the same problem.... I dont know what it is.... I wold like to know also. I dont know if yours does this, but when I push the gas down easy, sometimes it stutters? I dunno whats up.

  3. #3
    The Bandit Wesman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NJ
    Posts
    4,033

    SGM
    1998 Trans Am WS6

    Is the car an automatic?? Almost sounds like the symptoms of a bad torque converter lockup solenoid. When the car comes to a stop, the TC is supposed to unlock before the RPM's drop below idle. If the solenoid goes bad, it can cause the car to stall, or in your case drop the RPM's low enough to almost stall. Sounds like its not unlocking at the proper time, and lugging the motor as the car sows down.

    The way to diagnose the issue is to shift the transmission into neutral before the car comes to a complete stop. If the issue goes away, then that is most likely your problem.

  4. #4
    Member Tracker9118's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    ohio
    Posts
    138

    Black
    99 Z-28

    Look at the plugs may need new ones.

  5. #5
    Member Tracker9118's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    ohio
    Posts
    138

    Black
    99 Z-28

    Unless you have let the car go for a long time can be just bad gas.
    93 or more i had bad gas at BP or SHELL.

  6. #6
    Member Tracker9118's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    ohio
    Posts
    138

    Black
    99 Z-28

    Or your PCM is taking a shit on you i put a new one in mine bout 6mo ago.
    GM did have a recall on them bout 8mo back it was for 3 years i no 99.

  7. #7
    Member
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Glen Carbon, IL
    Age
    39
    Posts
    397

    Silver
    2000 Camaro SS

    Ever think about the SLP MAF. Try a stock MAF and see if there are improvements.

  8. #8
    Member Tracker9118's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    ohio
    Posts
    138

    Black
    99 Z-28

    The car service light on???? may need to plug into it.
    I have all of GMs F-body books for 1999.

  9. #9
    Member Tracker9118's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    ohio
    Posts
    138

    Black
    99 Z-28

    If it is the mass air flow the trouble code.
    system Performance code-P0101
    Circuit Low Frequency code-P0102
    Circuit High Frequency code-P0103

  10. #10
    Junior Member f16z28's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Fresno,Ca
    Age
    37
    Posts
    18

    Black
    2000 Camaro Z28

    Wink

    well its only happened twice so its hard to diagnose when i have a line of cars behind me when the light turns green. Yes it is an automatic. and about 60,000 miles ago i got a whole new transmission installed under warranty at a gm dealer. i looked at the maf screen and it looks pretty clean. This problem came about rather quickly and wasnt something that has been getting gradually worse. I'll start putting 91 oct in it next time i fill up, along with some fuel treatment. i'll probably replace the fuel filter also and see what happens. I'll post again sunday after i do all this and we'll see what we get. i will also pick up an obdII reader and clear the codes afterwards. last time i cleared it was the lean left and right bank codes.

  11. #11
    Junior Member f16z28's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Fresno,Ca
    Age
    37
    Posts
    18

    Black
    2000 Camaro Z28

    i will also pick up an obdII reader and clear the codes afterwards. last time i cleared it was the lean left and right bank codes.

  12. #12
    Senior Member INMY01TA's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    The great red state of MD.
    Posts
    5,755

    Black
    2001 Trans Am (sold)

    Sounds like what happens when the car has to re-learn the idle procedure, like after having the battery unplugged.

  13. #13
    Senior Member Wheeler99WS6's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    indiana
    Age
    35
    Posts
    1,018

    black, 05 Roush
    black, 99 T/A WS.6

    Quote Originally Posted by f16z28 View Post
    i will also pick up an obdII reader and clear the codes afterwards. last time i cleared it was the lean left and right bank codes.
    the maf is probably giving you the lean codes, I had a Gmaf for a brief period, it gave me lean codes so I tossed it and put the stocker back in and no more codes.
    1999 T/A WS6 Black -------SOLD
    05 mustang Roush sport;
    DOB manifold, m122 SC, 47lb injectors, gt500 TB, roush TVS CAI, Detroit rocker SC grind camshafts, Mac LTs, off road x, roush off road mufflers, roush short throw shifter, kenne bell BAP, Brenspeed 93 octane tune. 479rwhp 436ftlbs SAE.

  14. #14
    Member Tracker9118's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    ohio
    Posts
    138

    Black
    99 Z-28

    You may want to try a good fuel additive like NOS OCTANE BOOSTER RACING FORMULA if you have a fuel prob, it will also clean out your O-2 sensors all 4.
    I use it and i am happy with it my LS1 seems to love it.
    Will not harm O-2s or your cats if your still running them.
    Or you may have an O-2 going bad.
    That prob, is a little odd the only thing i had to do to mine is get a new PCM 6mo ago & i have 106698 mi on it.

  15. #15
    Junior Member f16z28's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Fresno,Ca
    Age
    37
    Posts
    18

    Black
    2000 Camaro Z28

    Quote Originally Posted by INMY01TA View Post
    Sounds like what happens when the car has to re-learn the idle procedure, like after having the battery unplugged.
    Quote Originally Posted by Wheeler99WS6 View Post
    the maf is probably giving you the lean codes, I had a Gmaf for a brief period, it gave me lean codes so I tossed it and put the stocker back in and no more codes.
    I can't remember the last time i unplugged the battery so i dont think thats it. do you really think it would be the maf? why would i have it in for over 50,000 miles and all of the sudden it goes bad? shouldn't i have gotten codes right after i put it in?

  16. #16
    Junior Member f16z28's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Fresno,Ca
    Age
    37
    Posts
    18

    Black
    2000 Camaro Z28

    im going to auto zone right now for the nos octane booster, a fuel filter and my gas tank is low so im also going to fill her up with 91 octane. i used to use 91 all the time and switched to 87 about a year or six months ago.

  17. #17
    Senior Member INMY01TA's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    The great red state of MD.
    Posts
    5,755

    Black
    2001 Trans Am (sold)

    I would put the stock maf back on. I had a GMAF back in the day, worked for like 6 months then started running like shit. Put the stocker back on, no more problems.

  18. #18
    Senior Member Wheeler99WS6's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    indiana
    Age
    35
    Posts
    1,018

    black, 05 Roush
    black, 99 T/A WS.6

    Quote Originally Posted by INMY01TA View Post
    I would put the stock maf back on. I had a GMAF back in the day, worked for like 6 months then started running like shit. Put the stocker back on, no more problems.
    Same here....it worked fine for a while but after about 8 mos it crapped on me. I actually had no problems out of it until i installed my LT's and true duals. Pissed me off enough to pitch it and put the stocker back on.

  19. #19
    TunedbyFrost.com Tuner Frost's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Richmond VA
    Posts
    2,415

    LS1.com Sponsor
    GM Tuner

    lean codes are commonly stopped up fuel filters or weak pumps. Get a cheap guage and check the pressure at the rail. Should be 57-59psi. if it has enough lead, tape it to the windshield so you can see it and drive, see if the pressure falls under load.

    A dead miss or misfiring plug can set the sode too; misfires force fresh unburned oxygen out of the chamber and intot he exhaust. The O2 will only read it as lean from the high O2 content.

  20. #20
    Junior Member f16z28's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Fresno,Ca
    Age
    37
    Posts
    18

    Black
    2000 Camaro Z28

    Smile

    Quote Originally Posted by Frost View Post
    lean codes are commonly stopped up fuel filters or weak pumps. Get a cheap guage and check the pressure at the rail. Should be 57-59psi. if it has enough lead, tape it to the windshield so you can see it and drive, see if the pressure falls under load.

    A dead miss or misfiring plug can set the sode too; misfires force fresh unburned oxygen out of the chamber and intot he exhaust. The O2 will only read it as lean from the high O2 content.
    what kind of gauge do i need and where can i get one? I fillued up with 91 octane and replaced the filter toningt but only started it in the garage. i didn't take it out, so im sure the 91 octane gas didnt make it all the way to the engine just yet. i have the nos octane booster which i will add tommorow.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Trying to figure out what I need? Need help please
    By rcorte3001 in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 08-16-2010, 06:26 PM
  2. Cant seem to figure this one out
    By JML6820 in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 08-16-2010, 07:52 AM
  3. Help me figure out what this is!
    By mariner3302 in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 08-24-2007, 04:48 PM
  4. Err I cant figure this out
    By CurrentlyPissed in forum Firebird / WS6
    Replies: 3
    Last Post: 06-30-2007, 07:57 PM
  5. Can anyone figure this out, i cant
    By ss~zoso~ss in forum Almost Anything Goes
    Replies: 115
    Last Post: 03-04-2007, 08:25 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •