Results 1 to 3 of 3

a/c on causes battery level to drop to 9V

This is a discussion on a/c on causes battery level to drop to 9V within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Ok, so when i turn my a/c on the engine sounds like it's knocking, but very faint knocking sounds. worries ...

  1. #1
    Junior Member Anwazi's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Indianapolis
    Age
    41
    Posts
    85

    Red
    1998 Pontiac Trans Am WS6

    a/c on causes battery level to drop to 9V

    Ok, so when i turn my a/c on the engine sounds like it's knocking, but very faint knocking sounds. worries me a tad. also when i'm at idle w/ac on the battery gauge reads waaay low. maybe in the 9-10 volt area. in the yellow anyway.

    also, what does everyone's temp gauge read during normal driving. Mine sits between 160-180, but with A/C on it starts climbing further up, but always below 200 degrees. is this normal or did the owner before me put in a different thermostat??

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Clear Lake City, Texas
    Age
    53
    Posts
    36

    Black
    1998 & 1979 TA

    Mine does the same thing. But only when you pull up to a red light and then it will go back to 13 volts when you take off.
    Temperature does the same as yours.
    I do not hear a knocking though.......

  3. #3
    Junior Member Anwazi's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Indianapolis
    Age
    41
    Posts
    85

    Red
    1998 Pontiac Trans Am WS6

    it used to power down like that without the a/c on and would shut off at red lights. ended up being a vacuum leak and bad alternator. i changed the alternator. the vacuum leak was a result of my instructor (who tuned the car) turning off my EGR system. I finally got a little kit off ebay, took the egr off and sealed holes with kit. no more vacuum leak.
    Now, i'm wondering if the a/c compressor is having issues or is draining alot of the electrical power when at idle (corrosion, bad wires,etc). When i take off it goes back to normal levels. maybe the faint knocking is from not enough power going to the spark plugs due to the low battery level.......???
    or...since the temp gauge reads higher during a/c use, the excess heat in the engine is causing pre-ignition.

    someone help!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. level 3 trans vs a level 5 rebuilt kit
    By FMR_TransAm in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 03-18-2012, 10:13 PM
  2. Low Oil Level
    By thor2001TA in forum Internal Engine
    Replies: 51
    Last Post: 12-13-2011, 04:07 PM
  3. Question: oil level
    By Karczewski in forum General Help
    Replies: 17
    Last Post: 11-05-2011, 12:54 PM
  4. Battery trade in dfw My Optima for your battery
    By Lucky 13 in forum Parts For Sale / Trade
    Replies: 2
    Last Post: 04-10-2009, 04:33 AM
  5. TODAY SALE, LEVEL 2 $100 OFF, LEVEL 3 $300 off
    By performabuilt in forum Automatic Transmission
    Replies: 1
    Last Post: 05-21-2008, 02:47 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •