Results 1 to 6 of 6

Belt issues

This is a discussion on Belt issues within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; I have no idea what's wrong with my car but it won't quit squeaking. I've replaced the water pump, tensioner, ...

  1. #1
    Member chevyss1234's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Clemson SC
    Posts
    279

    black
    2001 Camaro SS

    Belt issues

    I have no idea what's wrong with my car but it won't quit squeaking. I've replaced the water pump, tensioner, idler pulley, ac condenser belt, and the main belt. sometimes it's rediculously loud and sometimes i can't hear it at all. I want to just wait till the sound just goes away but the problem is deeper than that.
    I put it on a dyno at a car show on saturday, he revved it to like 6 grand and when he put the clutch in after the end of the run there was a huge BAM! the belt had started to shred. The guy suspected the crank pulley was off balance.
    well i took it to a shop to have it looked at (toyota dealership, but the guy used to work at a chevy dealership) and he said that everything looked okay... what do i do? Any ideas? What is the root of this evil

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    saginaw MI
    Posts
    98

    Blue
    2000 Camaro SS Convertibl

    Might be your serpentine belt. I have the same problem with mine. It squeals anoyingly when you first start it for the first 15-30 minutes of driving, after that it's fine. It's mostly noticeable right now, early in the spring, come summer time I rarely have this problem at all. Must have something to do with cool damp weather.
    I sprayed some belt dressing spray (don't use WD-40) on it and it helped muffle the sound a little, but it's still there at times. I though about replacing the whole belt, but it's still looks like new, and I'm not positive that's gonna cure the problem anyways.

  3. #3
    Member Joe00SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    CT
    Age
    46
    Posts
    465

    White Liquid Silver
    2000 Camaro SS/ 02 YZF-R1

    Take off just the lower a/c belt and see what happens...I had a very similiar problem and it ended up being my lower a/c belt tensioner.

  4. #4
    Member chevyss1234's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Clemson SC
    Posts
    279

    black
    2001 Camaro SS

    i would man but i've already replaced the a/c belt tensioner too, i forgot to mention that.

  5. #5
    Member chevyss1234's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Clemson SC
    Posts
    279

    black
    2001 Camaro SS

    Quote Originally Posted by knoll5150 View Post
    Might be your serpentine belt. I have the same problem with mine. It squeals anoyingly when you first start it for the first 15-30 minutes of driving, after that it's fine. It's mostly noticeable right now, early in the spring, come summer time I rarely have this problem at all. Must have something to do with cool damp weather.
    I sprayed some belt dressing spray (don't use WD-40) on it and it helped muffle the sound a little, but it's still there at times. I though about replacing the whole belt, but it's still looks like new, and I'm not positive that's gonna cure the problem anyways.
    yeah man it is something that's come with the spring time, but my main issue is it shouldn't be doing that... and also remember that the belt was almost destroyed when the engine was under stress... that shouldn't happen... plus for me it never totally goes away.... i'll try the a/c thing, maybe it's another pulley in there somewhere but i dont imagine that because most of the noise is coming more from the driver's side area

  6. #6
    Member SR71's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Irving, TX
    Age
    38
    Posts
    105

    Black
    1998 Trans Am, 2007 TB SS

    a/c idler pulley...i bet you any kind of money that's where the noise is coming from.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. AC belt
    By Blackout99 in forum General Help
    Replies: 9
    Last Post: 09-21-2009, 03:03 PM
  2. belt help
    By slpcamaro in forum General Help
    Replies: 7
    Last Post: 10-17-2008, 04:18 PM
  3. AC belt
    By danmaross in forum Camaro / SS
    Replies: 2
    Last Post: 07-07-2007, 05:34 PM
  4. AC Belt
    By 00\/\/S6 in forum General Help
    Replies: 3
    Last Post: 06-16-2006, 06:24 PM
  5. Anyone have belt issues???
    By Mr. Luos in forum External Engine
    Replies: 6
    Last Post: 06-05-2006, 03:39 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •