Results 1 to 10 of 10

Another high idle thread

This is a discussion on Another high idle thread within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; ive searched a few of them and read alot about cleaning your MAF sensor and IAC problems or even a ...

  1. #1
    Member Maro SS's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Oldbridge
    Age
    28
    Posts
    303

    Black
    2001 Camaro SS

    Another high idle thread

    ive searched a few of them and read alot about cleaning your MAF sensor and IAC problems or even a vacum leak.. but im not sure heres the deal

    its not that serious but when i start the car (usually on a cold start) the engine will idle at about 1000rpms and after a few mins drop to about 800

    this isnt normal? or is it? lol i just took notice to it a few days ago and am a little confused.. considering it idles normal after a few mins i wanna say its not a vacume leak ... what do you guys think?

  2. #2
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    it is completely normal to idle high on a cold start

  3. #3
    Member Maro SS's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Oldbridge
    Age
    28
    Posts
    303

    Black
    2001 Camaro SS

    lol really? i kinda thought maybe it was normal... i think maybe i just started to take notice cause i just had some work done..

    you know when u get something done all of a sudden you hear and see every little thing about your car and ur like "was that like that before?"

  4. #4
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by Maro SS View Post
    lol really? i kinda thought maybe it was normal... i think maybe i just started to take notice cause i just had some work done..

    you know when u get something done all of a sudden you hear and see every little thing about your car and ur like "was that like that before?"
    oh i understand

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    texas
    Posts
    1,621

    silver
    2000 formula

    vacum leak?? i bet a paycheck that your PCV hoses have crapped out and you have 1

  6. #6
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by sjsingle1 View Post
    vacum leak?? i bet a paycheck that your PCV hoses have crapped out and you have 1
    i think he is fine imho

  7. #7
    Member Maro SS's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Oldbridge
    Age
    28
    Posts
    303

    Black
    2001 Camaro SS

    now i gotta check the pcv... all these horror threads are getting me anxious lol... but like i said it iddles high(1000rpm) for like 3-4 mins before its back to about 800rpm
    Last edited by Maro SS; 10-10-2010 at 04:16 PM.

  8. #8
    Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    NC
    Posts
    421

    NBM
    1998Z28

    Quote Originally Posted by Maro SS View Post
    now i gotta check the pvc... all these horror threads are getting me anxious lol... but like i said it iddles high(1000rpm) for like 3-4 mins before its back to about 800rpm
    If your stock your air pump runs when you first crank it and turns off after a min or 2. It might be idleing just like it suppose to do.

  9. #9
    Member km346's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    masssaaechuuuseettes
    Posts
    241

    Silver
    1998 hardtop SS

    1000 rpm upon start up is completely normal. Hell mine indicates about 1100-1200 on a cold start... But Our factory tachs arnt exactly accurate, so im not worried.

  10. #10
    Member Maro SS's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Oldbridge
    Age
    28
    Posts
    303

    Black
    2001 Camaro SS

    Quote Originally Posted by PFM View Post
    If your stock your air pump runs when you first crank it and turns off after a min or 2. It might be idleing just like it suppose to do.
    seeems to be the case... it idles like that while the AIR pump runs.

    and the pcv was fine.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. idle issues... idle high. unplugged tps runs good?
    By okiels1 in forum Firebird / WS6
    Replies: 2
    Last Post: 12-31-2016, 04:36 AM
  2. Another High Idle Thread
    By TransAmX2 in forum General Help
    Replies: 13
    Last Post: 08-08-2011, 09:57 PM
  3. high shift points & high idle
    By Red 99 T/A in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 07-26-2010, 09:04 PM
  4. high idle
    By egod in forum General Help
    Replies: 15
    Last Post: 06-16-2010, 03:34 PM
  5. High Idle..
    By DubisSix in forum Firebird / WS6
    Replies: 13
    Last Post: 12-10-2008, 03:48 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •