Results 1 to 16 of 16

all my levels OK?

This is a discussion on all my levels OK? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; I know I'm asking a lot of brief questions today but I want to make sure everything is good with ...

  1. #1
    Member myk02k's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Mars
    Age
    29
    Posts
    534

    Black
    2002 Camaro Z28 6-spd

    all my levels OK?

    I know I'm asking a lot of brief questions today but I want to make sure everything is good with my car before I spend any more money on it. Attached is what my car is at in drive on the brake. All I have is a K&N FIPK and Jasper Class 1 Trans. Is this normal for the oil pressure and RPM? Yes this is where it is steady, the RPMs are at a constant.

  2. #2
    Member adham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Newport News, VA
    Age
    28
    Posts
    467

    Navy Blue Metallic
    2000 Pontiac Trans Am

    thats exactly what mine looks like

  3. #3
    Veteran Hi-Po's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Florida
    Posts
    10,461

    Black
    1999 TA WS.6

    as long as it doesnt ever rise, like during acceleration
    Last edited by Hi-Po; 06-01-2006 at 08:31 PM.

  4. #4
    Member adham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Newport News, VA
    Age
    28
    Posts
    467

    Navy Blue Metallic
    2000 Pontiac Trans Am

    mine does rise during acceleration
    i didnt know it wasnt supposed to do that

  5. #5
    Member 5LtrBtr's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Oklahoma
    Age
    33
    Posts
    106

    Black
    01 Trans Am

    Your oil pressure should rise as your rpm's increase. I think he may have meant as long as it doesn't rise while at idle. Your oil pump is a mechanical pump. So as you increase your rpm's you also increase the amount of oil that is being pumped raising your psi.

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    2,725
    Yeah looks normal for RPM too, on a scanner mine fluctuated from 525-585 in gear, tach isn't real accurate.

  7. #7
    Member adham's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Newport News, VA
    Age
    28
    Posts
    467

    Navy Blue Metallic
    2000 Pontiac Trans Am

    Quote Originally Posted by 5LtrBtr
    Your oil pressure should rise as your rpm's increase. I think he may have meant as long as it doesn't rise while at idle. Your oil pump is a mechanical pump. So as you increase your rpm's you also increase the amount of oil that is being pumped raising your psi.
    ok, thats what i thought

  8. #8
    Member
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Pueblo, Colorado
    Posts
    268

    Black
    1998 Pontiac Trans Am

    Looks good.

  9. #9
    Junior Member ls1vert's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    arizona
    Age
    44
    Posts
    27

    white
    1998 z28 vert

    lower your water temp and the oil psi will be a little higher

  10. #10
    Life in the Fast lane sunsetorangess's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Bragg NC
    Posts
    2,835

    Met. Sunset Orange
    01 SS

    Thats what mine looks like at idle, As said above your oil pump is off the crank so higher rpm, faster pump turns and wow more pressure lol
    Just bc guages look good should also check fluids and stuff if you dont
    J
    2001 SS, Its not the car its the Driver that matters....

  11. #11
    Veteran Hi-Po's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Florida
    Posts
    10,461

    Black
    1999 TA WS.6

    Quote Originally Posted by 5LtrBtr
    Your oil pressure should rise as your rpm's increase. I think he may have meant as long as it doesn't rise while at idle. Your oil pump is a mechanical pump. So as you increase your rpm's you also increase the amount of oil that is being pumped raising your psi.
    in all honesty, i was kinda drunk and just typed some sarcastic remark. Didnt mean it to be asshole'ish.

  12. #12
    Senior Member SeVeReDiStOrTiOn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    8,164

    05 Wrangler
    00 Z28 sold :-(

    Looks exactly like mine when at running temp

  13. #13
    Senior Member Musclefan21's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    IL
    Posts
    1,155

    1997 Formula & 2003 cobra
    my oil is at excatly on quarter?? do l need to put some oil in the car?

  14. #14
    Member 5LtrBtr's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Oklahoma
    Age
    33
    Posts
    106

    Black
    01 Trans Am

    There is a little yellow thingy under your hood that says ENGINE OIL. With the car off pull that out, wipe it off, put it back in, pull it out and look at it. If the oil isn't where it is supposed to be then YES put some in it.

  15. #15
    Member myk02k's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Mars
    Age
    29
    Posts
    534

    Black
    2002 Camaro Z28 6-spd

    lol, alright here's the specifics on what's going on with my oil pressure. the last oil change it was over-filled, the service engine light came on, and i let out some of the oil to make it at a good pressure. on normal drives it's at 40 and goes to 60 on the highway. last night it was a little under 40 and flickering back and fourth, and when i went on the highway it was at 40. i checked the fluids and they're fine. the oil was changed like 4 months ago but it only has 1500 miles on it and it still has some color to it. i usually change it every 3000 miles with mobil 1 5w-30 and by the time i'm done with it, it's pitch black and i lose about a quart (its going in the TB, i know about the oil catch cans i'm just broke). whereas my friend loses 2 quarts every 3000 miles so i don't see my problem as a mandatory fix. i just wanted to be sure everything is fine with the oil pressure after it was over-filled.

  16. #16
    Member myk02k's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Mars
    Age
    29
    Posts
    534

    Black
    2002 Camaro Z28 6-spd

    oh yea the SES light went off within an hour drive after it's been drained a little.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •