Results 1 to 16 of 16

ABS, BRAKE, and ASR lights coming on

This is a discussion on ABS, BRAKE, and ASR lights coming on within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; This has been a problem for a while so I had the car scanned and the following code showed up: ...

  1. #1
    Member JRENIGAR's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    arkansas
    Posts
    371

    red
    99 camaro

    ABS, BRAKE, and ASR lights coming on

    This has been a problem for a while so I had the car scanned and the following code showed up: C0550 Electronic Control Unit Malfunction. Thats what the Genisis scanner said. The shop guy said there are two boxes for the ABS, a hydraulic and an electric one and the electric one is bad. What do you guys think???

  2. #2
    Retired NOT tired SteveC's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Poway, Ca
    Posts
    1,126

    SOM
    2001 Z28 (Sara)

    I am far from an expert in vehicle matters, however it sounds like your vehicle's computer went south, and needs to be replaced. It is located on the passenger side firewall.

    SteveC

  3. #3
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    My car has the same problem.
    That code came up
    But the problem is. R/R speed sensor

  4. #4
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by JRENIGAR View Post
    This has been a problem for a while so I had the car scanned and the following code showed up: C0550 Electronic Control Unit Malfunction. Thats what the Genisis scanner said. The shop guy said there are two boxes for the ABS, a hydraulic and an electric one and the electric one is bad. What do you guys think???
    Your mechanic is dead on. The EBCM is internally bad.

  5. #5
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    Quote Originally Posted by 98maro View Post
    My car has the same problem.
    That code came up
    But the problem is. R/R speed sensor
    You had (2) codes if I remember right. One was for the R/R wheel speed sensor and the other was for the EBCM.

  6. #6
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    Yes I had two codes
    R/r speed sensor
    And the Ebcm
    The mechanic said that code came up
    Cuz speed sensor
    I'm gettin mine fixed next week
    I hate those lights on all the time

  7. #7
    Bone it like you own it FORD RECOVERY EXPERT's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    TEXAS... U mad?
    Posts
    6,158

    Black / Stryker Blue
    2K WS.6/ 2K9 G8GT

    Quote Originally Posted by SteveC View Post
    I am far from an expert in vehicle matters, however it sounds like your vehicle's computer went south, and needs to be replaced. It is located on the passenger side firewall.

    SteveC
    Right answer, WRONG computer.....


    The ABS EBCM (Anti-lock Brake System Electronic Brake Control Module) is the comp needing replaced.... It is located on the driverside,

    While this is an LT1 car, the EBCM is in the same spot. Notice the Blue wiring connector...

    The PCM (Powertrain Control Module) is the one on the pass firewall....

  8. #8
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by 98maro View Post
    Yes I had two codes
    R/r speed sensor
    And the Ebcm
    The mechanic said that code came up
    Cuz speed sensor
    I'm gettin mine fixed next week
    I hate those lights on all the time
    your mechanic said that and he might correct, but I wouldn't be surprised if you had 2 problems.

  9. #9
    Member JRENIGAR's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    arkansas
    Posts
    371

    red
    99 camaro

    So, Im guessing its not the box on the inner frame rail below the front sway bar that has the big electrical plug on it. Its the 4 way abs module that the brake lines run from to the calipers??? The local guy said he's changed out one or the other before and almost always had to go back and do the other one also. Sounds like an extra $1000 to me but he's been totally honest with me on other problems before.

  10. #10
    Member JRENIGAR's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    arkansas
    Posts
    371

    red
    99 camaro

    Thumbs up

    Quote Originally Posted by 98maro View Post
    My car has the same problem.
    That code came up
    But the problem is. R/R speed sensor
    I couldnt get that lucky, but if it works please post back and I will try that before replacing the $974 ebcm. I have found used ones cheaper but would hate to pay 100 for one thats got the same problems as mine already has. Keep me informed, PLEASE!!! Thanks for all the help guys...

  11. #11
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    Quote Originally Posted by JRENIGAR View Post
    I couldnt get that lucky, but if it works please post back and I will try that before replacing the $974 ebcm. I have found used ones cheaper but would hate to pay 100 for one thats got the same problems as mine already has. Keep me informed, PLEASE!!! Thanks for all the help guys...
    he also had a R/R speed sensor code IN ADDITION to the EBCM code.

    If it were me, and I had to drop $1000 on a new computer, I would be ditching the ABS.

  12. #12
    Royal pain in the.... Phantom2kz's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    savannah, ga
    Posts
    159

    2001 Z-28 A4 NBM
    2002 35th anni SS M6#1696

    your EBCM is bad and needs replaced. there are two of them,with and without ASR{traction control} the dealer wants about $400 for the part alone.
    find the one you need on Flea-bay. I payed $40 for the EBCM and the BPMV, the other half.
    they are plug and play so you dont have to program.

  13. #13
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by JRENIGAR View Post
    The local guy said he's changed out one or the other before and almost always had to go back and do the other one also. Sounds like an extra $1000 to me but he's been totally honest with me on other problems before.
    It happens sometimes. I've seen the hydraulic side leak brake fluid inside onto the electronic side, but you'd never know until you separate the two.

  14. #14
    Junior Member 00camaro20's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Merrillville, Indiana
    Age
    29
    Posts
    1

    00 Pewter, 02 Burgandy
    00 Z28 & 02 Police Camaro

    The same thing happened to my camaro with all 3 lights coming on. I switched the ABS module from my other camaro to the one acting up and that's how i determined what it was. I got mine used from a pick-and-pull for about $120

  15. #15
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    Quote Originally Posted by 00camaro20 View Post
    The same thing happened to my camaro with all 3 lights coming on. I switched the ABS module from my other camaro to the one acting up and that's how i determined what it was. I got mine used from a pick-and-pull for about $120
    Wowzers...I live right by you.

  16. #16
    Member JRENIGAR's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    arkansas
    Posts
    371

    red
    99 camaro

    Goin to fle-bay and see what I can get. If not there I dont think I will be paying alot for the module since my car has driven fine with it bad so far, I do however, realize the abs wont work when the lights are on. Thats really the only reason for even considering replacing it. Thanks guys...

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: no brake lights
    By Spoiledoneinar in forum Firebird / WS6
    Replies: 13
    Last Post: 05-25-2012, 06:12 PM
  2. No Brake Lights ???
    By new2dgame in forum Firebird / WS6
    Replies: 16
    Last Post: 09-11-2010, 04:47 AM
  3. ASR, ABS and brake lights on.
    By jhenke in forum General Help
    Replies: 8
    Last Post: 04-03-2010, 07:14 PM
  4. Highbeam, brake and abs light is coming on solid
    By J1211C in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 06-30-2008, 05:44 PM
  5. Weird Lights coming in at high RPM
    By jwindbigler in forum Western Members
    Replies: 8
    Last Post: 12-31-2006, 05:47 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •