Results 1 to 8 of 8

98 LS1 cooling fans?

This is a discussion on 98 LS1 cooling fans? within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; Have a friend who has a 98 LS1 and states it never went over 180 (1/4 on the temp gage), ...

  1. #1
    tigressws6
    Guest

    Question 98 LS1 cooling fans?

    Have a friend who has a 98 LS1 and states it never went over 180 (1/4 on the temp gage), now it gets over 210 and the fans don't seem to come on, unless the A/C is turned on. Swapped the Fan1 & 2 relays, and the fans came on once, but when we tried again, didn't come on. It looks like there's a sensor on the passenger side of the radiator, is that for the fan control? My thinking is that it might be bad/flakey. Any help would be appreciated.

    TIA

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    2,725
    The sensor on the passenger side of the radiator is just the low coolant level sensor - ECT sensor is on the drivers side head near the #1 plug. Fans are controlled by the PCM - throwing any codes?

  3. #3
    Senior Member 02z28ls1's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    near St. Louis
    Posts
    1,205

    navy blue
    2002 Z-28 Camaro M6

    I know my car runs at and over 210 on a regular basis (OBDII readout temp,the gauge is a little inaccurate). Never paid any attention to when the fan comes on though.

  4. #4
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,468

    98 Formula
    06 duramax

    stock fan settings are 1st stage on at 229 off at 222 2nd stage on at 237 off at 230. So the fans won't come on until those temps are reached.
    edit: unless the A/C is turned on
    Last edited by 0rion; 03-13-2006 at 08:42 PM.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    TX
    Posts
    8

    Gold
    98 Trans Am

    My 98 also runs at about 210-220.

  6. #6
    Junior Member moondog's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Austin TX
    Posts
    66

    Red
    2000 Camaro SS

    My stock 2000 SS runs about at about 200/210 down here in the Texas heat. It's my weakass alternator that I have to keep an eye on.

  7. #7
    Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Tulsa,OK
    Age
    35
    Posts
    914

    Quick Silver
    2002 Z06

    My 98 with a 160 thromostat never breaks 180 unless i'm sitting still for quite a while. I've had my car since 01 and the stage 1 fan has NEVER come on except once earlier this year when my thromostat closed and I replaced it. Only time a fan goes on is when the A/C is on.

  8. #8
    tigressws6
    Guest
    Thanx, everyone. I'm going to consider this a non-problem. Doesn't seem to overheat, once it gets up a little above 210 on the gauge it starts cooling off (fans must be coming on then) and it cools down to about 180-190 when it gets rolling again.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Members who have read this thread: 0

There are no members to list at the moment.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •