Results 1 to 12 of 12

4th power steering unit (WTF)

This is a discussion on 4th power steering unit (WTF) within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; I have a 2000 camaro 5.7 with no engine mods. why are my power steering unit whinning all the time. ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Denver, NC
    Age
    31
    Posts
    34

    black
    2000 Camaro SS

    4th power steering unit (WTF)

    I have a 2000 camaro 5.7 with no engine mods. why are my power steering unit whinning all the time. When i change the fluid, it goes in normal then less than a day later it looks like coffee. there are no leaks and have use lucas leak stop stuff for ps units, anybody got any ideas on what might be wrong?

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    May 2006
    Location
    Ohio
    Age
    33
    Posts
    5

    Yellow
    2002 Pontiac Trans Am CE

    I have a 2002 Trans Am CE and I am getting a lot of whining noise in my car. It is the most noticeable in lower gears but gets really loud when taking turns. Everything is fine up until I've driven the car for about 10-15 minutes and then it starts in.

    The dealer tech tried to tell me it was an air pump but I suspect that it is the power steering pump.

    Is your whining noise strictly when taking turns or is it all the time? How much does a power steering pump replace cost?

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Denver, NC
    Age
    31
    Posts
    34

    black
    2000 Camaro SS

    my whine is when you turn the wheels and it increases as the rpms increase.

  4. #4
    SLEEPER GOAT Ls1tiger's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Wisconsin / Illinois
    Age
    53
    Posts
    13

    Torrd Red
    04 Pontiac GTO

    Quote Originally Posted by SSpeed
    my whine is when you turn the wheels and it increases as the rpms increase.
    You may have a couple of problems. #1 Did you flush the system and replace lines? Hoses rot from the inside and you may be getting dirt etc in the spool valve. # 2 Did you bleed the system after the install? Put the front end ( tires ) off the ground and turn the wheel lock to lock with the cap off. Do this slow as to not spill flud all over. This should stop the whine.

  5. #5
    Junior Member 02blackbeautyws6's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    louisiana
    Posts
    11

    black
    2002 trans am ws6

    i had the same problem in my 98ta,i did the same thing tiger said and it fixed mine listen to tiger.

  6. #6
    Veteran Hi-Po's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Florida
    Posts
    10,461

    Black
    1999 TA WS.6

    i too have PS probls. 2 pumps in 2 months on my Rango. but someone total'd it out wednesday after work. My problem now is not PS. lol

  7. #7
    trafficKING sobaka79's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    mississippi
    Posts
    145

    black
    '99 T/A

    rehashing this, i think my air pump is whinning, i dont think its coming from the ps, it sounds like its coming from the front of the intake manifold where the EGR goes in....

    any one have any ideas?

  8. #8
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    are you getting any codes for lean P0174 or P0175? pull the EGR tube out of the intake and see if the rubber o-ring slipped.

  9. #9
    trafficKING sobaka79's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    mississippi
    Posts
    145

    black
    '99 T/A

    no codes yet, it just started this weekend. you think it could be the belt tensioner or a bad belt or something? its definatly in the engine, and definatly related to accesory speed.

  10. #10
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    check that and the short rubber line that goes from the PCV valve to the intake. it likes to rot from the bottom and you get a vacuum leak.

  11. #11
    trafficKING sobaka79's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    mississippi
    Posts
    145

    black
    '99 T/A

    Quote Originally Posted by mrr23 View Post
    check that and the short rubber line that goes from the PCV valve to the intake. it likes to rot from the bottom and you get a vacuum leak.
    roger that

  12. #12
    2004 HEAD/CAM CTS-V 9t8z28's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    doylestown, Pa
    Posts
    6,818

    SILVER
    2004 CTS-V

    Just a sugestion to ya Sspeed. I'm am not saying (you) do this, but one common mistake made is turning the wheel lock to lock. This is very hard on the pump and after time it will beat it up. Don't completely turn the wheel.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •