Page 1 of 4 1234 LastLast
Results 1 to 20 of 64

#3 misfire

This is a discussion on #3 misfire within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; I just had a #5 misfire, And i replaced the coilpack. and now #5 is fixed. Now its reading a ...

  1. #1
    I Drive A 95' AfterYou's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Granbury, Texas
    Posts
    441

    01' Firebird Pewter
    98' Trans Am Black

    #3 misfire

    I just had a #5 misfire, And i replaced the coilpack.
    and now #5 is fixed.

    Now its reading a #3 misfire, Once again, i replaced the coilpack for it also, and its still throwing the code and terribly misfiring.

    I checked the #3 wire into the back of the engine and i could barelly get my hand back there, but it definitly seems to be snug onto the back.

    any suggestions on this?

  2. #2
    Life in the Fast lane sunsetorangess's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Bragg NC
    Posts
    2,835

    Met. Sunset Orange
    01 SS

    check the compression on cylinder number 3, if its within specs i would check the injector or even swap it with another cylinder and see if the problem follows.
    J
    2001 SS, Its not the car its the Driver that matters....

  3. #3
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    When you replaced the coils did you clean the pins? Check your grounds and make sure that plug is tightened.. Because of it's location it's easy to think it's tight when it's actually just snug.. Also the small 6mm bolts that hold the coils down are grounds make sure to clean them before reinstalling. Make sure those are also nice and snug.. Corrosion @ the mount, bracket, and bolts can also cause issues.. The non-like metals can cause grounding issues @ the packs too because the base and bracket are also a grounding point..


    Last edited by Smittro; 10-18-2010 at 05:24 AM.
    :\Users\Steven\Pictures\d6ftg5nh.gif


    Suggestion: If you are particularly irritated by another member's posting habits and are constantly fighting the urge to flame them, you can click on that person's profile, and select "Add to ignore list." This will make that person's posts invisible to you.

  4. #4
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Are you using the windshield washer alot, or has it been raining alot where you are? Could also be a hood gasket seal issue allowing too much water/wheather down onto the packs.... This is what killed mine last year..

  5. #5
    I Drive A 95' AfterYou's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Granbury, Texas
    Posts
    441

    01' Firebird Pewter
    98' Trans Am Black

    Its rained ALOT recently, when it was sitting outside, maybe that was the mail issue? Ill take a further look after school today! thanks guys

  6. #6
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Quote Originally Posted by AfterYou View Post
    Its rained ALOT recently, when it was sitting outside, maybe that was the mail issue? Ill take a further look after school today! thanks guys
    ? If you mean "main issue" then yes.. I had heavy corrosion @ the pins and up into the pack itself.. Upon removel of the other packs I discovered windwield washer fluid had also been getting into it from dirrectly above the packs @ the hood seal.. I accidently spilled some water over the windshield in the shop and found out it was actually a LOT of water getting past the seal.. Rubber dead blow and some light upward bumps @ the spot welded seam (along the lip where the seal is fixed below the windshield/cowl) did the trick..
    Last edited by Smittro; 10-18-2010 at 01:14 PM.

  7. #7
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,693

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    95 firebird with coil packs or another vehicle??? swap coil packs and see if the code goes to the next cyl... easiest and fastest way to start off...

  8. #8
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Quote Originally Posted by Spaz View Post
    95 firebird with coil packs or another vehicle??? swap coil packs and see if the code goes to the next cyl... easiest and fastest way to start off...
    3800 firebird.. 2 plugs per coil..

  9. #9
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,693

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    Quote Originally Posted by Smittro View Post
    3800 firebird.. 2 plugs per coil..
    ah!!! got ya... sorry... io'm always thinking 8 cyl when i hear coil packs...

  10. #10
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Quote Originally Posted by Spaz View Post
    ah!!! got ya... sorry... io'm always thinking 8 cyl when i hear coil packs...
    Yeah it's their placement that's the issue stupid GM..

  11. #11
    Member 79Firebird_99TA's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    ATL
    Posts
    242

    Black
    99 Trans Am

    Don't ever rule out spark plugs. I was idling at an intersection last week and out of nowhere she starts hitting on 7 cylinders. Had a cylinder 3 misfire. Swapped out the plugs (they had 100k on them)..... good to go!

  12. #12
    I Drive A 95' AfterYou's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Granbury, Texas
    Posts
    441

    01' Firebird Pewter
    98' Trans Am Black

    The wires and plugs are new within the last 20k also

  13. #13
    I Drive A 95' AfterYou's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Granbury, Texas
    Posts
    441

    01' Firebird Pewter
    98' Trans Am Black

    Just bought a new coilpack for 3&6. installed just now, drove, and didnt do a dang thing... well now for more thought

  14. #14
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Quote Originally Posted by AfterYou View Post
    Just bought a new coilpack for 3&6. installed just now, drove, and didnt do a dang thing... well now for more thought
    Time to look @ grounds and so forth.. After all your electrical options are exhausted. May want to look into this.. Top one is a new one the bottom are the eaten away (by dexcool) stockers.. Could be starting to get coolant into the combustion chamber..

  15. #15
    I Drive A 95' AfterYou's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Granbury, Texas
    Posts
    441

    01' Firebird Pewter
    98' Trans Am Black

    Took it all apart, looked at it all, looked fine, brought it to a friend of mine who works on motors, and he said it was also looking okay. Any other suggestions?!

  16. #16
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Quote Originally Posted by AfterYou View Post
    Took it all apart, looked at it all, looked fine, brought it to a friend of mine who works on motors, and he said it was also looking okay. Any other suggestions?!
    Make sure the spark plug wire is seated all the way on.. Also the boot may have been put on the wire too far durring manufacturing. If the boot on too far up the wire, it can/will leak spark.. This may be masked from sight by the metal heat shield on the wire.. Could be signs of an ignition module failing too.. Check thee injector harness @ the cylinder with the miss, could be loose or the injector could possibly be dieing aswell..

  17. #17
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    The other thing I'll just toss out there is this.. Sometimes a frontal lower intake gasket leak is NOT visible on our engines.. Coolant can run down the front of the motor and onto the front crank sensor. Check it for damage..

    What I need here though are specifics..

    Exactly.....

    1). When and @ what rpm is the miss present?

    2). Is it a constant miss even @ idle??

    2a. OR does it only miss @ WOT??

    2b. Does it come and go??

    3). Is there colored smoke presant @ WOT??

    4). IF so what color hue is the smoke??

    5). Have someone follow you and observe the pipes @ WOT (be safe) and under a load.. They will be looking for smoke and it's color aswell..
    Last edited by Smittro; 10-23-2010 at 01:53 PM.

  18. #18
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    I forget your mileage?

  19. #19
    I Drive A 95' AfterYou's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Granbury, Texas
    Posts
    441

    01' Firebird Pewter
    98' Trans Am Black

    Quote Originally Posted by Smittro View Post
    The other thing I'll just toss out there is this.. Sometimes a frontal lower intake gasket leak is NOT visible on our engines.. Coolant can run down the front of the motor and onto the front crank sensor. Check it for damage..

    What I need here though are specifics..

    Exactly.....

    1). When and @ what rpm is the miss present?

    2). Is it a constant miss even @ idle??

    2a. OR does it only miss @ WOT??

    2b. Does it come and go??

    3). Is there colored smoke presant @ WOT??

    4). IF so what color hue is the smoke??

    5). Have someone follow you and observe the pipes @ WOT (be safe) and under a load.. They will be looking for smoke and it's color aswell..


    75k miles
    1: When the pedal is pushed more then 1/2 way down, so about 2500 RPMs
    2: No, It is only when the gas is pushed more then half way.
    2b:Yes, On start up for the first 3 min. of driving or so it doesnt, then it comes.
    3:No, there is no smoke
    4: see #3
    5: Had my step dad follow me and he reported no smoke at all.
    However, I cannot go WOT or it will misfire so badly it shakes my whole car

  20. #20
    I Drive A 95' AfterYou's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Granbury, Texas
    Posts
    441

    01' Firebird Pewter
    98' Trans Am Black

    Also when i pulled out of the driveway after it rained a extremely hard shower, and there was a ton of rust where my car was, is this part of a problem? or just because of the raid

Page 1 of 4 1234 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Question: Misfire???
    By motorhead584 in forum General Help
    Replies: 8
    Last Post: 04-06-2014, 03:56 AM
  2. Help: could a bad o2 cause a misfire?
    By SteveCZ28 in forum General Help
    Replies: 18
    Last Post: 07-25-2011, 05:10 PM
  3. Misfire cyl #3 HELP!!!!
    By blownh2x in forum General Help
    Replies: 16
    Last Post: 03-28-2009, 12:06 PM
  4. Misfire on #1
    By INeedLS1 in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 04-22-2007, 07:44 PM
  5. 3.8 misfire
    By andrew rs in forum V6
    Replies: 4
    Last Post: 03-10-2007, 09:33 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •