Results 1 to 15 of 15

02 Sensor Prolems

This is a discussion on 02 Sensor Prolems within the General Help forums, part of the LSx Technical Help Section category; My 2002 Trans Am has been getting bad gas mileage lately and now its idle is getting bad and its ...

  1. #1
    Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    New Brunswick
    Posts
    326

    02 Sensor Prolems

    My 2002 Trans Am has been getting bad gas mileage lately and now its idle is getting bad and its stalling out. Finally the check engine light tripped and according to my buddy's hand held scanner its giving me a code PO 140 which he translated to mean a problem with the driver side 02 sensor.

    Since I have a full exhuast my rear? o2s have been removed and tuned out for years now, but I'm wondering if one of them will be a suitable replacement for the front 02 that has gone bad.

    Does anyone know if this is the case, or are they different sensors?

  2. #2
    That guy thearborbarber's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    SoDak
    Posts
    892

    White over Red
    1991 Suburban

    You are good to go to use the ones you removed.

  3. #3
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    Is the harness length and connectors the same on front to back for our cars?

  4. #4
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    My car is throwing that code p040
    I was told is the cat on the passenger side
    So is that the
    Cat or o2sensor?

  5. #5
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    p0140 is the driver's side rear O2 sensor. You can tune that code out.
    And yes the front and rear O2 sensors on our cars are the same.

  6. #6
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    Quote Originally Posted by Intrepidman View Post
    My 2002 Trans Am has been getting bad gas mileage lately and now its idle is getting bad and its stalling out. Finally the check engine light tripped and according to my buddy's hand held scanner its giving me a code PO 140 which he translated to mean a problem with the driver side 02 sensor.

    Since I have a full exhuast my rear? o2s have been removed and tuned out for years now, but I'm wondering if one of them will be a suitable replacement for the front 02 that has gone bad.

    Does anyone know if this is the case, or are they different sensors?
    140 is a rear O2 code and should've been turned off with your tune. It also won't effect your idle or fueling. How many miles are on your front sensors? They could be drifting or I would probably start out by cleaning your MAF sensor.

    Quote Originally Posted by 98maro View Post
    My car is throwing that code p040
    I was told is the cat on the passenger side
    So is that the
    Cat or o2sensor?
    I'm going to guess you left a number out of that code. It's either 420 (drivers side cat) or 430 (passenger side cat).

  7. #7
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    I remember it's a po40 but I could be wrong

    In case is the cat messed up
    It's making a noyse anyway
    I can replace it with a stock cat right?
    Or any problems if I do dat?
    00 ss blk m6 " STOCK" strano springs, slp bilstein shocks, adj LCA, adj panhard bar, relocation brackets, 2 point SFCs welded,OEM zo6 rims black, magnaflow exhaust, CME exhaust,E/cutout, slp grille, custom front plate mount, HIDs, whistler mod, side moldings delete, slp air lid, ported and polished TB, strut tower brace, 3.73s gears, and some other parts to list!
    next to come,4.10s,ls7 clutch, ms3 or 228r cam, ported 243s, ls6 intake, ls6 oil pump. ls2 timing chain, longtube headers no cats, with a tune..
    02 tahoe Z71 blacked out
    00 jeep grand Cherokee limited on 22s.
    07 Dodge Charger R/T Inferno Red, Sold
    98 z28 red m6 sold
    07 zx6r ninja flat/black sold
    08 zx6r ninja sold

  8. #8
    Member
    Join Date
    May 2008
    Location
    New Brunswick
    Posts
    326
    I'm suddenly confused. If code PO140 is the REAR oxygen sensor then I can't see how I'm getting that code. Way back when I had the full exhaust put on the car I had it dyno tuned and the rear sensors completely removed, and presumably tuned out (otherwise I would have been having a code all this time)

    So how is it that I am having a rear sensor code now??


    BTW, I keep my Maf pretty clean...whenever my idle gets a little rough I clean out the intake and spray the maf with a some non residue sensor cleanor.

    The rough idle I have now is when the RPMs drop down to 500 or so and the car trys to stall out. It seems to be related to the code as shortly after I usually get this engine light.



    One other thing of note, my dealer swears the front driver's side 02 sensor is a different part # than either of the spare rear sensors I have.....could this just be the length of the harness or something insignificant like that?

  9. #9
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    That is very weird, but yes P0140 is the rear O2. Are you sure his hand held gave you the correct code? Maybe take it to Autozone or Pepboys and have them scan it for you for free to see if they get the same code.

  10. #10
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by Intrepidman View Post
    One other thing of note, my dealer swears the front driver's side 02 sensor is a different part # than either of the spare rear sensors I have.....could this just be the length of the harness or something insignificant like that?
    Hmm...could be different lengths. I'm 99% sure the connectors are the same.

  11. #11
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    yeah, you can swap front to back.

  12. #12
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    My car is throwin up the code p430
    I thought it was p040
    So I need a new passenger side cat

    I was told by my mechanic
    ThAt I can not use a used cat
    It still won't pass the smog it has to be new
    Is it true?

  13. #13
    Member 00ls-1's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Kilgore Texas
    Age
    32
    Posts
    378

    Silver
    2000 z28

    Quote Originally Posted by 98maro View Post
    My car is throwin up the code p430
    I thought it was p040
    So I need a new passenger side cat

    I was told by my mechanic
    ThAt I can not use a used cat
    It still won't pass the smog it has to be new
    Is it true?
    i think he wants to sell a cat if it worked when it came off itll work if it gets put back on

  14. #14
    Senior Member 98maro's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    north bay california
    Age
    28
    Posts
    2,973

    Black
    00 camaro ss M6 #6695

    That's way I thought if the Cat is fine it shouldn't be a problem
    But he said don't waiste your money it will not work
    So now idk

  15. #15
    Member 00ls-1's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Kilgore Texas
    Age
    32
    Posts
    378

    Silver
    2000 z28

    ive seen used ones put on the muffler shop used to use saved the old ones and sold them real cheap if someone had one break apart on the inside

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: 02 sensor bank 1 sensor 1-Is this drivers side or Passenger
    By cballweg in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 01-15-2012, 11:44 AM
  2. Question: Reading trans temp stock sensor vs aftermarket sensor in pan
    By senicalj4579 in forum Computer & Tuning
    Replies: 1
    Last Post: 03-29-2011, 08:41 AM
  3. O2 Sensor
    By SactownHuskers in forum External Engine
    Replies: 8
    Last Post: 03-24-2010, 08:19 AM
  4. Window Prolems BOTH WINDOWS!!! PLZ HELP
    By Yellow_Bird in forum Firebird / WS6
    Replies: 3
    Last Post: 07-09-2007, 07:01 AM
  5. Knock Sensor/Oil Pressure Sensor Issue
    By Slow '99 in forum External Engine
    Replies: 1
    Last Post: 04-04-2007, 09:28 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •