Results 1 to 14 of 14

brake light/ abs inop

This is a discussion on brake light/ abs inop within the Wheels and Tires forums, part of the General Help category; well changed my tires couple days ago and my brake light and abs inop came on any thoughts on what ...

  1. #1
    Member LS1MuNkY's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Bakersfield
    Age
    29
    Posts
    110

    white
    1998 Z28

    brake light/ abs inop

    well changed my tires couple days ago and my brake light and abs inop came on any thoughts on what might have happened???
    Thanx, Aaron

  2. #2
    Just me Y2KPewterSS's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Broken Arrow, OK
    Age
    42
    Posts
    23,353

    Pewter metallic
    2000 Camaro SS

    What size tires did you put on?
    CCW SP 500s 18x10 275/35 18x11 295/35
    SLP CME with GMMG style catback
    Painted manta stripe

    Quote Originally Posted by konigandy6 View Post
    I'd rather be bi than full homo!!!!

  3. #3
    Your dealership guy konigandy6's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Romeo, MI
    Posts
    6,557

    Velocity Yellow
    2008 Corvette Z06

    Bad hub maybe? The speed sensor and hub are one unit so that could cause it.

    2008 Z06 - Velocity Yellow - OEM

    2017 Silverado Z71 5.3 - OEM

    2002 Z06 - Electron Blue Metallic - D1 - E85 - 701 rwhp 687 rwtq **sold**

    2002 Z28: M6 NBM - cam and boltons - 396rwhp 357 rwtq **sold**

  4. #4
    Member LS1MuNkY's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Bakersfield
    Age
    29
    Posts
    110

    white
    1998 Z28

    275/55/16

  5. #5
    Just me Y2KPewterSS's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Broken Arrow, OK
    Age
    42
    Posts
    23,353

    Pewter metallic
    2000 Camaro SS

    Quote Originally Posted by LS1MuNkY View Post
    275/55/16
    On all 4?

  6. #6
    Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Madrid, Iowa
    Age
    43
    Posts
    304

    red
    02 trans am ws6

    check the harness wires at the back wheels that go to the sensors. did they come undone or did you pinch them with the jack or jack stands?

  7. #7
    Member LS1MuNkY's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Bakersfield
    Age
    29
    Posts
    110

    white
    1998 Z28

    no just the rear... sensors look fine

  8. #8
    Member slpcamaro's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    sunnyvale
    Posts
    453

    silver
    98 ss camaro

    Quote Originally Posted by LS1MuNkY View Post
    well changed my tires couple days ago and my brake light and abs inop came on any thoughts on what might have happened???
    Thanx, Aaron
    same thing has happened to me not after changing tires though but brake light comes on too. I have had the lights pop on right when starting on the car or letting it idle for a little bit and sometimes it doesn't come on could it be the sensor in my rear had that rebuild a few months ago

  9. #9
    Member ProwlerZ's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Myrtle Beach
    Age
    33
    Posts
    404

    Silver
    2002 Z28

    That's roughly a 28" tire. If you have 275/40/17s up front, then that's your problem.

    Try searching for ABS INOP and BRAKE light, you'll find that this is a common issue with mismatched tire sizes. Basically, your speed sensors in the front aren't in sync with the speed sensors in the back due to a difference in revolutions; Fixes? New tires, ABS delete, or learn to deal with it and understand that until that light pops on, your brakes aren't going to work right, because ABS will try to interfere and simply F- things up.

    On the other hand, it could be something completely different; hit a GM dealership and they can read the ABS code and tell ya.
    She's baaaaaccccck...

    '02 Z/28 M6 Hardtop

  10. #10
    Member slpcamaro's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    sunnyvale
    Posts
    453

    silver
    98 ss camaro

    Quote Originally Posted by ProwlerZ View Post
    That's roughly a 28" tire. If you have 275/40/17s up front, then that's your problem.

    Try searching for ABS INOP and BRAKE light, you'll find that this is a common issue with mismatched tire sizes. Basically, your speed sensors in the front aren't in sync with the speed sensors in the back due to a difference in revolutions; Fixes? New tires, ABS delete, or learn to deal with it and understand that until that light pops on, your brakes aren't going to work right, because ABS will try to interfere and simply F- things up.

    On the other hand, it could be something completely different; hit a GM dealership and they can read the ABS code and tell ya.
    275/40r17 but had same size on there for 1yr and half before no light and it's turning on me before the car has moved sometimes

  11. #11
    Crazy Canuck ! Eugenio_SS's Avatar
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Montreal, CANADA
    Age
    42
    Posts
    3,190

    triple-black
    2000 CamaroSS convertible

    you're problem is that the rear tire is too tall compared to the front one.
    so the front tires rotate more relative to the rear, making the ABS think that you're constantly locking the rear slowly... making the ABS go crazy.
    you'd want 275/45-16... not 275/55-16
    check this thread out for Overall Diameters: Overall Diameter Table
    Eugenio_SS
    almost stock triple-black 2000 SS convertible with 17x11s on all 4 w/ 315s at the track or on the street with 18x10.5s on all 4 w/ 315s: (1), (2)

  12. #12
    Member slpcamaro's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    sunnyvale
    Posts
    453

    silver
    98 ss camaro

    Quote Originally Posted by Eugenio_SS View Post
    you're problem is that the rear tire is too tall compared to the front one.
    so the front tires rotate more relative to the rear, making the ABS think that you're constantly locking the rear slowly... making the ABS go crazy.
    you'd want 275/45-16... not 275/55-16
    check this thread out for Overall Diameters: Overall Diameter Table
    makes sense questions though I had these same tires on here for a yr and half about 50k during that time and it just started happening

  13. #13
    Your dealership guy konigandy6's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Romeo, MI
    Posts
    6,557

    Velocity Yellow
    2008 Corvette Z06

    Quote Originally Posted by slpcamaro View Post
    makes sense questions though I had these same tires on here for a yr and half about 50k during that time and it just started happening
    Check your speed sensors.

  14. #14
    Member LS1MuNkY's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Bakersfield
    Age
    29
    Posts
    110

    white
    1998 Z28

    thanx for the input guys

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: abs inop light and car service light
    By hellskull in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 03-07-2015, 05:34 AM
  2. Help: 98 z28 asr,brake and abs inop lights on
    By pdiddyz28 in forum General Help
    Replies: 3
    Last Post: 09-20-2009, 02:57 PM
  3. ABS INOP light on
    By tep98ws6 in forum General Help
    Replies: 9
    Last Post: 07-23-2009, 11:09 PM
  4. My ASR/Brake/abs inop lights keeps goin on
    By Darkknight86 in forum General Help
    Replies: 6
    Last Post: 06-19-2008, 09:22 PM
  5. Error lights: ABS INOP and BRAKE come on randomly?
    By watson023 in forum Computer & Tuning
    Replies: 21
    Last Post: 12-08-2007, 08:21 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •