Results 1 to 15 of 15

Whine?

This is a discussion on Whine? within the Stereo and Electronics forums, part of the General Help category; Anyone else get a radio whine while driving? I ran new wires, still there. How can I fix it? thx...

  1. #1
    Member lsgunner28's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Johnstown Pa.
    Posts
    237

    Medium Red Metallic
    2000 Camaro Z28

    Whine?

    Anyone else get a radio whine while driving? I ran new wires, still there.
    How can I fix it?
    thx

  2. #2
    The Bandit Wesman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NJ
    Posts
    4,033

    SGM
    1998 Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by lsgunner28 View Post
    Anyone else get a radio whine while driving? I ran new wires, still there.
    How can I fix it?
    thx
    Its probably just picking up electrical "noise" from the alternator.

    They make in-line noise filters that you can install, any car stereo retailer (Best Buy, ect) should have them for cheap.
    1998 Trans Am WS6 SGM
    Lid, Pro 5.0, WS6 Short Stick, LS7 Clutch, TB Bypass, Detroit TrueTrac, Poly Mounts, Bilstein Shocks, LS6 Intake, SFCs, CTS-V Brake Upgrade, STB, Nitto 555's. SS Longtube Headers and True Duals w/ H pipe and Magnaflows. Tuned by Harris Speed Works. 341.4WHP/346.1 lb/ft.

  3. #3
    I don't sell out! blackSS01's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Wisconsin
    Posts
    5,558

    Black
    2001 Camaro SS M6

    Quote Originally Posted by Wesman View Post
    Its probably just picking up electrical "noise" from the alternator.

    They make in-line noise filters that you can install, any car stereo retailer (Best Buy, ect) should have them for cheap.
    But I see in your sig that it says SGM after your car, does that mean Sergeant Major by any chance
    ┌∩┐(◕_◕)┌∩┐

    Man: The Mods you are fighting,
    they are the biggest Men I have ever seen. I
    wouldn't want to fight them!

    Me: That is why no one will remember your name!

  4. #4
    The Bandit Wesman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NJ
    Posts
    4,033

    SGM
    1998 Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by blackSS01 View Post
    But I see in your sig that it says SGM after your car, does that mean Sergeant Major by any chance
    No lol....Sport Gold Metallic!!

  5. #5
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    More than likely what Wesman said.

    Is your radio stock? aftermarket? Are you running any amplifiers?

    If aftermarket with amps, are you running your power cable down the same side of the car as your RCA jacks? That could be picking up noise also.

  6. #6
    Member lsgunner28's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Johnstown Pa.
    Posts
    237

    Medium Red Metallic
    2000 Camaro Z28

    Its aftermarket radio with a small amp.

  7. #7
    Senior Member bigrondownhiller's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Orange County, NY
    Age
    42
    Posts
    2,674

    Black
    1996 Camaro Z28 vert

    Check your grounds. Also what 35th said. Another thing is make sure you didnt pinch or put a screw through an rca when replacing panels if everything else checks out.

  8. #8
    Member Sas's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Loveland/Ft. Collins, CO
    Age
    38
    Posts
    359

    Blue
    2001 Formula Firehawk

    Sounds like you need some shielded RCA's, or you have a ground wire run next to your RCA wire.

  9. #9
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Could even be not enough of a ground. Is your ground out from the amp the same gauge as your power (12v) in? If not good idea to get them matched up. Sometimes mismatched wiring to the amp and so forth can cause this. Too much return resistance if the ground is smaller than the hot.. Also what Wes said is always a good idea on an after market HU unless it has a noise supressor built in.. Good of gold RCA's are a must as well..
    Last edited by Smittro; 02-01-2010 at 10:05 PM.
    :\Users\Steven\Pictures\d6ftg5nh.gif


    Suggestion: If you are particularly irritated by another member's posting habits and are constantly fighting the urge to flame them, you can click on that person's profile, and select "Add to ignore list." This will make that person's posts invisible to you.

  10. #10
    long and strong Willfully Armed's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Olathe, KS
    Posts
    366

    Black
    01 WS6 (stock)

    Quote Originally Posted by Smittro View Post
    Could even be not enough of a ground. Is your ground out from the amp the same gauge as your power (12v) in? If not good idea to get them matched up. Sometimes mismatched wiring to the amp and so forth can cause this.
    your amp ground should be the same size, or larger than your power. makes perfect sense if you understand electictricity.

    Your ground should be as short as possible. less than a foot.

    Could be a junk amp as well.


    Whats your setup?

  11. #11
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Wink

    Quote Originally Posted by Willfully Armed View Post
    your amp ground should be the same size, or larger than your power. makes perfect sense if you understand electictricity.

    Your ground should be as short as possible. less than a foot.

    Could be a junk amp as well.


    Whats your setup?
    Oh I think I understand electricity (See sig link)

  12. #12
    Member lsgunner28's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Johnstown Pa.
    Posts
    237

    Medium Red Metallic
    2000 Camaro Z28

    it did it when i bought the car, it had a 300w amp running pioneer speakers, diff head unit, and 10 disc cd changer. i also hooked up a 700w amp and 12" sub, still does it but didnt make it any better or worse. it has to start at the alternator b/c it changes pitch when i rev the car.

  13. #13
    Member Sas's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Loveland/Ft. Collins, CO
    Age
    38
    Posts
    359

    Blue
    2001 Formula Firehawk

    Quote Originally Posted by lsgunner28 View Post
    it did it when i bought the car, it had a 300w amp running pioneer speakers, diff head unit, and 10 disc cd changer. i also hooked up a 700w amp and 12" sub, still does it but didnt make it any better or worse. it has to start at the alternator b/c it changes pitch when i rev the car.
    Sounds like you need to rewire things to get rid of the whine, the most common cause for it is people running all the wires down one side of the car, rather then running RCAs on one side, and ground, power and remote down the other side.

  14. #14
    Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Russellville, MO
    Posts
    126
    It could also be cheap ass RCAs too. Try to make sure that none of your wiring is next to any wiring for your car, it's hard to do. I had the same problem when I first put a system in my car.

  15. #15
    long and strong Willfully Armed's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Olathe, KS
    Posts
    366

    Black
    01 WS6 (stock)

    Quote Originally Posted by lsgunner28 View Post
    it did it when i bought the car, it had a 300w amp running pioneer speakers, diff head unit, and 10 disc cd changer. i also hooked up a 700w amp and 12" sub, still does it but didnt make it any better or worse. it has to start at the alternator b/c it changes pitch when i rev the car.

    what kind of amp and sub.




    as for wiring, my wires run down the passenger side, no whine.
    It does not mean the alternator if the noise correlates with rpm.
    bad plug, wire, coil, coil ground. All of these could cause noise, all would correlate with rpm.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Whine
    By Orp0408 in forum Drivetrain
    Replies: 2
    Last Post: 08-13-2011, 02:30 PM
  2. Question: Whine Question...
    By cammed goat in forum Manual Transmission
    Replies: 3
    Last Post: 02-16-2010, 04:00 PM
  3. Whine from 0-15 MPH
    By eddielb in forum Drivetrain
    Replies: 1
    Last Post: 02-11-2009, 03:15 AM
  4. Rear End Whine
    By Blackout01 in forum Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 07-21-2007, 09:35 AM
  5. WS6 Whine
    By noelp3 in forum Firebird / WS6
    Replies: 10
    Last Post: 11-24-2006, 02:36 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •