Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 29

High pitched speaker when accelerating?

This is a discussion on High pitched speaker when accelerating? within the Stereo and Electronics forums, part of the General Help category; Whenever my iphone is plugged in to the ipod cable for my alpine unit and I accelerate I get a ...

  1. #1
    Team Skeet Captain JHayesLS1's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Winter Garden, FL
    Age
    30
    Posts
    2,061

    Black
    1999 Camaro Z28

    High pitched speaker when accelerating?

    Whenever my iphone is plugged in to the ipod cable for my alpine unit and I accelerate I get a high pitched sound from my back right speaker? Its driving me insane!

  2. #2
    Senior Member Schmalgar's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Alpharetta, Ga
    Age
    45
    Posts
    1,060

    04 Cobra 'vert - M6 mysti
    02 WS6 coupe - A4 red

    I've heard this with various cars/stereos over the years. Something isn't shielded right. I don't know enough to say what, exactly. But something in the i-pod or its cable is picking up interference. I guess my answer isn't very helpful. Maybe some engineering type can explain exactly what that interference is...

    You can try basic testing: Use the i-pod in someone else's car, especially same type of car if possible, does it have same issue? Or try a different make of cable in your car, see if that fixes it...

  3. #3
    Junior Member mcnoskyimages's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    DFW
    Posts
    47

    Silver
    2002 Camaro Z28

    Ditto...

  4. #4
    Team Skeet Captain JHayesLS1's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Winter Garden, FL
    Age
    30
    Posts
    2,061

    Black
    1999 Camaro Z28

    I was afraid it might be because its an iphone 4 and the lady before me had a 3GS but I can't get a hold of her anymore to ask her so I'm stumped. I just don't get why it would gradually get louder and louder as I accelerate. If I put my foot in it you would think I was slowy killing a baby seal in the back seat.

  5. #5
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    Sounds like it's picking up interference off the alternator. The faster you go, the faster it is spinning...causing more noise.

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Plano, TX
    Posts
    26
    1999 C5 Hardtop

    Is the phone turned to 3g or on the edge network? for some reason when the iphone is on the edge network it causes serious interference with headunits. is it a constant buzz or a rhythmic buzz?

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Plano, TX
    Posts
    26
    1999 C5 Hardtop

    Quote Originally Posted by JHayesLS1 View Post
    I was afraid it might be because its an iphone 4 and the lady before me had a 3GS but I can't get a hold of her anymore to ask her so I'm stumped. I just don't get why it would gradually get louder and louder as I accelerate. If I put my foot in it you would think I was slowy killing a baby seal in the back seat.
    It could also be that it is an iphone 4. they may have a different power output on them than a 3g or 3gs and may not be compatible with the headunit. try just plugging in an ipod or if you have an aux input, plug in the RCAs to the back of the headunit then plug your phone in with the 3.5 phono jack. (link to what the wire looks like) http://pcwizkid.co.uk/images/Phono%20to%20Jack.jpg

  8. #8
    Senior Member Schmalgar's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Alpharetta, Ga
    Age
    45
    Posts
    1,060

    04 Cobra 'vert - M6 mysti
    02 WS6 coupe - A4 red

    Quote Originally Posted by 35th-ANV-SS View Post
    Sounds like it's picking up interference off the alternator. The faster you go, the faster it is spinning...causing more noise.
    Thank you, I couldn't remember what actually caused the interference. Yeah that makes sense, it being an electromagnet device...

    Also OP, have you tried something as simple as placing the ipod in a different spot? With this kind of interference, sometimes placement or position can make it better or worse. So if you have other convenient places to put it, try that. Or try turning it in the same spot if you haven't already...

  9. #9
    Team Skeet Captain JHayesLS1's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Winter Garden, FL
    Age
    30
    Posts
    2,061

    Black
    1999 Camaro Z28

    I'll try and use another ipod today to check it out. I think my alternator is going anyways I'm getting the flickering lights on the dash and from every light in the car.

  10. #10
    its short but its skinny. jiveass's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    The Woodlands/spring/houston
    Posts
    2,142

    pewter
    99 trans am

    if you are using rca inputs on your stereo to connect your ipod, there is a grounding issue with the rca cable.....ive tinkered with this problem throughout the years and found a soloution....so what kind of input are you using?

  11. #11
    Team Skeet Captain JHayesLS1's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Winter Garden, FL
    Age
    30
    Posts
    2,061

    Black
    1999 Camaro Z28

    I have no clue as I bought the car this way. Over the weekend I'll take it apart and look at and post some pictures so I can have this fixed and for anyone else that has it.

  12. #12
    Senior Member Schmalgar's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Alpharetta, Ga
    Age
    45
    Posts
    1,060

    04 Cobra 'vert - M6 mysti
    02 WS6 coupe - A4 red

    Quote Originally Posted by JHayesLS1 View Post
    I think my alternator is going anyways I'm getting the flickering lights on the dash and from every light in the car.
    Aha sounds like you might be onto something there...

  13. #13
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by JHayesLS1 View Post
    I think my alternator is going anyways I'm getting the flickering lights on the dash and from every light in the car.
    usually is the issue.

  14. #14
    Team Skeet Captain JHayesLS1's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Winter Garden, FL
    Age
    30
    Posts
    2,061

    Black
    1999 Camaro Z28

    The tester at advanced said my battery was going but everytime I've had a bad battery the lights don't flicker they just go dim. I'll get it checked out this weekend and report back. I'm also getting some window tint done (finally) on Saturday. Oh paycheck, its already spent lol.

  15. #15
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by JHayesLS1 View Post
    The tester at advanced said my battery was going but everytime I've had a bad battery the lights don't flicker they just go dim. I'll get it checked out this weekend and report back. I'm also getting some window tint done (finally) on Saturday. Oh paycheck, its already spent lol.
    i had a similar problem...i cleaned all connectors ..including the alt. one and the problem seemed to go away.

  16. #16
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    Quote Originally Posted by shady milkman View Post
    i had a similar problem...i cleaned all connectors ..including the alt. one and the problem seemed to go away.
    THIS.

    Your lights could also be dimming because you are drawing too much current for what your alternator is putting out. Ex. you may need a capacitor. Otherwise, even a newer higher output alternator will probably take a shit on you again.

    I don't know if you are running any amps or such and this is why I am just throwing that out there.

  17. #17
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by 35th-ANV-SS View Post
    THIS.

    Your lights could also be dimming because you are drawing too much current for what your alternator is putting out. Ex. you may need a capacitor. Otherwise, even a newer higher output alternator will probably take a shit on you again.

    I don't know if you are running any amps or such and this is why I am just throwing that out there.
    ^ i found out on a optioned t/a with the lights/brights, radio, a/c ...you are basically drawing too many amps for our needle dick 105amp alternators ...there was a gm bulletin about it ..it layed out how much amperage was being drawn by each component and when equaled together it was damn near 105 ...so add in anything aftermarket and well you know

  18. #18
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    found it

    here

  19. #19
    Team Skeet Captain JHayesLS1's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Winter Garden, FL
    Age
    30
    Posts
    2,061

    Black
    1999 Camaro Z28

    No amps, no subs, just the aftermarket radio and ipod connector. I also read somewhere that the voltage regulator on these cars are known for going bad and they are in the alternator? Is this right? I am starting to wonder if the sound from the ipod is related because its possible it draws too much power because the alternator is going out?

  20. #20
    its short but its skinny. jiveass's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    The Woodlands/spring/houston
    Posts
    2,142

    pewter
    99 trans am

    Quote Originally Posted by JHayesLS1 View Post
    No amps, no subs, just the aftermarket radio and ipod connector. I also read somewhere that the voltage regulator on these cars are known for going bad and they are in the alternator? Is this right? I am starting to wonder if the sound from the ipod is related because its possible it draws too much power because the alternator is going out?
    i still think its a bad ground on the input cable...especially since it only happens with ipod.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Rear End = High Pitched Noise While Moving
    By theorangeguy in forum Drivetrain
    Replies: 20
    Last Post: 02-09-2015, 01:45 PM
  2. high pitched "clunk"
    By The Machinist in forum Drivetrain
    Replies: 10
    Last Post: 12-09-2012, 04:36 PM
  3. Help: High pitched whistle noise coming from under hood!
    By Blue99ls1 in forum General Help
    Replies: 8
    Last Post: 10-08-2009, 07:02 PM
  4. High pitched squeal
    By 00hawk109 in forum General Help
    Replies: 7
    Last Post: 04-24-2009, 01:35 PM
  5. High Pitched Noise
    By McCool318 in forum General Help
    Replies: 9
    Last Post: 04-28-2008, 03:10 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •