Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 21

Strange Code

This is a discussion on Strange Code within the GTO forums, part of the Vehicle Specific category; I started my car last night and got the same tone that it gives when you put it in drive ...

  1. #1
    Army of 1 wooddaniel's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Alachua, Fl
    Age
    36
    Posts
    1,733

    Ignition Orange/Black
    2008 G8 GT, 98 Z28 383

    Strange Code

    I started my car last night and got the same tone that it gives when you put it in drive while the parking brake is still engaged and the LCD said "safety mode reduced performance." I figured maybe it was something to do with the Heat Sink because it was 19 degrees out, or the dyno tune I just had done. Anyone had this happen to them?

    I shut it off and started it again and got the same message with the check engine light on. As I drove it, it felt like I had about 200 HP instead of the normal 400. When I stopped to get dinner and came back outside an hour later, it was back to normal. No tone, no check engine light and all my horses were back. WTF!?

    Any help is appreciated guys.

  2. #2
    2-Legit-2-Quit bgable's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Cville,Indiana
    Posts
    772

    IBM
    2006 Pontiac GTO

    no clue that's weird but ill give yah a

  3. #3
    Army of 1 wooddaniel's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Alachua, Fl
    Age
    36
    Posts
    1,733

    Ignition Orange/Black
    2008 G8 GT, 98 Z28 383

    Well I took it to the dealershit today and they took all of the codes out. There were 14 total. The service tech said he has never seen so many codes at one time. He said to bring it back by on monday if it starts in again and I will most likely need a new computer. There goes the 500$ dyno tune I paid for if it happens...

  4. #4
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    well, before you do that I would diagnose the car and backtrack your steps. First off what were the codes? Secondly have you done anything lately that would've gotten the pcm wet? Wash the engine with a hose or anything like that? Who tuned the car and what software did they use? Did this start immediately after the tune? What are your mods?
    You can probably explain to your tuner the situation and he might work with you on the tune. I'm sure he still has your file saved.

  5. #5
    Senior Member qwkgto's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    OHIO"S only 9 second GTO
    Posts
    1,464

    Phantom Black Metalic
    2005 GTO

    Quote Originally Posted by wooddaniel View Post
    I started my car last night and got the same tone that it gives when you put it in drive while the parking brake is still engaged and the LCD said "safety mode reduced performance." I figured maybe it was something to do with the Heat Sink because it was 19 degrees out, or the dyno tune I just had done. Anyone had this happen to them?

    I shut it off and started it again and got the same message with the check engine light on. As I drove it, it felt like I had about 200 HP instead of the normal 400. When I stopped to get dinner and came back outside an hour later, it was back to normal. No tone, no check engine light and all my horses were back. WTF!?

    Any help is appreciated guys.
    I would get back with theguy who tuned the car,try unpluging the neg battery terminal,also check to see if your battery is good,this happened to me bad battery will give these cars fits.
    mods: custom built twins, built 408 w/l92 stock GM heads,GM matching intake,drag bags,frame ties,aluminum drive shaft, performabuilt 4l80e,Yank converter,ohios fastest and quickest 04-06 GTO 9.52 at 144mph. 1.50 60ft on stock rear end and shafts/suspension,on drag radials.

  6. #6
    Grand Imperial Wizard Sarge's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Texas Department of Corrections
    Posts
    18,129
    Retired Outlaw Sum Bitch

    Yes^^^^ Low battery will do this. 2ndly I would definetly get with the tuner...the KR will also do this....if it is out of specs for whatever reason....

  7. #7
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    I agree it could be a lot of things and regardless of what you always hear or people always tell you it's rarely the pcm.

  8. #8
    Member anniversary30's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Illinois
    Age
    46
    Posts
    657

    White/Blue
    99 Trans Am

    Absolutly, if you trust your tuner take it back to him first. He may just have to tweek something or straighten things out.

  9. #9
    Army of 1 wooddaniel's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Alachua, Fl
    Age
    36
    Posts
    1,733

    Ignition Orange/Black
    2008 G8 GT, 98 Z28 383

    Thanks for the help guys. I changed out the battery cause it has been time for a new one anyways. The tuner is going to look at her next time he comes down here. Hopefully the problem doesn't repeat itself until next week when he does.

    The only mods I have are Ported intake and TB, Tune, Headers/Exhaust and CAI.

  10. #10
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    what were the codes?

  11. #11
    Army of 1 wooddaniel's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Alachua, Fl
    Age
    36
    Posts
    1,733

    Ignition Orange/Black
    2008 G8 GT, 98 Z28 383

    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    what were the codes?
    There were three codes from the braking system, and two from the MAF sensor. There was also an 02 code and a Traction control code. Total it was like seven different system codes. There were 14 total but I dont remember what the rest were.

  12. #12
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    those maf codes are what put you into reduced power mode or limp home mode as it's called. The braking and traction control codes could be and are probably related. You say you have a ported TB, who did the porting and how long ago before these codes? Was there any work done around the TB, MAF, or intake tract lately that might've kicked those MAF codes?
    At the end of the day I could be totally wrong but I would personally chase those codes down before I let someone swap out the pcm.

  13. #13
    Senior Member qwkgto's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    OHIO"S only 9 second GTO
    Posts
    1,464

    Phantom Black Metalic
    2005 GTO

    if i was the battery i bet it does not do it again.these car have to have the right voltage,my car would do something similar car would start right up surge then die,time after time.

  14. #14
    Nitrous Tuner LS2Tuner's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    WestCoast AZ-CALI
    Posts
    4,763

    Silver
    05 Goat SMASHED

    Yeah how long ago was the "tune" done before the issue started?

    Also are you running a "wet" style air filter?
    Don't be afraid of the bottle!!! Be afraid of your tune!!!

  15. #15
    Junior Member MNGTO's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Minneapolis, MN
    Posts
    58

    Black
    2004 GTO

    I have seen this a few times on other GM vehicles and they have had issues with the
    TPS

  16. #16
    Member Texas Jack's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Central Texas
    Posts
    675

    Cyclone Grey
    2006 GTO M6

    If you have a ported TB do you have the wire mesh on the TB, for some reasons that makes a big difference, and I agree with the battery thing had that problem myself. From your bio you have the headers, exhaust, and cia and to me you would need a tune but if the wire mesh is gone and you are under 500 hp that may be a problem, just MHO, good luck, Jack

  17. #17
    Army of 1 wooddaniel's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Alachua, Fl
    Age
    36
    Posts
    1,733

    Ignition Orange/Black
    2008 G8 GT, 98 Z28 383

    I am running the K/N CAI with the mesh still on the tb. It started about two months after the dyno tune. Since I got the new battery no check engine light though, so I am keepin my fingers crossed that the battery was the problem. I also called the tuner and he said he will fix it for free if it is a problem with the tune

  18. #18
    Army of 1 wooddaniel's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Alachua, Fl
    Age
    36
    Posts
    1,733

    Ignition Orange/Black
    2008 G8 GT, 98 Z28 383

    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    those maf codes are what put you into reduced power mode or limp home mode as it's called. The braking and traction control codes could be and are probably related. You say you have a ported TB, who did the porting and how long ago before these codes? Was there any work done around the TB, MAF, or intake tract lately that might've kicked those MAF codes?
    At the end of the day I could be totally wrong but I would personally chase those codes down before I let someone swap out the pcm.
    Yeah I am going to exhaust all resources before I let them change the PCM. The porting and tune was done by Jeremy Formato. He has a very good reputation around here. It was about two months ago that I got the tune. Hopefully it was the battery....

    I appreciate all the help guys.

  19. #19
    Member Texas Jack's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Central Texas
    Posts
    675

    Cyclone Grey
    2006 GTO M6

    Cool, the battery is a big part of these cars running right for sure, glad you did not remove the mesh.

  20. #20
    Nitrous Tuner LS2Tuner's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    WestCoast AZ-CALI
    Posts
    4,763

    Silver
    05 Goat SMASHED

    Quote Originally Posted by Texas Jack View Post
    Cool, the battery is a big part of these cars running right for sure, glad you did not remove the mesh.
    We have went over this and even debated it for damn near 10 pages in the past. It's a waste and causes issue's UNLESS you have a GOOD Tuner that will re-do the MAF tables after mod.

    Glad you haven't had anymore issues.

    Good Luck

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. STRANGE,STRANGE Trans Ams
    By fbodyNATION in forum Firebird / WS6
    Replies: 4
    Last Post: 08-27-2013, 04:29 PM
  2. Something strange????
    By LSTONY in forum General Help
    Replies: 20
    Last Post: 04-09-2013, 02:34 PM
  3. Strange
    By wooddaniel in forum Manual Transmission
    Replies: 8
    Last Post: 10-16-2009, 01:14 PM
  4. strange s60
    By El Toro Loco in forum Drivetrain
    Replies: 50
    Last Post: 11-16-2008, 10:20 PM
  5. strange S60?
    By 0verkill in forum Drivetrain
    Replies: 1
    Last Post: 12-08-2007, 07:39 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •