Results 1 to 14 of 14

loud valvetrain squeak at cold start

This is a discussion on loud valvetrain squeak at cold start within the GTO forums, part of the Vehicle Specific category; I have no idea where its coming from. I had my cam installed not to long ago from a pretty ...

  1. #1
    Insurgent Hunter dethinboots's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Fort Hood
    Posts
    412

    Impulse Blue
    2005 a4 GTO

    loud valvetrain squeak at cold start

    I have no idea where its coming from. I had my cam installed not to long ago from a pretty reputable shop, but that's when the problems started. at first it was minute so I didn't worry. But now its loud and I swear cant be good. It only does this for the first 30 seconds then completely stops. I first thought it was a pulley or my water pump, but I lubed them all and replaced my water pump due to a leak and they are not the culprit. I put a stethoscope to the valve cover and it didn't sound like it was coming from there. its really freaking me out and I need some way to fix this to gain some peace of mind. any help would be appreciated.
    2005 Impulse Blue GTO
    Kooks Longtube Headers (off-road mids) , SLP Loudmouth II Catback, Vararam OTRCAI, MSD Spark Wires, 238/242 .595, Trickflow 225cc Heads, SLP 25% UD Pulley, Breather, Elite Engineering Catch Can, 3200 TC,Hayden Trans Cooler, P&P TB, Dyno tune by Sunshine Performance

  2. #2
    Insurgent Hunter dethinboots's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Fort Hood
    Posts
    412

    Impulse Blue
    2005 a4 GTO

    removed valve cover and looked at the lifters and push rods and couldn't see any obvious problems like bent rods or metal shavings. I'm guessing the sound is coming from deeper inside my heads... if there are no tell tale sounds of imminent doom, should I worry? any course of action I should take?

  3. #3
    Insurgent Hunter dethinboots's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Fort Hood
    Posts
    412

    Impulse Blue
    2005 a4 GTO

    resolved. broke a bolt installing my headers and the gas escaping passed the gasket was making the sound. thanks for the help everyone

  4. #4
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Glad to hear you fixed your issue. Never heard of a squeak noise from the header gasket before, though. Usually a ticking noise.


    extreme dimensions, driveshaft shop, harrop, hid(35watt/6k) lows, hurst, k&n, led fogs, maverick man, mishimoto, nitto, revshift, slp, stern st-1, smoked sidemarkers, whiteline poly radius rod bushings

  5. #5
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Sorry -- missed this thread somehow. Yes, an exhaust leak can sound a whole lot like an issue in the valve train. Good find!

  6. #6
    Insurgent Hunter dethinboots's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Fort Hood
    Posts
    412

    Impulse Blue
    2005 a4 GTO

    lol no problem. just glad it was somethin simple. I would like to know what I could use to seal the leak that wouldn't end up burning off.

  7. #7
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    loud valvetrain squeak at cold start

    you could try a new gasket. but if it still leaks then the surface needs to be ground flat like you do for heads. If stock manifolds it may be a good time to get headers.
    http://www.ls1.com/forums/f7/my-6-liter-build-174257/

    http://www.ls1.com/forums/f8/my-8-8-rear-build-165553/

    6.0L Block - Forged 403 built, breaking it in , Polluter Stg3 Cam, FAST 102mm Intake, NW102 TB, MSD wires, NGK TR6 plugs, Truck Coil Packs, LS3 Fuel Injectors, CC Pacesetter LT Headers, TS&P ORY, QTP e-Cutout, Magnaflow Muffler, 104mm Air Lid & Line Lock, Catch Can, Stage 2 T56 w/Viper shaft, PRO 5.0 Shifter, Tick MC, Monster Stg 4 Clutch, QT SFI BH, MWC DSL, UMI: SFC, PHB, LCA's, LCA Relocation Brackets & TA, Hotchkis Springs (1" Drop), YR1 Snowflake Wheels wrapped in NT555 tires & Custom Fab Ford 8.8 rear w/4.10 Yukon Gears, WSQ Hood, 3"CM Strange Eng Drive Shaft.

    Horsepower never lies, but is often lied about!

  8. #8
    Insurgent Hunter dethinboots's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Fort Hood
    Posts
    412

    Impulse Blue
    2005 a4 GTO

    I have about a month before I shove off for the 38th parallel, so this is something ill consider when I get back. I think the gasket is fine, just need to find a way to extract the broken bolt and properly secure my headers. while I'm at it... how much more beneficial would 1 and 7/8ths headers be over the current 1 and 3/4?

  9. #9
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    I went with 1-7/8" simply because I know that down the road I will be throwing at least a cam in the engine, if not heads and more.

  10. #10
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Most likely you'll need to pull the head to get the remains unless you're very lucky and you have enough to put some vice grips on. Soak it with perpetrator like WD40.

    Like Jeff said if you got bigger bolt on's the 1 7/8" are what you want.

  11. #11
    Insurgent Hunter dethinboots's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Fort Hood
    Posts
    412

    Impulse Blue
    2005 a4 GTO

    I'm not going to even bother with them at this point. there isn't any of the bolt to grab onto, and pulling my heads would be excessive since I'm swapping them when I get home anyway. in yalls opinion, would upsizing be worth it? and what should I do with the old 243 heads coming off?

  12. #12
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    loud valvetrain squeak at cold start

    Do you mean better heads (up sizing )? Hell yeah.....paired with a good cam, will be a nice bump in hp/tq.

    Regarding the 243 heads, get the remains of the bolt out and sell for $450ish for the pair. You'll get it too. You may need to have a machine shop do the extraction, so as to not FUBAR the head.

  13. #13
    Insurgent Hunter dethinboots's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Fort Hood
    Posts
    412

    Impulse Blue
    2005 a4 GTO

    I meant up sizing the headers while improving the heads and cam. I don't want to spend another grand plus over negligible gains.

  14. #14
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    With your plans go ahead and get the 1 7/8"

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: Loud Engine Knock at Cold
    By Loser in forum General Help
    Replies: 45
    Last Post: 12-06-2017, 01:17 PM
  2. Cold Start-Up
    By jz28 in forum Camaro / SS
    Replies: 19
    Last Post: 04-10-2008, 03:40 PM
  3. Cold Start/Warm Start Problem
    By I'mLS1John in forum General Help
    Replies: 11
    Last Post: 02-23-2007, 08:11 PM
  4. Cold Start/Warm Start Problem
    By I'mLS1John in forum New Member Introductions
    Replies: 0
    Last Post: 02-22-2007, 06:26 PM
  5. cold start up knock?
    By eric69cam in forum GM Trucks
    Replies: 5
    Last Post: 11-13-2006, 06:51 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •