Results 1 to 17 of 17

evap solenoid

This is a discussion on evap solenoid within the GTO forums, part of the Vehicle Specific category; I checked the treads, didn't see any on the GTO about the evap. Long story short. She started idiling rough ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Asheville NC
    Age
    46
    Posts
    24

    Brazen Orange
    2006 6.0

    evap solenoid

    I checked the treads, didn't see any on the GTO about the evap. Long story short. She started idiling rough and smoking like it was runing rich It burned a quarter tank of gas (Shell 93 octane) in less than 50 miles. Took it to dealer they replaced EVAP SOLENOID and so far so good. My question number 1 is has this happened to anyone else, and number 2 is this a sign of any other potential problems.

    One last thing, If I hear one more A HOLE refer to my car as a "cool looking Mustang" I'm going to park in there colon!

  2. #2
    Member Kup98ss's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    North Carolina
    Age
    38
    Posts
    604

    Arctic White
    2002 A4,WS6

    1. No
    2. Don't worry. A bad solenoid just happens some times.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Asheville NC
    Age
    46
    Posts
    24

    Brazen Orange
    2006 6.0

    Thanks Kup98ss. When I got it back it ran great no problems but now, less than a week later (today) it started doing it again, no engine light yet but Im sure by tomorrow it will be on. Hi ho hi ho it's back to the dealer I go!

  4. #4
    Member Spieldawg's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    BeaverCreek OH
    Posts
    144

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    find out the code. dealerships have no clue.

  5. #5
    Member jujofields's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Lafayette, Indiana
    Posts
    900

    Pewter Metallic
    2002 Trans Am WS.6

    Sorry to hear about that...keep us updated w/ what happens at the dealer....

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Asheville NC
    Age
    46
    Posts
    24

    Brazen Orange
    2006 6.0

    Sorry guys for late reply busy week. I havn't taken it in yet, engine light hasn't came on yet. Last couple of days no problem untill today on the way home strange as hell. I agree with you SPEILDAWG dealers suck they said in so many words, "that they can't really do anything till the engine light comes on and records it the computer" blah blah blah!

  7. #7
    Senior Member slims00ls1z28's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    TN
    Posts
    1,212

    2005 GTO M6 Black
    2000 Z28 A4 Red

    The gas cap will cause the same code if I am not mistaken? It is a common issue with GTO's. Check here for the gas cap Gas Cap Issues.............. I'd try that first.

  8. #8
    Grand Imperial Wizard Sarge's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Texas Department of Corrections
    Posts
    18,129
    Retired Outlaw Sum Bitch

    I have heard of bad evap cannisters due overfilling the gas tank.....but all it did was make the cabin stink all to hell of gas.....this is a new thing.....sounds more like a MAF to me....

  9. #9
    cutting and welding mark21742's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    mercersburg pa
    Posts
    6,443

    hugger orange
    2004

    is the evap solinoid the piece above and behind the rear passenger side wheel with a 3/4 tube going to and a plug in the side? just curious

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Asheville NC
    Age
    46
    Posts
    24

    Brazen Orange
    2006 6.0

    Sarge, no way, I was just thinking tonite on the way home that it seems to do it more when I have just filled up the tank. Plus the exhaust stinks like its running rich. I'm taking it tomorrow let the "tech" joy ride oops I mean look at the problem. thanks guys for your help. I will question them about the MAF it crossed my mind too.

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Asheville NC
    Age
    46
    Posts
    24

    Brazen Orange
    2006 6.0

    Ok, maybe I can put this tread to bed. Took it back last Thursday and they replaced the Evap Purge solenoid so far so good. Thanks for all the input

  12. #12
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Asheville NC
    Age
    46
    Posts
    24

    Brazen Orange
    2006 6.0

    Ok getting ready to put the 3rd Evap Purge solenoid including the orig. Anybody else running into this? 2006 gto 6m.

  13. #13
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    I know there's been issues with those solenoids. Not sure about them failing but I know they tend to make a racket back there. You can hear the one on my brothers 06 from time to time.

  14. #14
    cutting and welding mark21742's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    mercersburg pa
    Posts
    6,443

    hugger orange
    2004

    maybe over filling the gas tank? don't know if that could cause it or not, maybe low or high voltage burning them up?

  15. #15
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Asheville NC
    Age
    46
    Posts
    24

    Brazen Orange
    2006 6.0

    Thanks for the replys. The part is 37.00 from the dealer going to put it in myself. They say It's easy to do no special steps. If I'm wrong please let me know.

  16. #16
    Member The Silver Goat's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Dearborn Michigan
    Posts
    253

    Qucik Silver Metalic
    2004 GTO - M6

    Quote Originally Posted by Sarge View Post
    I have heard of bad evap cannisters due overfilling the gas tank.....but all it did was make the cabin stink all to hell of gas.....this is a new thing.....sounds more like a MAF to me....

    Sarge is suggesting the MAF is mal-functioning and making her run rich. I do not know what mods you have, but if you have a cotton based filter take the MAF out and clean it...over oiling the filter messes with the reads.

    You've dicked around with this with a dealer. 9 times out ten they have their head up their a$$ in my opinion.

  17. #17
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Asheville NC
    Age
    46
    Posts
    24

    Brazen Orange
    2006 6.0

    Thanks silver. CAI so far only mod. Yes I agree, something is making the evap go out I will look into MAF, from the start more fingers where pointed at that then anything else. The first evap went out before CAI was installed don't know if that make a difference other than ruling something else out.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Evap purge solenoid!
    By MasonWS6 in forum External Engine
    Replies: 1
    Last Post: 11-11-2015, 08:32 AM
  2. 02 WS6 Evap Purge Solenoid Connector
    By Dandur805 in forum Firebird / WS6
    Replies: 4
    Last Post: 04-09-2014, 10:37 AM
  3. EVAP Code
    By SMWS6TA in forum General Help
    Replies: 11
    Last Post: 05-02-2012, 09:21 AM
  4. Evap Code
    By bigrondownhiller in forum General Help
    Replies: 18
    Last Post: 05-03-2011, 04:33 PM
  5. Solenoid Performance Tips - Solenoid Rehab - Nitrous Power!
    By Ed Blown Vert in forum Camaro / SS
    Replies: 0
    Last Post: 01-03-2008, 01:30 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •