Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 35

6th gear issues...Sarge...help!

This is a discussion on 6th gear issues...Sarge...help! within the GTO forums, part of the Vehicle Specific category; My car is a terd. I drive my 2006 GTO and in 6th gear the car has a hard time ...

  1. #1
    Junior Member TysGTO's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Glen Burnie, Maryland
    Age
    39
    Posts
    95

    Brazen Orange
    2006 GTO

    6th gear issues...Sarge...help!

    My car is a terd. I drive my 2006 GTO and in 6th gear the car has a hard time to accelerate. It takes about 10 seconds to go from 60 to 70. The RPMs won't pass above 2000. My traction control will go off by itself and i can't turn it back till i shut off car and start it back up. I took it to the dealership and they say they hooked it up and can't find any codes. what should I do? The car is bone stock. The car has less than 10K. They tell me they need another GTO to compare it to. I live in Glen Burnie, MD. Can someone help?

  2. #2
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    I wonder if this is that "safety mode" I've been reading about?

  3. #3
    Army of 1 wooddaniel's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Alachua, Fl
    Age
    36
    Posts
    1,733

    Ignition Orange/Black
    2008 G8 GT, 98 Z28 383

    Quote Originally Posted by cammed goat View Post
    I wonder if this is that "safety mode" I've been reading about?
    The safety mode thing happened to me. I took it in and they removed the codes and it has not happened again. try a new battery that was the problem with mine.

  4. #4
    Member PatrizioD's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    The Anus of America; RI
    Posts
    381

    Nero
    2006 gto

    Sounds to me like a lack of torque. Ive never experienced any kind of safety mode, at least I dont think so. Between 60 and 70 im usually in 5th unless im just cruising though.

  5. #5
    Junior Member TysGTO's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Glen Burnie, Maryland
    Age
    39
    Posts
    95

    Brazen Orange
    2006 GTO

    Quote Originally Posted by PatrizioD View Post
    Sounds to me like a lack of torque. Ive never experienced any kind of safety mode, at least I dont think so. Between 60 and 70 im usually in 5th unless im just cruising though.
    i am too 6th just cruising. but just try it and let me know what your goat does. go on highway or freeway. get it to about 60ish in 6th and mash on the gas peddle. tell me what your(anyone) goat will do. my goat will slowly creep and up to 80ish it will not past 2K RPM.....

  6. #6
    Senior Member qwkgto's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    OHIO"S only 9 second GTO
    Posts
    1,464

    Phantom Black Metalic
    2005 GTO

    Quote Originally Posted by TysGTO View Post
    My car is a terd. I drive my 2006 GTO and in 6th gear the car has a hard time to accelerate. It takes about 10 seconds to go from 60 to 70. The RPMs won't pass above 2000. My traction control will go off by itself and i can't turn it back till i shut off car and start it back up. I took it to the dealership and they say they hooked it up and can't find any codes. what should I do? The car is bone stock. The car has less than 10K. They tell me they need another GTO to compare it to. I live in Glen Burnie, MD. Can someone help?
    do you have that shift skip eliminator?maybe you need one of those,I have an A4,so i just throwing that idea out there.the ls2 computer is a real pain at times.Trust me if it went into saftey mod car would not even be drivable it would buck and sputter,car would not move,it would flash saftey mode in the dash you would be in the side of the road calling a wrecker,its sucks big time,try shutting car off unhooking battery for a few seconds,then reinstall try it again,ever try doing the 6th gear pull with traction off..this should have nothing to do with it but its possible,my suggestion to you is get a hand held tuner or find someone who has HP tuners or some other sort of tuning software,you would benefit from a good tune cars ar pig rich from GM.
    Last edited by qwkgto; 03-24-2009 at 04:02 AM.
    mods: custom built twins, built 408 w/l92 stock GM heads,GM matching intake,drag bags,frame ties,aluminum drive shaft, performabuilt 4l80e,Yank converter,ohios fastest and quickest 04-06 GTO 9.52 at 144mph. 1.50 60ft on stock rear end and shafts/suspension,on drag radials.

  7. #7
    Senior Member Too Fast's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Indianapolis
    Age
    54
    Posts
    5,170

    Black
    2000 WS6 6spd Hooker LT

    Must be a joke thread here.........6th is double overdrive, in my TA 70 MPH is only 1500 RPM in 6th. Of course you won't see over 2000 RPM at 80 MPH. So if you are in 6th at 60 MPH, it will have a hard time accelerating. If you floor it, it's not like an automatic car that downshifts to a lower gear to give it what you want.

    TC won't activate unless a tire is spinning or there is a malfunction, I gaurantee you are not invoking that at 60 MPH in 6th even if you do floor it. Unless you are getting airborne! When exactly does your TC activate?

    Skip shift eliminator will have nothing to do with this "problem".

  8. #8
    Member pmolina0436's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Texas
    Posts
    528

    Black
    2004 GTO

    Quote Originally Posted by Too Fast View Post
    Must be a joke thread here.........6th is double overdrive, in my TA 70 MPH is only 1500 RPM in 6th. Of course you won't see over 2000 RPM at 80 MPH. So if you are in 6th at 60 MPH, it will have a hard time accelerating. If you floor it, it's not like an automatic car that downshifts to a lower gear to give it what you want.

    TC won't activate unless a tire is spinning or there is a malfunction, I gaurantee you are not invoking that at 60 MPH in 6th even if you do floor it. Unless you are getting airborne! When exactly does your TC activate?

    Skip shift eliminator will have nothing to do with this "problem".
    I agree with this guy..I mean your at a high gear trying to accelerate,and of course it will accelerate very slow..(dont know much about m6, but thats what happens to me in GRAND TURISMO the game ....) If your an m6 dont you have to downshift or anything???

  9. #9
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    safety mode or "limp home" mode is something that you won't "think" that's what's going on. It'll be so obvious you can't miss it. Been in my brothers 06 when we were doing his dms intake. We tried it without shaving the maf down and the butterfly on the throttle body hit his maf......it seriously pissed that car off. Limp home mode isn't just a catchy phrase....it's exactly what you do.
    Try downgearing to 4th and see what your acceleration does. You're just in to high of a gear.

  10. #10
    Member GTO1_OHIO's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Melbourne Beach, FL
    Posts
    588

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO


  11. #11
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Hell...when I row back into fifth my car kicks me in the ass.

  12. #12
    Member
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Miami, FL
    Posts
    100

    Pulse Red
    2004 GTO M6

    Are you saying that your car will not accelerate past 80 mph in 6th? My car will cruise at 80 in 6th with about 2000 rpms, so if you are just saying that your car is only pulling 2000 at 80 mph that is about right. If you are saying it will not accelerate past 80 you have a problem.

  13. #13
    Junior Member TysGTO's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Glen Burnie, Maryland
    Age
    39
    Posts
    95

    Brazen Orange
    2006 GTO

    Quote Originally Posted by Too Fast View Post
    Must be a joke thread here.........6th is double overdrive, in my TA 70 MPH is only 1500 RPM in 6th. Of course you won't see over 2000 RPM at 80 MPH. So if you are in 6th at 60 MPH, it will have a hard time accelerating. If you floor it, it's not like an automatic car that downshifts to a lower gear to give it what you want.

    TC won't activate unless a tire is spinning or there is a malfunction, I gaurantee you are not invoking that at 60 MPH in 6th even if you do floor it. Unless you are getting airborne! When exactly does your TC activate?

    Skip shift eliminator will have nothing to do with this "problem".
    the traction control is on all the time. for some odd reason the traction control will shut off by itself and its usually when i'm cruising 60-80 in 6th. I got it up a little over 100 and still stuck under or at 2000RPM. I know it's not a automatic, and no i'm not airborne. I know I'm not going to break the sound barrier in 6th doing 60...it's just not going anywhere......i know it's slow to reach a higher speed in 6th doing 60 but for some odd reason it's really really slow. and no safe mode message on cluster.

  14. #14
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    Quote Originally Posted by TysGTO View Post
    the traction control is on all the time. for some odd reason the traction control will shut off by itself and its usually when i'm cruising 60-80 in 6th. I got it up a little over 100 and still stuck under or at 2000RPM. I know it's not a automatic, and no i'm not airborne. I know I'm not going to break the sound barrier in 6th doing 60...it's just not going anywhere......i know it's slow to reach a higher speed in 6th doing 60 but for some odd reason it's really really slow. and no safe mode message on cluster.
    Have you checked to see if your OVERSPEED setting is on? I just remembered that.

  15. #15
    Junior Member TysGTO's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Glen Burnie, Maryland
    Age
    39
    Posts
    95

    Brazen Orange
    2006 GTO

    Quote Originally Posted by cammed goat View Post
    Have you checked to see if your OVERSPEED setting is on? I just remembered that.
    yeah that's fine. It's set at 125. I just don't know what's wrong.....

  16. #16
    Smiles for 9.5 Years cammed goat's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Paterson/Ridgewood, NJ
    Posts
    11,474

    Phantom Black Metallic
    2004 GTO M6

    From what I have heard from my friends with GTOs, when the traction control shuts itself off, it usually means a dirty/bad MAF.

    Maybe "heat soak"?


    extreme dimensions, driveshaft shop, harrop, hid(35watt/6k) lows, hurst, k&n, led fogs, maverick man, mishimoto, nitto, revshift, slp, stern st-1, smoked sidemarkers, whiteline poly radius rod bushings

  17. #17
    Junior Member TysGTO's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Glen Burnie, Maryland
    Age
    39
    Posts
    95

    Brazen Orange
    2006 GTO

    Quote Originally Posted by cammed goat View Post
    From what I have heard from my friends with GTOs, when the traction control shuts itself off, it usually means a dirty/bad MAF.

    Maybe "heat soak"?
    Bone stock...new filter 3k miles ago...oil change is due in a few hundred miles...

  18. #18
    Awaiting Activation 5.7literMustangEater's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Hedgesville, WV
    Age
    37
    Posts
    167

    Torrid Red
    2004 Pontiac GTO

    Is your GOAT kicking out an ABS fault code when the traction control shuts off? My traction control shuts off when my GOAT gives an ABS fault. It may be a speed sensor that is bad?!?!?

  19. #19
    Junior Member TysGTO's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Glen Burnie, Maryland
    Age
    39
    Posts
    95

    Brazen Orange
    2006 GTO

    Quote Originally Posted by 5.7literMustangEater View Post
    Is your GOAT kicking out an ABS fault code when the traction control shuts off? My traction control shuts off when my GOAT gives an ABS fault. It may be a speed sensor that is bad?!?!?
    took it to dealer....no codes

  20. #20
    Senior Member Too Fast's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Indianapolis
    Age
    54
    Posts
    5,170

    Black
    2000 WS6 6spd Hooker LT

    Quote Originally Posted by TysGTO View Post
    the traction control is on all the time. for some odd reason the traction control will shut off by itself and its usually when i'm cruising 60-80 in 6th. I got it up a little over 100 and still stuck under or at 2000RPM. I know it's not a automatic, and no i'm not airborne. I know I'm not going to break the sound barrier in 6th doing 60...it's just not going anywhere......i know it's slow to reach a higher speed in 6th doing 60 but for some odd reason it's really really slow. and no safe mode message on cluster.
    I'm still confused. Are you telling us your TC is active at 60 MPH when you accelerate, and only when using 6th gear?

    And the TC should be on, that is the normal default. If it is actually active and working when you are doing normal driving, then yes that is a problem. I sure would like to test drive some of these cars that people are having a problem with, it is hard to diagnose things from descriptions sometimes.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 2nd gear problems and clutch issues
    By bales99z28 in forum Manual Transmission
    Replies: 0
    Last Post: 09-06-2008, 04:23 PM
  2. Sarge, gear oil question.
    By Bobby97SS in forum Almost Anything Goes
    Replies: 7
    Last Post: 07-05-2008, 08:43 PM
  3. T56 Shifting issues 3rd gear.
    By Banshee1967 in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 05-21-2008, 05:59 PM
  4. Replies: 9
    Last Post: 06-01-2007, 06:18 PM
  5. 4l60e 4x4 1st gear issues
    By 96tahoe4x4 in forum Automatic Transmission
    Replies: 7
    Last Post: 04-19-2007, 07:46 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •