Results 1 to 12 of 12

Robbed

This is a discussion on Robbed within the LT1 forums, part of the Vehicle Specific category; I just had to ask -- to see if it was just my car, or what, but it seems like ...

  1. #1
    LTX N20LT4's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Cali
    Posts
    2,006
    10's N/A

    Robbed

    I just had to ask -- to see if it was just my car, or what, but it seems like the heat robs LT1's more than any other motor. I mean, I owned an '98 LS1, and that car even in the middle of the summer, did not let the heat get to it. I mean of course it was it's fastest in cool weather, but it just seems like with the LT motors 95-degree heat can rob of you of 30 to 40 horsepower easily, atleast that's what it feels like. Is it the opti-spark that's very prone to heat, and maybe that's what takes the power away momentarily? I'm serious guys, my car will melt the tires viciously at night (off the bottle) with no problem, and then when it's 90 -deg or above it's like it doesn't even want to spin. I just want to know if someone can tell me exactly what makes this problem stand out so much on LT1's??
    486/438
    10.68/127 N/A


  2. #2
    Member
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    oceanside ca
    Posts
    943

    Red
    06 GTO

    dang 30-40hp, not that much maybe like 3-5 but nothing to noticable.

  3. #3
    Senior Member 5.0THIS's Avatar
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Colorado
    Posts
    3,704

    red
    95 Z28

    After tuning my PCM, I was seeing less than 10hp loss between 170-200 degrees. Mine rarely gets above 185~ anyway

  4. #4
    Formy4Ever Red4Mula's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    San Angelo, Tx
    Age
    30
    Posts
    224

    Red
    1995 Pontiac Formula

    Quote Originally Posted by N20LT4 View Post
    I just had to ask -- to see if it was just my car, or what, but it seems like the heat robs LT1's more than any other motor. I mean, I owned an '98 LS1, and that car even in the middle of the summer, did not let the heat get to it. I mean of course it was it's fastest in cool weather, but it just seems like with the LT motors 95-degree heat can rob of you of 30 to 40 horsepower easily, atleast that's what it feels like. Is it the opti-spark that's very prone to heat, and maybe that's what takes the power away momentarily? I'm serious guys, my car will melt the tires viciously at night (off the bottle) with no problem, and then when it's 90 -deg or above it's like it doesn't even want to spin. I just want to know if someone can tell me exactly what makes this problem stand out so much on LT1's??
    Same here
    1995 Formula M6- Red... Throttle body airfoil, K & N FIPK2, TB bypass

  5. #5
    Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    NC
    Posts
    266

    green
    94 z28

    I don't notice THAT much of a difference with my LT1 in even 100-105 degree weather. Maybe you're just so frustrated that it makex you feel like it's even more.

    I am, however, working on a custom fiberglass hood for my Lt1 and planning that will be an exact replca of the current hood but I'm going to actually cut out the 2 vents hoping it will help some. Just gotta read more in my autobody book on how to get it bolted in good enough so that it doesn't rattle at high speeds.

    Is there any paint that I could use that would block some heat? I'll have to search for that later today when I get back home.

  6. #6
    LTX N20LT4's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Cali
    Posts
    2,006
    10's N/A

    Quote Originally Posted by xinthenight View Post
    I don't notice THAT much of a difference with my LT1 in even 100-105 degree weather. Maybe you're just so frustrated that it makex you feel like it's even more.

    I am, however, working on a custom fiberglass hood for my Lt1 and planning that will be an exact replca of the current hood but I'm going to actually cut out the 2 vents hoping it will help some. Just gotta read more in my autobody book on how to get it bolted in good enough so that it doesn't rattle at high speeds.

    Is there any paint that I could use that would block some heat? I'll have to search for that later today when I get back home.
    Trust me, it's not frustration . None of my other cars suffered from heat as bad as this one. It could be a number of things, who knows???

  7. #7
    Member Chad97z's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Dallas / Irving
    Posts
    396
    Fortunately, my car does not do that. It's strong 24x7. But I would check any electronic device that checks for air temperature or humidity or even a map sensor. Sometimes the computer may not see a faulty sensor but the sensor will still give false information. I'd check resistance values or replace sensors related to climate conditions. It would be interesting to monitor your timing when you think the engine is not running at optimum. It strongly doubt it's an optispark, that would cause a misfire. You have an over all tuning problem and it's not going to be a bad wire or something like that or "mechainical". I would check anything that effects the timing of your car. And a computer takes various real time measurements to adjust the timing on the fly. You'd have to do some research on that. Its too early for me. =)

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Atlanta
    Posts
    41

    black
    94 z28

    man i live in stockbridge GA and it is like in the 100's i got a 94 z mine is doing the same shit i dont have a solution yet but i am just lettin you noe ure not the only one

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Irvine, CA
    Posts
    25

    Black
    1994 Camaro Z28

    Do you have a data logger? Maybe the car is retarding the timing because of the heat and other stuff. Log your car during the heat and see what happens.

    Jody J.

  10. #10
    LTX N20LT4's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Cali
    Posts
    2,006
    10's N/A

    Quote Originally Posted by Chad97z View Post
    Fortunately, my car does not do that. It's strong 24x7. But I would check any electronic device that checks for air temperature or humidity or even a map sensor. Sometimes the computer may not see a faulty sensor but the sensor will still give false information. I'd check resistance values or replace sensors related to climate conditions. It would be interesting to monitor your timing when you think the engine is not running at optimum. It strongly doubt it's an optispark, that would cause a misfire. You have an over all tuning problem and it's not going to be a bad wire or something like that or "mechainical". I would check anything that effects the timing of your car. And a computer takes various real time measurements to adjust the timing on the fly. You'd have to do some research on that. Its too early for me. =)
    Well that's the thing, it does have a mis. The old opti was stressing under heat. MAP sensor checked O.K. I received my Accel Opti 2 from Summit Racing Tuesday and will be installing it tommorrow. That should solve the problem!

  11. #11
    Member Chad97z's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Dallas / Irving
    Posts
    396
    also, after you get the mis fixed, the knock sensor can also effect the timing. MIght consider getting a lt4 knock module. I have one on my car.

  12. #12
    LTX N20LT4's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Cali
    Posts
    2,006
    10's N/A

    Quote Originally Posted by Chad97z View Post
    also, after you get the mis fixed, the knock sensor can also effect the timing. MIght consider getting a lt4 knock module. I have one on my car.
    Pretty popular mod. I've been thinking about grabbing one of those.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. F my life!!!! I was robbed
    By tatertot91 in forum Almost Anything Goes
    Replies: 96
    Last Post: 10-05-2010, 08:00 AM
  2. Just robbed this dudes house
    By 86 IROC-Z in forum Almost Anything Goes
    Replies: 20
    Last Post: 10-02-2010, 02:30 AM
  3. Galarraga ROBBED of a perfect game!!! ROBBED!!!
    By Hi-Po in forum Almost Anything Goes
    Replies: 44
    Last Post: 06-05-2010, 09:15 PM
  4. Losers robbed by cripple...
    By 1MileCrash in forum Almost Anything Goes
    Replies: 3
    Last Post: 04-05-2008, 09:01 AM
  5. Am I Getting Robbed at the NOS Fill Station?
    By MISSMYZ in forum Nitrous
    Replies: 17
    Last Post: 09-24-2005, 10:39 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •