Results 1 to 20 of 20

Ready to pull hair out now. O2 problem still here

This is a discussion on Ready to pull hair out now. O2 problem still here within the LT1 forums, part of the Vehicle Specific category; After changing the 02's, tracing all the wires, doing continuity tests on each of the wires, swapping the sensors between ...

  1. #1
    Driving as fast as I can dafaic's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Waxahachie, TX
    Age
    37
    Posts
    170

    Silver
    97 TA M6

    Ready to pull hair out now. O2 problem still here

    After changing the 02's, tracing all the wires, doing continuity tests on each of the wires, swapping the sensors between the banks, and chaging the pcm! What the hell!!! Whats my next step does anyone know...Or do i take it to the stealership?

  2. #2
    Right On Badbird's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    SRB,Florida
    Age
    36
    Posts
    338

    Green
    1997 ws-6

    what o2's did you replace. is there a chance that they are bad too. i have a 97 ws6 and deleted 2 of my o2's when i installed my headers. if you want to try more i might be able to help you out.

  3. #3
    Member jasonisdn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    nc
    Age
    42
    Posts
    294

    red
    96 ss

    Quote Originally Posted by dafaic View Post
    After changing the 02's, tracing all the wires, doing continuity tests on each of the wires, swapping the sensors between the banks, and chaging the pcm! What the hell!!! Whats my next step does anyone know...Or do i take it to the stealership?
    are you checking on the pin itself? or pushing the probe into the back of the connector?

  4. #4
    2004 HEAD/CAM CTS-V 9t8z28's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    doylestown, Pa
    Posts
    6,818

    SILVER
    2004 CTS-V

    What wrong with the o2's? Any codes? Is it running in open loop? Whats the car doing?

  5. #5
    Member jasonisdn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    nc
    Age
    42
    Posts
    294

    red
    96 ss

    look a few posts below , this is the 2nd thread on the same issue

  6. #6
    2004 HEAD/CAM CTS-V 9t8z28's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    doylestown, Pa
    Posts
    6,818

    SILVER
    2004 CTS-V

    Quote Originally Posted by jasonisdn View Post
    look a few posts below , this is the 2nd thread on the same issue
    That thread didn't tell me anything!!
    WTF is wrong with the car in the first place? There has got to be a reason why he is checking for resistance and continuity?

  7. #7
    Driving as fast as I can dafaic's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Waxahachie, TX
    Age
    37
    Posts
    170

    Silver
    97 TA M6

    ok i have code po154 no activity on bank 2 sensor 1.

    The rear o2's are deleted by the tune so no issue there.

    My issue lies with the pcm not getting any data at all from the front passenger side 02 sensor.

    I swapped the new sensors between the banks so I know the 02's are good.

    I unplugged the pcm plug and checked continuity from the pcm plug to the end of the extension harness. Passed with 0-.1 resistance.

    I checked an verified 12volts on the brown wire at the end of the extension.

    And as of today i changed the pcm out to one that has been tested by Ion (madz28).
    Click for full size
    lt4 hot cam, l.e. heads, gold 1.6rr, hooker lts, 3"ypipe, hookercatback, no cats, subframes, b&m ripper, k&n cai, msd6a-coil-opti, udp, tr55 g's, ta girdle, 4.10's, boxed control arms, Madz28 tune, specstg3, alum. elbow. No traction

  8. #8
    2004 HEAD/CAM CTS-V 9t8z28's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    doylestown, Pa
    Posts
    6,818

    SILVER
    2004 CTS-V

    I had problems with the weather connector rubber on the driverside o2. It was preventing the male and female connectors from full contact. Try replace the connector. I ran into problems with my LT1 with a couple of the connectors getting brittle. I got the same code. I fixed it and it ran fine.

  9. #9
    Driving as fast as I can dafaic's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Waxahachie, TX
    Age
    37
    Posts
    170

    Silver
    97 TA M6

    do you mind giving some more detail as to what you did to the plug and what made you check that?

  10. #10
    Driving as fast as I can dafaic's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Waxahachie, TX
    Age
    37
    Posts
    170

    Silver
    97 TA M6

    if i can't get this to work i guess i am going to have to pick up a harness some where and replace that grey pcm plug and all the connections it goes to...I installed bosch O2 sensors...

  11. #11
    12.36@109 Red on Red WS6's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Tulsa OK
    Age
    38
    Posts
    454

    Red
    1996 Trans Am

    Did you use buy O2 extensions or did you sodder the O2 wires for your Hooker LT?

  12. #12
    Member jasonisdn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    nc
    Age
    42
    Posts
    294

    red
    96 ss

    Quote Originally Posted by 9t8z28 View Post
    That thread didn't tell me anything!!
    WTF is wrong with the car in the first place? There has got to be a reason why he is checking for resistance and continuity?
    02 issue
    that says everything he said in here. i guess you just didn't read it.

  13. #13
    Driving as fast as I can dafaic's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Waxahachie, TX
    Age
    37
    Posts
    170

    Silver
    97 TA M6

    yes i have extensions. No cutting or soldering of any wires...

    And thanks Jason for putting the link in maybe I should have done that...

  14. #14
    Driving as fast as I can dafaic's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Waxahachie, TX
    Age
    37
    Posts
    170

    Silver
    97 TA M6

    what about bosch o2's? Anybody have trouble with those not meshing with the pcm?

  15. #15
    2004 HEAD/CAM CTS-V 9t8z28's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    doylestown, Pa
    Posts
    6,818

    SILVER
    2004 CTS-V

    Quote Originally Posted by dafaic View Post
    do you mind giving some more detail as to what you did to the plug and what made you check that?
    Well, I had just did my headers and it was one of the things I had apart. I just cut mine off and spliced another connector in. But since you have o2 sensor extensions( i didn't know that ) I would seriously check them out. Are you sure the o2 extensions are for your car? I am assuming the car is running like shit, correct?

  16. #16
    2004 HEAD/CAM CTS-V 9t8z28's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    doylestown, Pa
    Posts
    6,818

    SILVER
    2004 CTS-V

    Quote Originally Posted by dafaic View Post
    what about bosch o2's? Anybody have trouble with those not meshing with the pcm?
    I have them on my 97 with no problem.

  17. #17
    Driving as fast as I can dafaic's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Waxahachie, TX
    Age
    37
    Posts
    170

    Silver
    97 TA M6

    the extensions are for this car. I check continuity from one plug to the other and it checked out.

  18. #18
    Driving as fast as I can dafaic's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Waxahachie, TX
    Age
    37
    Posts
    170

    Silver
    97 TA M6

    just went and bought a delco o2 from pontiac dealer $86.

    They had a guy there that specialized in Lt1's.

    He was working on a 69 Z28 with a lt1 conversion as we were talkin.

    He told me the delco o2 might fix it. The 69 he replaced one with a delco and that problem went away.

    He also told me that he worked on a 96 that had the same problem only it was killing the 02 sensor about every 2 months. He found the plug oil soaked. He replaced the plug and problem went away.

    So i am going to pull the 02 out put in the new delco and clean that plug up cause it was oil soaked and order a new extension.

    He said everything else i did was right on and exatcly what he would do as far as tracing wires, replacing items with gm parts, and doing continuity test on the wires.

    I have a new found hope! And if i can't get it I know I have a local guy at the stealership that knows his lt1's...If it comes to that it would be money well spent to know someone that knows these cars is working onit and not just some oil change boy that isn't busy.

  19. #19
    Member jasonisdn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    nc
    Age
    42
    Posts
    294

    red
    96 ss

    update

  20. #20
    Driving as fast as I can dafaic's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Waxahachie, TX
    Age
    37
    Posts
    170

    Silver
    97 TA M6

    Okay the problem is still there! I ordered some bulk 20ga. GXL wire from a distributor and a 4 wire splice and an o2 plug from speedscene wiring. Total was $30 for all of it and I got 250ft of black wire coming. I am going to replace wire from about 8" out of the pcm all the way to the o2 with solid wire, no extensions and run the wire to the firewall down the tranny and over so I won't have to worry about the header burning that anymore. A pigtail and a new extension was going to be more so I figured i'd just build it my self for less.

    Car goes to the shop Friday for 4.10's gears and install my msd opti. I would do the opti myself but i am going out of town Sat. and won't have the time when i get back.

    Installed the msd coil today that seemed to help some of my higher rpm ignition miss.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Hair Product
    By SHines-IT in forum Almost Anything Goes
    Replies: 68
    Last Post: 01-15-2010, 09:09 PM
  2. What hair gel do you use?
    By rajiv1998 in forum Almost Anything Goes
    Replies: 45
    Last Post: 05-22-2008, 12:11 PM
  3. Getting ready to pull the trigger on these
    By tomf301 in forum Wheels and Tires
    Replies: 10
    Last Post: 04-19-2008, 12:31 PM
  4. A GST and a funny hair cut
    By 2000T/A Guru in forum Kill Stories
    Replies: 17
    Last Post: 05-30-2007, 07:31 AM
  5. I am going to cut my hair tonight!
    By D!ck in forum Almost Anything Goes
    Replies: 3
    Last Post: 10-10-2006, 03:47 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •