Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 29

no spark help!!!!

This is a discussion on no spark help!!!! within the LT1 forums, part of the Vehicle Specific category; I have a 94 t/a with the lt1 my car will turn over but not start. I'm getting power to ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    kentucky
    Posts
    23

    red
    1994 trans am lt1 6SPD

    no spark help!!!!

    I have a 94 t/a with the lt1 my car will turn over but not start. I'm getting power to all sources and a good ground (I used a test light on my harness) I took my icm to get tested it failed so I replaced it still no start so I replace the coil and yet again still no spark not even from the coil wire I take the new icm and coil back and get new ones thinking they may be defective and still no spark coming out of the coil wire. I'm pretty sure I'm not getting bad parts back to back and I don't think my computer would be bad to let me get power to the icm coil and options plus let my fuel pump prime I have also checked all fuses they are fine. No security light. Or ses light help me out if u can I'm lost

  2. #2
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    Optispark........is your water pump leaking? Opti's are a known issue on LT-1's

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    kentucky
    Posts
    23

    red
    1994 trans am lt1 6SPD

    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    Optispark........is your water pump leaking? Opti's are a known issue on LT-1's
    The water pump is new and doesn't The icm power. The coil and the coil power the opti. I'm not getting any spark out of the coil and both the icm and coil are new too been replaced twice in on day

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    kentucky
    Posts
    23

    red
    1994 trans am lt1 6SPD

    OK so now I don't have power leading into my icm any body got ideas

  5. #5
    That guy thearborbarber's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    SoDak
    Posts
    892

    White over Red
    1991 Suburban

    This video is long and dry but gives good optispark system trouble shooting advice.


  6. #6
    Senior Member 5.0THIS's Avatar
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Colorado
    Posts
    3,704

    red
    95 Z28

    Have you checked all of your wiring and connections between the relevant components? Also, in the past some folks have actually had problems with the PCM that have caused ICM issues.

  7. #7
    Member Adam_94_T/A's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    North Carolina
    Posts
    112

    White
    1994 Pontiac T/A

    I had the same problem with mine was not getting anything to the pig tail going to the dist. ended up having to buy a new PCM and got it tuned for the car It fixed the ignition problem and also my fans started to work again. after changing the pcm i had another issue and it was my dist. it would work some times and not others kinda weird i would tap on the cover and it would start right up so changed it out with the MSD i had purchased some time ago everything runs great now.


    HERE IS THE PAGE I USED TO TROUBLE SHOOT MY SYSTEM IT HAS LOTS OF GOOD INFO

    4th Gen LT1 F-body Tech Articles
    Last edited by Adam_94_T/A; 08-20-2012 at 05:26 AM. Reason: Add Link

  8. #8
    U-R-Sofa-King-Retarded SINISTER-TA's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    SOCO
    Posts
    844

    NBM
    2002 Trans Am

    Definitely sounds like the Opti.

    Sent from my EVO using Tapatalk 2
    2002 Trans Am 514 RWHP / 510 Torque

  9. #9
    Junior Member Black beauty's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    memphis tn
    Posts
    62

    black
    1995 trans am

    1995 t/a

    Would the opti let the car turn over and over with no spark at all

  10. #10
    Senior Member 5.0THIS's Avatar
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Colorado
    Posts
    3,704

    red
    95 Z28

    Opti, coil, or ignition control module could all cause a no spark condition. Although usually an opti failing causes a rough running and hesitation issue.

  11. #11
    Junior Member Black beauty's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    memphis tn
    Posts
    62

    black
    1995 trans am

    1995 transam

    Coil is new icm is old so is the opti

  12. #12
    U-R-Sofa-King-Retarded SINISTER-TA's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    SOCO
    Posts
    844

    NBM
    2002 Trans Am

    Quote Originally Posted by Black beauty View Post
    Coil is new icm is old so is the opti
    What kind of plugs are you using? My old LT1 fouled many of plugs in its day. If the plugs are ok then I would bet it is the opti.

    Sent from my EVO using Tapatalk 2

  13. #13
    Junior Member Black beauty's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    memphis tn
    Posts
    62

    black
    1995 trans am

    1995 transam

    Regular plugs they have been in there for a min so itsba chance that they have fouled out

  14. #14
    U-R-Sofa-King-Retarded SINISTER-TA's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    SOCO
    Posts
    844

    NBM
    2002 Trans Am

    Replace the opti is what I would do. I would also replace the plugs, wires and water pump while your at it.

    Sent from my EVO using Tapatalk 2

  15. #15
    Junior Member Black beauty's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    memphis tn
    Posts
    62

    black
    1995 trans am

    1995 t/a

    Ok will do and update the out come thanks everyone for support

  16. #16
    Senior Member 5.0THIS's Avatar
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Colorado
    Posts
    3,704

    red
    95 Z28

    Have you verified that this is a no spark issue and not fuel related? Dont go throwing parts at it without knowing. It may very well be the opti but it's an expensive part to just throw at the car and hope. Any codes? Was the car ever datalogged before this happened? Did this start out as a certain drivability issue that got worse, or just one day instant no-start?

  17. #17
    U-R-Sofa-King-Retarded SINISTER-TA's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    SOCO
    Posts
    844

    NBM
    2002 Trans Am

    Chances are it's the Opti. I wouldn't over analyze it. He has what's most likely an original opti and probably needs changed.

    Sent from my EVO using Tapatalk 2

  18. #18
    Senior Member 5.0THIS's Avatar
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Colorado
    Posts
    3,704

    red
    95 Z28

    Quote Originally Posted by SINISTER-TA View Post
    Chances are it's the Opti. I wouldn't over analyze it. He has what's most likely an original opti and probably needs changed.

    Sent from my EVO using Tapatalk 2
    Yeah, it may be. I just prefer not to throw parts at something on a guess, especially when the parts arent cheap. Lots of people have done exactly that based on internet advise, and ended up wasting alot of money on unnecessary parts. Just my opinion.

  19. #19
    Junior Member Black beauty's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    memphis tn
    Posts
    62

    black
    1995 trans am

    1995 t/a

    Yes it is getting gas i went to go some were and i started it and went back inside the house for about 2min and i heard it die so i was like wtf so i got out there to restart it and it wouldn't start so i plug a wire and got a spark plug and ground it has no spark coil is new icm and opti is about 3-4 years old

  20. #20
    Junior Member Black beauty's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    memphis tn
    Posts
    62

    black
    1995 trans am

    1995t/a

    Ok went and started the car went inside the house for about 3-4 min and i hear the car just die so im like wtf so as i tried to restart it was just turn over so i grab a wire and a spark plug and ground it didnt have any spark so.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Enerpulse Pulstar Spark Plugs - Supersize Your Spark
    By Ed Blown Vert in forum Firebird / WS6
    Replies: 0
    Last Post: 03-15-2013, 10:00 PM
  2. spark gap 02' 5.7l
    By johnfin in forum Firebird / WS6
    Replies: 6
    Last Post: 09-19-2012, 06:18 PM
  3. What kind of oil 5w30& spark plugs&spark plug wire
    By ROMERO98Z28 in forum General Help
    Replies: 20
    Last Post: 09-01-2009, 02:50 PM
  4. NGK Spark Plugs - Combo Deal - MSD 8.5mm Super Conductor Spark Plug Wires, 1998-2002
    By Stealthperf.com in forum Sales and Group Purchases from our Great Sponsors!
    Replies: 1
    Last Post: 01-16-2006, 01:18 PM
  5. No spark
    By 70 camaro in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 01-14-2006, 01:31 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •