Results 1 to 6 of 6

LT1 trouble codes. Optispark

This is a discussion on LT1 trouble codes. Optispark within the LT1 forums, part of the Vehicle Specific category; Car strated missing after being stored over the winter scaned for codes and got 5 11- Malfunction Indicator Lamp Circu ...

  1. #1
    Junior Member dunebound69's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Lincoln, NE
    Posts
    13

    Silver
    1995 Trans Am Convertable

    LT1 trouble codes. Optispark

    Car strated missing after being stored over the winter scaned for codes and got 5

    11- Malfunction Indicator Lamp Circu Porblem
    16 - Ign System Problem loss of low res pulse signal
    29- Output Driven Module (ODM) Fault EAS circuit
    32- EGR Dianostic SW, Signaling Inccorect EGR Valve Operation
    51- ECM PROM error

    I am thinking the no check engine light is #11
    16 is optispark is shot, 29 is optispark as well. 32 New EGR needed. 52 hopfully cleared with optispark replacement. Any help welcome. The car runs fine till you load it or get on it. Then it just belches and farts. Let off and it idles, running a little rich.

  2. #2
    Junior Member 95kdw's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    wisconsin
    Posts
    3

    red
    1995 formula

    I had some what similar problem with my 95 lt1, Went to start it after being stored over the winter, started missing like the timing was off and would just die. don't remember the codes but I ended up replacing the optispark ( complete distributor ) and the EGR. Has been running great since.

  3. #3
    Junior Member dunebound69's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Lincoln, NE
    Posts
    13

    Silver
    1995 Trans Am Convertable

    Pulled the h2o pump and opti last night, h2o pump had the classic leak guessing it is the opti will order parts today and post when it is back in. Going to do some seal at the same time greasy mess down there.

  4. #4
    Giant Dicks Car Club Zapper2003's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Millerton, PA
    Posts
    4,954

    2005 Ram
    1978 Firebird

    How'd you ever make out?

  5. #5
    Junior Member dunebound69's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Lincoln, NE
    Posts
    13

    Silver
    1995 Trans Am Convertable

    Ended up doing the Opti with a GM performance parts from Summit plus the GMP H2O pump. Looks like the water pump had been leaking on the opti. I have not rechecked the codes yet. (Brother borrowed my scanner). Spent 16-20 hrs on this repair. Could not believe the car did not over heat, the rad and ac condenser were so full of crap. I did a bunch of other while I'm at it things. Getting the little internal spline coupler off was a bitch. Water got in there and rusted. Found getting the air out of the cooling system to be a pain. Spent a 1/2 hour filling it venting out the vents, looked like all was good. Drove to work the next morning, low coolant light comes on. Added 2 quarts to the rad. Seems to be running good but may still be a little rich. Put in a Trick air elbow to get rid of that elephant dick thing GM put in there. Next big job is a major brake job on the rear. Previous owner did a hack job back there. I know it needs rotors, pads, bearings back there. Noise could just be the rotors but the bearings aren't much and 80,000 miles say just do them. Not to mention I am sure the diff oil has never been changed.

  6. #6
    Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Central PA, USA
    Age
    57
    Posts
    102

    Red
    1995 Trans Am 6 Speed

    Quote Originally Posted by dunebound69 View Post
    Ended up doing the Opti with a GM performance parts from Summit plus the GMP H2O pump. Looks like the water pump had been leaking on the opti. I have not rechecked the codes yet. (Brother borrowed my scanner). Spent 16-20 hrs on this repair. Could not believe the car did not over heat, the rad and ac condenser were so full of crap. I did a bunch of other while I'm at it things. Getting the little internal spline coupler off was a bitch. Water got in there and rusted. Found getting the air out of the cooling system to be a pain. Spent a 1/2 hour filling it venting out the vents, looked like all was good. Drove to work the next morning, low coolant light comes on. Added 2 quarts to the rad. Seems to be running good but may still be a little rich. Put in a Trick air elbow to get rid of that elephant dick thing GM put in there. Next big job is a major brake job on the rear. Previous owner did a hack job back there. I know it needs rotors, pads, bearings back there. Noise could just be the rotors but the bearings aren't much and 80,000 miles say just do them. Not to mention I am sure the diff oil has never been changed.
    I picked up a new GM collent pump last week just to have an OEM unit for when that times come. Dealer price was $ 400. It comes as a kit with all seals. However, the Thermastat is a separate unit along with the seal. This way I KNOW they will bolt right up when the time comes.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Similar Threads

  1. Trouble Codes?
    By ssxcytmnt in forum General Help
    Replies: 8
    Last Post: 03-08-2007, 04:52 PM
  2. **for Sale** Lt1 396" Race Motor **for Sale**
    By WHYT LIE in forum Parts For Sale / Trade
    Replies: 0
    Last Post: 02-18-2007, 04:24 PM
  3. D1SC 383 LT1 Trouble! Need help!!!!
    By jmangler in forum LT1
    Replies: 9
    Last Post: 11-24-2006, 09:27 PM
  4. NEW LT1 intakes & other stuff for sale
    By eddies26 in forum Parts For Sale / Trade
    Replies: 0
    Last Post: 11-03-2006, 08:47 PM
  5. Engine trouble shooting HELP
    By grandkodiak in forum Almost Anything Goes
    Replies: 0
    Last Post: 03-06-2006, 12:19 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •