Results 1 to 13 of 13

Car Smokes a little?

This is a discussion on Car Smokes a little? within the LT1 forums, part of the Vehicle Specific category; i have a 96 firebird trans am lt1 5.7L and the cats went out in it so i replaced them, ...

  1. #1
    Import Killer camarostripes96's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    academy,tx
    Age
    33
    Posts
    574

    Black
    1996 Trans am

    Question Car Smokes a little?

    i have a 96 firebird trans am lt1 5.7L and the cats went out in it so i replaced them, and i know atleast 1 spark plug maybe 2 is out because it missing a little, and whenever my car hasnt been cranked all day and i go out to crank it , a little white smoke comes out the tail pipe when ever i rev it up a little and then it doesnt smoke no more! Could that be from my spark plugs or wire bad, or do u have any ideas what it could be???

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Iowa
    Posts
    44

    black
    1993 Vette

    possiply leading valve seals alowing a small amount of engine oil into the cylnder when the engine is off.

  3. #3
    Member Chad97z's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Dallas / Irving
    Posts
    396
    White smoke is probably water or antifreeze getting into the cylinder after it sits a while. Then it's burned off and no more smoke. I had a little problem like that. Head gasket slowly got worse and worse. It became hard to start as more water entered the cylinder over night. Then when I tried to start it, since water doesnt compress like air, then it tried to lock up. The very first sign I had was I kept adding a little bit of water to the radiator and it never leaked out. So I was perplexed as to where it was going. =)

    http://www.trustmymechanic.com/troubleshoot_smoke.htm

  4. #4
    Import Killer camarostripes96's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    academy,tx
    Age
    33
    Posts
    574

    Black
    1996 Trans am

    ok well every morning i get up i cranks right up no problem, well last night it rained and i got up this morning to go to the store and when i tried to crank it , it just kept turning over and over and would sputter a little, Well after about 5 or 6 trying to crank it up , it finally cranked up and sputtered and alot of smoke came out the exhaust but when i started giving it gas it like warmed up and started working fine now, could that be my spark plug wires or optispark getting wet causing that from the rain?

  5. #5
    Import Killer camarostripes96's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    academy,tx
    Age
    33
    Posts
    574

    Black
    1996 Trans am

    let me know need some help

  6. #6
    Member Chad97z's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Dallas / Irving
    Posts
    396
    well, that was how my car ran in the beginning of the problem. It didn’t lock up at first, because it was able to burn off the small amount water in the cylinder when it started. It ran rough for about a minute or 2 then smoothed out as the water burned off. Then as the internal leaking got worse, more water entered the cylinder over night when the engine cooled. And then the locking up occurred and I stopped and had to fix it.

    I find it hard to believe that an electrical problem could cause a white smoky exhaust.

    Are you getting an SES light?

    Have you checked your radiator fluid level?

    I also once had a bad injector and when it was sticking, one cylinder was misfiring and the engine would lope. I got an SES light and it said I had a bad injector. So while the engine was loping and the misfire was happening, I put on my stethoscope and listened to each injector. All were clicking but the #7. So I replaced it and its all fine now. But my car never smoked even with a bad injector. So even if your car is misfiring due to a spark problem, I don't see how that would cause smoke. Because when all cylinders are exploding, it doesn't smoke right? Then why would it smoke if it was not exploding? There must be something else burning with your fuel mixture.
    Last edited by Chad97z; 10-15-2006 at 04:36 PM.

  7. #7
    Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    NC
    Posts
    258

    mystic
    95 LS, yes it says LS

    Am I the only one having a hard time reading the last post?

  8. #8
    Member Chad97z's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Dallas / Irving
    Posts
    396
    I fixed it
    Last edited by Chad97z; 10-15-2006 at 04:38 PM.

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Iowa
    Posts
    44

    black
    1993 Vette

    Quote Originally Posted by camarostripes96 View Post
    ok well every morning i get up i cranks right up no problem, well last night it rained and i got up this morning to go to the store and when i tried to crank it , it just kept turning over and over and would sputter a little, Well after about 5 or 6 trying to crank it up , it finally cranked up and sputtered and alot of smoke came out the exhaust but when i started giving it gas it like warmed up and started working fine now, could that be my spark plug wires or optispark getting wet causing that from the rain?

    it is unlikly that rain water could get into your OPTI unless it was a flood or the hood was off the car. OTPI is fairly well sealed and on 96 has the air purge system using the intake mnfld vac

  10. #10
    Import Killer camarostripes96's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    academy,tx
    Age
    33
    Posts
    574

    Black
    1996 Trans am

    well it was all doing fine until about 3 weeks ago whenever i went into a laser car wash , and as soon as u pull in the laser wash it shoots water under your motor for an underbody flush! Well as soon as the water started spraying on the motor the engine died and wouldnt crank for a second so i am thinking its got to be something electrical, like bad wires or opti spark!! and about a week after that i changed my thermostat out and anti freeze got on my optispark, so thats the only thing i can think that it could be man!!! u get where i am coming from? i heard once u get them wet like that , they aint worth a damn

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Iowa
    Posts
    44

    black
    1993 Vette

    if you got anti freeze in the OPTI its destroyed. anti freeze is about the worst thing to get into an electircal component. I have had friends whose water pump seals failed and got the OPTI wet with coolant and it is not good

  12. #12
    Import Killer camarostripes96's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    academy,tx
    Age
    33
    Posts
    574

    Black
    1996 Trans am

    so u think thats why it doesnt want to start for a second after it rains? and could bad wires be getting moisture in them whenever it rains ?

  13. #13
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Iowa
    Posts
    44

    black
    1993 Vette

    in relation to your poor after rain starting characteristics no i dont think the coolant had much to do with it just be advised if any got in the opti once the corrosion gets bad enough the opti will be fryed. now opti is sealed but that car is ten years old

    bad wires letting in moisture posible the only problem I see with the wires being the porblem is this the water shouldnt leave the wire just because you started the car they don't get hot enough to boil the water and evaporation should take longer than a few seconds

    if there was moisture in the opti that could be the problem since opti has and air purge system that would remove the moisture once the engine was started.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Only smokes at high rpms
    By Fine 69 in forum General Help
    Replies: 7
    Last Post: 01-09-2012, 05:45 PM
  2. Mustang GT smokes Trans Am
    By FirebirdFever in forum Almost Anything Goes
    Replies: 24
    Last Post: 02-16-2009, 06:56 AM
  3. Video, wife smokes WS6
    By cuzimoto in forum Almost Anything Goes
    Replies: 15
    Last Post: 12-21-2008, 03:25 PM
  4. smokes after headers + ORY
    By WS6ICK2K in forum General Help
    Replies: 11
    Last Post: 08-26-2008, 04:17 PM
  5. Smokes colors? what they mean??
    By OnEbAdReDSS in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 02-20-2008, 02:33 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •