Results 1 to 6 of 6

backfire at 5,000RPM

This is a discussion on backfire at 5,000RPM within the LT1 forums, part of the Vehicle Specific category; I have a 95 trans with the 5.7, auto. I put on a magnaflow exhaust a month ago or so, ...

  1. #1
    Junior Member vecaj's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Hampton Roads
    Age
    31
    Posts
    18

    Black
    1995 Pontiac Trans AM

    backfire at 5,000RPM

    I have a 95 trans with the 5.7, auto. I put on a magnaflow exhaust a month ago or so, I dont know if that matters and I have chip too...at 5,000 on WOT she just steady backfires and it doesnt shift. A friend of mine saw it and said he saw a small blue flame, and it was loud as shit. I lose all my power, and I cant bring myself to do it more than a second to try to figure out what it is... Im taking my chip off tomorrow prolly to troubleshoot. People said maybe my optispark or valve timing, bad cat? I dunno... any ideas? It drives perfect exept at 5000. sorry for the long post.

    -josh

  2. #2
    Pathelogical Liar BlackLT1Z28's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Missouri
    Age
    30
    Posts
    1,476

    Black
    94 Camaro Z28

    Yeah, it could be the opti miss-firing that high up in engine speed. Might also be a timing issue, not enough spark advance at that RPM and gas is still burning past the exhaust stroke in the header/manifold.

  3. #3
    12.36@109 Red on Red WS6's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Tulsa OK
    Age
    38
    Posts
    454

    Red
    1996 Trans Am

    Quote Originally Posted by vecaj View Post
    I have a 95 trans with the 5.7, auto. I put on a magnaflow exhaust a month ago or so, I dont know if that matters and I have chip too...at 5,000 on WOT she just steady backfires and it doesnt shift. A friend of mine saw it and said he saw a small blue flame, and it was loud as shit. I lose all my power, and I cant bring myself to do it more than a second to try to figure out what it is... Im taking my chip off tomorrow prolly to troubleshoot. People said maybe my optispark or valve timing, bad cat? I dunno... any ideas? It drives perfect exept at 5000. sorry for the long post.

    -josh
    A chip? Do you mean a handheld programer? When was the last time plugs & wires were changed? Can you test your fuel pressure?

  4. #4
    LT1 Guy
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Va Beach
    Posts
    125

    Quicksilver
    03 Corvette Z06

    Quote Originally Posted by Red on Red WS6 View Post
    A chip? Do you mean a handheld programer? When was the last time plugs & wires were changed? Can you test your fuel pressure?
    thats what i was thinking. there is no "chip". and even if you did just do the wires you need to check for arching. when if ever was the opti changed?

  5. #5
    Member stangereater's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Georgia
    Age
    33
    Posts
    101

    Silver
    04 Cobra

    Is you check engine light on. same thing happen to a car at work turns out the mass air was the problem. Might not be the same thing but might

  6. #6
    Junior Member vecaj's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Hampton Roads
    Age
    31
    Posts
    18

    Black
    1995 Pontiac Trans AM

    sorry for the late reply... I have a stage one JET chip, it just plugs into my computer... and no engine light, she runs perfect exept till she gets to 5,000 then she just steady backfires... im gettin the msd distributer, msd wires, and ngk tr-55 gapped at .050. ...that should fix my spark problem... she needs a tune up anyway.

    thanks guys...

    Josh

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Backfire?
    By lmyers1 in forum Internal Engine
    Replies: 6
    Last Post: 08-19-2009, 07:46 PM
  2. Backfire
    By 98warbird in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 12-22-2008, 04:41 PM
  3. Question: !!!!backfire!!!
    By pmolina0436 in forum GTO
    Replies: 20
    Last Post: 09-27-2008, 09:15 PM
  4. Some causes of backfire
    By chuckie669 in forum General Help
    Replies: 9
    Last Post: 05-20-2008, 03:56 PM
  5. Backfire
    By feet739 in forum Internal Engine
    Replies: 10
    Last Post: 09-21-2006, 06:23 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •