Results 1 to 7 of 7

1997 Trans AM Will not start please help.

This is a discussion on 1997 Trans AM Will not start please help. within the LT1 forums, part of the Vehicle Specific category; I'm working on a '97 Trans Am and I replaced a turn signal bulb socket in the front and in ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Pennsylvania
    Posts
    15

    Mystic Teal
    2000 Z28

    1997 Trans AM Will not start please help.

    I'm working on a '97 Trans Am and I replaced a turn signal bulb socket in the front and in the process removed the horn for easier access. Now the car will not start. I was thinking perhaps removing the horn triggered something in the anti-theft system as it utilizes the horn and lights when the alarm goes off. The red LED security light on the dash was flashing intermittently but now doesn't come on at all. Normally when I turn on the key all the idiot lights flash on for a second prior to starting the car but now nothing at all lights up. The headlights turn on and the dome lights turn on but none of the dash lights are coming on at all and it does nothing at all when you try to start it. I've searched the internet and the only solution I found was to disconnect the battery for 10 minutes then connect it and turn the key to the accessory position for 10 minutes until the anti-theft light stays solid, and then the car should start, I've tried this and several variations of this with no luck. The anti-theft light isn't lit up, none of the dash lights at all lite up. I called the local Pontiac dealership on Friday and they want me to have it towed in for service. I really don't want to spend all that money just to disarm the anti-theft if that is the problem. I'm borderline retarded so I'm thinking maybe it's something obvious that I'm missing. Any and all help would be greatly appreciated. Thanks in advance ~Mark

  2. #2
    Senior Member JaycenK's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Holiday,FL
    Age
    40
    Posts
    1,378

    Green
    1997 Camaro Z-28

    Did you remove any ground wires? PCM ground is over there. When you hit the key do you hear the fuel pump.

  3. #3
    Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Russellville, MO
    Posts
    126
    You don't have to pay tons of money to bypass the VATS module. Just do the VATS bypass yourself. I just did it and it was very easy. Make sure you check your grounds, you make not have one hooked back up.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Pennsylvania
    Posts
    15

    Mystic Teal
    2000 Z28

    Thanks for the suggestions

    Thanks a lot for the suggestions, it ended up being a fuseable link from the battery to the starter so I replaced it and I'm back on the road. Thanks again. ~Mark

  5. #5
    Senior Member JaycenK's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Holiday,FL
    Age
    40
    Posts
    1,378

    Green
    1997 Camaro Z-28

    Quote Originally Posted by mystictealZ28 View Post
    Thanks a lot for the suggestions, it ended up being a fuseable link from the battery to the starter so I replaced it and I'm back on the road. Thanks again. ~Mark
    I had no idea there even was one. Where is it located?

  6. #6
    Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Russellville, MO
    Posts
    126
    I didn't know there was one either, the location would be a good thing to know in case anyone else has this problem.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Pennsylvania
    Posts
    15

    Mystic Teal
    2000 Z28

    I apologize for the late response. The car had a stereo and alarm installed before I bought it and I'm uncertain if the fuseable link is from the factory or is part of the alarm system as everything seems professionally installed. I tend to believe it isn't from the factory because it isn't with the bundle of factory fuseable links behind the battery. I have a 2000 Z28 which is wired similar to the Pontiac and it doesn't have one in this location. Sorry for any confusion. If it does happen to be factory it is located in the black plastic wiring cover on the inside passenger's side fender wire loom.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 1997 Trans am
    By [WS6] in forum Vehicles For Sale / Trade
    Replies: 1
    Last Post: 09-29-2012, 03:49 PM
  2. For Sale: 1997 Trans Am
    By LTJUAN in forum Vehicles For Sale / Trade
    Replies: 1
    Last Post: 10-14-2008, 11:40 AM
  3. My Winter ride (1997 Eclipse) Won't start!
    By Justin93 in forum General Help
    Replies: 12
    Last Post: 08-26-2008, 05:56 PM
  4. 1997 Camaro V6 won' start
    By oldguy in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 05-19-2007, 04:59 PM
  5. 1997 Trans Am WS6 M6 H/C N2O
    By FRCBobby in forum Vehicles For Sale / Trade
    Replies: 5
    Last Post: 03-15-2007, 06:47 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •