Results 1 to 11 of 11

White smoke - tailpipes

This is a discussion on White smoke - tailpipes within the Firebird / WS6 forums, part of the Vehicle Specific category; I've searched the forum and didn't find find anything - so if this has been addressed before I apologized. I ...

  1. #1
    Junior Member bhamTA's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Birmingham, Alabama
    Posts
    1

    White
    2002 Pontiac Trans-Am

    White smoke - tailpipes

    I've searched the forum and didn't find find anything - so if this has been addressed before I apologized. I have an 02 TA/WS6 with 72k. I checked the oil and it was about 1/2 qt low - its been right at 3000 miles since the oil was changed so I don't guess thats too bad. I cranked the car and noticed white smoke. Not a thick smoke that filled the garage but the entire time it was running it was smoking. I also noticed a strong gasoline/exhaust smell that I've never noticed before - almost like it smells when you get behind an old car in the drive through. Over the past few months the "Service Engine Soon" light has come on. I had it checked and the guy said it was an emissions error and he cleared it. He said that if it came back on to come back and they would investigate further. About a week ago it came back on but once I turned the engine off it has stayed off since. The car seems to be running fine - idles smooth - no hesitation, etc.

    Has anyone else experienced this? I'd like to correct the problem before it turns into anything else. Maybe I'm over analyzing it. Before I take it in wanted to get some input from anyone that might have dealt with this before as I'm not mechanically inclined and don't want to be taken advantage of.

    Thanks for any input.

  2. #2
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Cool

    Quote Originally Posted by bhamTA View Post
    I've searched the forum and didn't find find anything - so if this has been addressed before I apologized. I have an 02 TA/WS6 with 72k. I checked the oil and it was about 1/2 qt low - its been right at 3000 miles since the oil was changed so I don't guess thats too bad. I cranked the car and noticed white smoke. Not a thick smoke that filled the garage but the entire time it was running it was smoking. I also noticed a strong gasoline/exhaust smell that I've never noticed before - almost like it smells when you get behind an old car in the drive through. Over the past few months the "Service Engine Soon" light has come on. I had it checked and the guy said it was an emissions error and he cleared it. He said that if it came back on to come back and they would investigate further. About a week ago it came back on but once I turned the engine off it has stayed off since. The car seems to be running fine - idles smooth - no hesitation, etc.

    Has anyone else experienced this? I'd like to correct the problem before it turns into anything else. Maybe I'm over analyzing it. Before I take it in wanted to get some input from anyone that might have dealt with this before as I'm not mechanically inclined and don't want to be taken advantage of.

    Thanks for any input.
    Not to be a D&ck but of course you smelled heavy fimes from the engine you started it in your garage.lol This can be harmfull even deadly to you and others.. To the other..
    Sounds like just condensation smoke to me, and you're prolly starting to through a rear o2 code for malfunctioning cats.. imho
    :\Users\Steven\Pictures\d6ftg5nh.gif


    Suggestion: If you are particularly irritated by another member's posting habits and are constantly fighting the urge to flame them, you can click on that person's profile, and select "Add to ignore list." This will make that person's posts invisible to you.

  3. #3
    Exalted Cyclops 67CamaroRSSS's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    San Diego, CA
    Posts
    5,824

    2002 Z28 A4 NBM
    Sadly now demodded :(

    I agree with Smittro on the code: rear O2 sensor, either because of the cat (if you have them at all) or incorrect heat cycling (not enough or too much). The fronts contraol the A/F ratio while the rears measure cat efficency.

    White smoke or steam????

  4. #4
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Smile

    Quote Originally Posted by 67CamaroRSSS View Post
    I agree with Smittro on the code: rear O2 sensor, either because of the cat (if you have them at all) or incorrect heat cycling (not enough or too much). The fronts contraol the A/F ratio while the rears measure cat efficency.

    White smoke or steam????
    This:

    ....and to add if it's coolant you will smell it too. Also coolant smoke is usually thick "fog" like smoke. Which (if it is a head gasket) over time usually causes a high idle condition and even more "fogging" out back. Which, could cause your garage even with the main door open to fill with fog faster than you can say "OH SCHTUFF!"
    Last edited by Smittro; 03-10-2010 at 01:00 PM.

  5. #5
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Seems it's your first post on the site, Welcome.

    When's the last time you've had it serviced?

    Is it stock? list any mods to the car.

    I'm agreeing with Smittro, if it's smoke one of your O2's is going out. If it's fog - ouch - Head gasket leak.

  6. #6
    Detailing + Design third_shift|studios's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Pittsburgh, PA
    Age
    36
    Posts
    21,719

    My life is a
    Ben Stiller movie.

    My car pukes a nice bright white cloud of smok every time I start it. I have attributed it to a shoddy valve seal letting oil drip onto a piston and at the intial crank that oil burns up. This has lead to me eating oil left and right. This engine was a replacement that had been sitting in a warehous w/out any oil in it for god knows howlong...so that's why my seal(s) dried up.

    That might be your case....have you left your car sitting, un started for a LONNNNNG time? like months long?

  7. #7
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Wink

    Quote Originally Posted by third_shift|studios View Post
    My car pukes a nice bright white cloud of smok every time I start it. I have attributed it to a shoddy valve seal letting oil drip onto a piston and at the intial crank that oil burns up. This has lead to me eating oil left and right. This engine was a replacement that had been sitting in a warehous w/out any oil in it for god knows howlong...so that's why my seal(s) dried up.

    That might be your case....have you left your car sitting, un started for a LONNNNNG time? like months long?
    Oil smoke is usually blueish in color and smells like oil. Valve seals can go bad in any motor. The oil heads for the pan as soon as it's shut down. As gasoline builds up in the oil over time it robs the rubber seals of their natural oil contained in all rubber. As this happens they get hard and are no longer able to hold back engine oil..

  8. #8
    Member goof4080's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    lisle, il
    Posts
    290

    Red, Black
    98 T/A M6, 79 T/A 6.6L

    find out exactly what code you pulled. rear 02 sensors aren't the only common codes people throw. i throw and egr(p something) and air pump code(p1415) once in awhile. although now my p1415 keeps reoccurring. but that just means it's finally time to order those headers and a tune!. and get rid of my skipshift as well.

  9. #9
    Exalted Cyclops 67CamaroRSSS's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    San Diego, CA
    Posts
    5,824

    2002 Z28 A4 NBM
    Sadly now demodded :(

    Quote Originally Posted by goof4080 View Post
    find out exactly what code you pulled. rear 02 sensors aren't the only common codes people throw. i throw and egr(p something) and air pump code(p1415) once in awhile. although now my p1415 keeps reoccurring. but that just means it's finally time to order those headers and a tune!. and get rid of my skipshift as well.
    FYI: 01 and 02 cars do not have EGR. OP has an 02.

  10. #10
    autoconnectionllc.com 02transamce's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Montgomery,Ala
    Posts
    2,436

    2007 Corvette
    Ebony

    welcome,nice to see another bama resident in here. could be a catalytic converter going out,get you some long tube headers and cat-free y-pipe and let the guys over at speedsouth (in pelham) tune it. no more emissions crap to worry about!

  11. #11
    Member goof4080's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    lisle, il
    Posts
    290

    Red, Black
    98 T/A M6, 79 T/A 6.6L

    Quote Originally Posted by 67CamaroRSSS View Post
    FYI: 01 and 02 cars do not have EGR. OP has an 02.
    i know this, but failed to determine all variables before offering a reply.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Weird white smoke
    By Lunatikgixxer in forum Firebird / WS6
    Replies: 32
    Last Post: 04-19-2011, 12:04 PM
  2. white smoke????
    By ls1wallen in forum External Engine
    Replies: 7
    Last Post: 11-04-2009, 06:08 PM
  3. Light white smoke
    By chris02bird in forum General Help
    Replies: 3
    Last Post: 05-28-2009, 08:33 AM
  4. White smoke
    By irbaboon in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 02-16-2008, 07:12 PM
  5. white smoke
    By 35thAnniZ28 in forum Internal Engine
    Replies: 3
    Last Post: 07-30-2007, 06:54 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •