Results 1 to 13 of 13

werid idle and check engine light

This is a discussion on werid idle and check engine light within the Firebird / WS6 forums, part of the Vehicle Specific category; hey guys so i removed my egr valve along time ago probley around 5k miles ago its ran fine and ...

  1. #1
    Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    orlando fl
    Age
    30
    Posts
    132

    black
    firebird formula 99

    werid idle and check engine light

    hey guys so i removed my egr valve along time ago probley around 5k miles ago its ran fine and the check engine lights been on because of it well as i was leaving work today when i started it everything was normal but when i put it in gear it bogged down to around 300 to 400 rpms and the check engine light was off did the computer reset its self or what? im guessing i need to idle it up higher i checked everything and nothings loose so im not sure what happened?????

  2. #2
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,509

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    when's the last time you cleaned your MAF sensor?

    Do you use a K&N filter?


    You will continue to get a CEL code until you tune it out.

  3. #3
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,567

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Also could be a problem with the IAC valve, a dirty throttle body or even fuel pressure. Hard to tell what happened. Does the SES come on when you activiate the ignition? Maybe the bulb burned out.

  4. #4
    Member RichWS6's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Tucson AZ
    Posts
    173

    Black
    2001 Pontiac Trans am WS6

    I got three causes that I have experianced myself,

    1. Battery has a dead cell
    2. TPS sensor (throttle position sensor) located on the throttle body
    3. Vacume line on the rear of the intake manifold came loose

  5. #5
    Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    orlando fl
    Age
    30
    Posts
    132

    black
    firebird formula 99

    ended up being the tps sensor thanks guys

  6. #6
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,509

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Good to know. I guess I need to check mine now. I still have a slightly high idle. 1000 rpm that I've been chasing. I hate throwing parts at something but this seems to be my only option.

  7. #7
    Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    orlando fl
    Age
    30
    Posts
    132

    black
    firebird formula 99

    yeah i need to figure out what this slacking feeling in my drivetrain is its only when i slow down or speed up at low speeds as long as theres a good load on it it wont do it like if i stop fast or take off hard it wont bang but ive changed the tranny mount and torque arm bushing they dont move i know for a fact so its gota be something in the rearend or the trans is going

  8. #8
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,509

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    when you swapped the tps out did you have to wait for the pcm to relearn or was it an automatic thing?

  9. #9
    Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    orlando fl
    Age
    30
    Posts
    132

    black
    firebird formula 99

    it acted fine the idle problem went away immediately and throttle response was way better before it would have very very small surges but thats gone to

  10. #10
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,509

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    well swap the tps no change Next move is to send the pcm back to Frost and have him look at it.

  11. #11
    Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    orlando fl
    Age
    30
    Posts
    132

    black
    firebird formula 99

    Oh man that sucks have you tried that other sensor im not sure of the name its above the tps sensor it has that like plunger thing or like cap that moves when it heats up i think

  12. #12
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,567

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Idle Air Control (IAC) valve?

  13. #13
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,509

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Replaced as well as the TPS, MAF is good, Air thingy (the one prior to the MAF) is replaced to.

    No vacuum leaks that I've been able to find.


    Only thing left is to have Frost look at it. At the time I had the LS1 intake when I did the tune, now I have a LS6 Intake. But I've had a "high idle" (1000 rpm) since I got her.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Check Engine light vs. Service Engine light
    By bigrig73 in forum Computer & Tuning
    Replies: 1
    Last Post: 04-20-2010, 07:11 AM
  2. Check engine light on every once in a while
    By 00LS12LS6Z28 in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 03-22-2010, 01:09 PM
  3. check engine light help
    By 99yellowz28 in forum Domestics and Foreigns
    Replies: 1
    Last Post: 11-20-2009, 01:28 PM
  4. check engine light on
    By dljr27 in forum General Help
    Replies: 6
    Last Post: 10-23-2006, 04:01 PM
  5. Service engine soon light = Check engine light?
    By jinxeng in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 08-11-2006, 08:34 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •