Results 1 to 16 of 16

tapping noise!

This is a discussion on tapping noise! within the Firebird / WS6 forums, part of the Vehicle Specific category; need sum help on this one...got this tapping noise, only does it when im in drive and accelerate, sounds sort ...

  1. #1
    Member godless-phoenix's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    culver city, Ca.
    Posts
    459

    Blackened fire chicken
    2000 Pontiac Trans Am WS6

    tapping noise!

    need sum help on this one...got this tapping noise, only does it when im in drive and accelerate, sounds sort of like an exhaust leak from the manifold, but it doesnt make the noise in park or neutral, so im thinking it cant be that ...i have no idea what it is.sounds like and exhaust leak, or bad cats maybe? cause i did throw a p0430 code a while ago, the ses light went off by itself and its the passenger cat, but the noise is coming from the drivers side... or is it sumthing internal in the engine? there is a loss of power ive noticed and the tapping increases as i accelerate

  2. #2
    Junior Member TruThug's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    La Vergne, TN
    Posts
    67

    Black
    1999 Firebird

    This may not be the problem you are having but I have noticed something similar to your problem that I am having which is with the gas pedal when I accelerate it makes a tapping noise but when I let off it goes away I have yet to figure out why it does that

  3. #3
    Member godless-phoenix's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    culver city, Ca.
    Posts
    459

    Blackened fire chicken
    2000 Pontiac Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by TruThug View Post
    This may not be the problem you are having but I have noticed something similar to your problem that I am having which is with the gas pedal when I accelerate it makes a tapping noise but when I let off it goes away I have yet to figure out why it does that
    yeah, when i push down on the gas, its starts tapping and increases as i accelerate, and theres a loss of power. then when i let off the gas it stops...

  4. #4
    Junior Member TruThug's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    La Vergne, TN
    Posts
    67

    Black
    1999 Firebird

    Yeah sounds like its the gas pedal but I have no clue why it is making a noise

  5. #5
    Member godless-phoenix's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    culver city, Ca.
    Posts
    459

    Blackened fire chicken
    2000 Pontiac Trans Am WS6

    mine sounds like its coming from right behind the dash where the gauges and speedometer are...almost like a piece of plastic flapping in the dash, but my a/c aint on, it doesnt even work right now and it only does when im in drive...when i park it and rev the car, its gone...

  6. #6
    Member godless-phoenix's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    culver city, Ca.
    Posts
    459

    Blackened fire chicken
    2000 Pontiac Trans Am WS6

    ok, are there supposed to be 6 bolts for the exhaust manifolds??? cause it looks like the very last bolt on the driver side manifold, closest to the fire wall has broken off...

  7. #7
    now greybat66
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    bloomfield nj
    Posts
    481

    navy blue metalic
    1998 trans am conv

    thats your knock sensor its retarding your ignition and makes the car lose power.It does that so you dont harm your motor.you might have bad gas or you need to check the drivetrain.

  8. #8
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by godless-phoenix View Post
    ok, are there supposed to be 6 bolts for the exhaust manifolds??? cause it looks like the very last bolt on the driver side manifold, closest to the fire wall has broken off...
    Sounds like that could be your problem


  9. #9
    Member godless-phoenix's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    culver city, Ca.
    Posts
    459

    Blackened fire chicken
    2000 Pontiac Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by Cutlass View Post
    Sounds like that could be your problem

    Click for full size
    yup, im "missing" the very last bolt on the drivers side manifold, causing an exhaust leak...the head of the bolt broke off, but its flush with the manifold and not the head, witch is sort of good news...getting it fixed right now, hopefully the manifold didnt warp so i dont have to take it to a machine shop...im assuming i still need a gasket for this, cause i know older v8's dont really need them, but this is an aluminum block so i dont think its a good idea putting it back on without a gasket...

  10. #10
    Member godless-phoenix's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    culver city, Ca.
    Posts
    459

    Blackened fire chicken
    2000 Pontiac Trans Am WS6

    if anyone cares to know, i got the exhaust leak repaired, $250 to take the exhaust manifold and the catalytic converter off, and get the broken bolt out of the head, then everything put back togther, not a bad price. the cat ended being almost torn in half, had to get that welded back together, that was part of the repair too. so the reason this all happened, BAD MOTOR MOUNTS! i guess i drove my car so hard i broke a bolt off the exhaust manifold and ripped the drivers side cat almost in half...im looking at around $400 to replace the mounts, witch isnt too bad either. so for now, ill have to take it real easy on the car till i can get the mounts fixed...

  11. #11
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Quote Originally Posted by godless-phoenix View Post
    if anyone cares to know, i got the exhaust leak repaired, $250 to take the exhaust manifold and the catalytic converter off, and get the broken bolt out of the head, then everything put back togther, not a bad price. the cat ended being almost torn in half, had to get that welded back together, that was part of the repair too. so the reason this all happened, BAD MOTOR MOUNTS! i guess i drove my car so hard i broke a bolt off the exhaust manifold and ripped the drivers side cat almost in half...im looking at around $400 to replace the mounts, witch isnt too bad either. so for now, ill have to take it real easy on the car till i can get the mounts fixed...

    Ouch! Must have made a hell of a racket when it came loose.

  12. #12
    Member godless-phoenix's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    culver city, Ca.
    Posts
    459

    Blackened fire chicken
    2000 Pontiac Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    Ouch! Must have made a hell of a racket when it came loose.
    oh yeah! it was tapping like crazy! especially since the leak was right in front and under me...i had a p.o.s. '83 Z28 and the manifold bolts always came loose on the drivers side, so the sound was definitely a familiar one...

  13. #13
    Member krese's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Brewerton, New York
    Age
    42
    Posts
    544

    silver
    1996 Trans AM WS6

    holy shit dude! i'm glad you are getting it fixed but at this point you may have been better off just getting headers!!!!

  14. #14
    Member godless-phoenix's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    culver city, Ca.
    Posts
    459

    Blackened fire chicken
    2000 Pontiac Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by krese View Post
    holy shit dude! i'm glad you are getting it fixed but at this point you may have been better off just getting headers!!!!
    i know, i wish dude...it would be kinda hard since i live in california and have to smog my car...stupid cats

  15. #15
    Member 1998 T/A's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Huron Ohio
    Posts
    759

    Black
    2000 WS6 Trans AM

    Piston slap? I know the 350's are known for that...does it go away after a while or is it constant?

  16. #16
    Member 1998 T/A's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Huron Ohio
    Posts
    759

    Black
    2000 WS6 Trans AM

    NVM on the above post just scrolled to the bottom and put in my .02

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Tapping Noise
    By David Ray in forum General Help
    Replies: 14
    Last Post: 05-27-2009, 06:27 PM
  2. Tapping noise from valvetrain - problem solved!
    By DaddySS in forum Internal Engine
    Replies: 21
    Last Post: 02-25-2008, 12:04 PM
  3. tapping noise??????
    By wil2kss in forum General Help
    Replies: 27
    Last Post: 11-01-2005, 11:30 AM
  4. Tapping noise started tonight...
    By BlackHawk T/A in forum General Help
    Replies: 16
    Last Post: 10-09-2005, 02:50 AM
  5. tap tap tap tap tap tap tap tap tap tapping
    By third_shift|studios in forum Internal Engine
    Replies: 22
    Last Post: 09-10-2005, 06:15 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •