Results 1 to 10 of 10

Stumped big time

This is a discussion on Stumped big time within the Firebird / WS6 forums, part of the Vehicle Specific category; Ok so my SES light flips on and some known issues for the car is the fuel indicator is way ...

  1. #1
    Member 1998 T/A's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Huron Ohio
    Posts
    759

    Black
    2000 WS6 Trans AM

    Stumped big time

    Ok so my SES light flips on and some known issues for the car is the fuel indicator is way off so I replaced the fuel pump and bam it goes away. Several miles of driving it flips on again so i take it to someone who knows what they are doing. Scams the codes it comes back the MAF needs replaced and the passenger cat is clogged, obtain both pieces as well as new rear o2's get everything slapped on and I cleaned MAF and TB, noticed SLP lid gasket on inside was coming off so I replaced that as well. SES Light is gone but 40 miles later it comes back on. Now autozone can't scan my PCM because for whatever reason their handheld tuners don't connect (cig lighter fuse and all fuses are fine and not blown) the big 8 grand tuners connect just fine. So at this point I'm thinking maybe vacuum leak so I take some MAF cleaner shoot around the intake and TB not a change in RPM indicating leak. The only thing I can think it may be is the AMP meter on dash sits on the 3/4 mark and when testing battery it was deemed needing replaced In the near future, could that attribute to my issue??? Reason why I haven't bought battery is because it's going to storage in 2 weeks.

  2. #2
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    without the code it's anyone's best guess as to what could be going on. No reason an autozone scanner shouldn't connect....believe they just use actron code readers. Low battery voltage can cause some issues but if the car starts and runs fine I doubt it's low enough to cause you any problems.

  3. #3
    Senior Member theorangeguy's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Nashville, TN
    Posts
    1,434

    Black / White
    '00 T/A M6/'15 Hemi Truck

    Quote Originally Posted by 1998 T/A View Post
    Ok so my SES light flips on and some known issues for the car is the fuel indicator is way off so I replaced the fuel pump and bam it goes away. Several miles of driving it flips on again so i take it to someone who knows what they are doing. Scams the codes it comes back the MAF needs replaced and the passenger cat is clogged, obtain both pieces as well as new rear o2's get everything slapped on and I cleaned MAF and TB, noticed SLP lid gasket on inside was coming off so I replaced that as well. SES Light is gone but 40 miles later it comes back on. Now autozone can't scan my PCM because for whatever reason their handheld tuners don't connect (cig lighter fuse and all fuses are fine and not blown) the big 8 grand tuners connect just fine. So at this point I'm thinking maybe vacuum leak so I take some MAF cleaner shoot around the intake and TB not a change in RPM indicating leak. The only thing I can think it may be is the AMP meter on dash sits on the 3/4 mark and when testing battery it was deemed needing replaced In the near future, could that attribute to my issue??? Reason why I haven't bought battery is because it's going to storage in 2 weeks.
    Do you have after market exhaust, headers, or Y pipe and/or do you still have the secondary air and EGR system..?
    2000 Black TA M6 - LT's, ORY, UMI Short Stick, TT2's, Drilled/Slotted Rotors, Braided Lines, and Tuned by Vengeance SCCA and Car Show Approved
    2015 Ram 1500 Crew Cab Sport Premium Hemi
    2010 Hemi Crew Cab Sport Premium - Tuner and HID's - Sold
    06 Quad Cab HHHHemi - Sold
    99 Hugger Orange Camaro - Sold
    97 Camaro - Sold

  4. #4
    Member 1998 T/A's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Huron Ohio
    Posts
    759

    Black
    2000 WS6 Trans AM

    Air EGR in place only mod is magnaflow catback...I'm putting it away in a week so may just kick it down till spring time to figure it out. I'm thinking about buying a predator tuner but with the autozone tuners not hooking up makes me nervous that it won't work.

  5. #5
    Senior Member theorangeguy's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Location
    Nashville, TN
    Posts
    1,434

    Black / White
    '00 T/A M6/'15 Hemi Truck

    Quote Originally Posted by 1998 T/A View Post
    Air EGR in place only mod is magnaflow catback...I'm putting it away in a week so may just kick it down till spring time to figure it out. I'm thinking about buying a predator tuner but with the autozone tuners not hooking up makes me nervous that it won't work.
    Im wondering if the egr inlet at the top of the intake is causing a vacuum leak...I had that happen and it started throwing maf codes. Usually you can hear the air leak or if you put your hand on top of it and apply pressure the cars idle and tone will change just a little bit.

  6. #6
    Member 1998 T/A's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Huron Ohio
    Posts
    759

    Black
    2000 WS6 Trans AM

    Stumped big time

    I'll have to check that out tomorrow...keep ya all posted.
    98' Trans AM RIP

    00' WS6/Black/Pacesetter LT's/Magnaflow Exhaust/SLP lid/Nick Williams 92mm TB/FAST 92 Intake/BMR Strut Tower Brace/BMR Rear LCA's/BMR Panhard Bar

  7. #7
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    EGR and PCV systems are the usual culprits for any lean issues, but like 0rion stated, without the code it is difficult to say. Our cars do not like it when battery voltage gets a bit off -- have read about some weird issues over the years. Was the passenger side cat going bad from what you could see?

  8. #8
    Member 1998 T/A's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Huron Ohio
    Posts
    759

    Black
    2000 WS6 Trans AM

    Ha it was rattling when I shook it, like I said performance is fine not running lean or anything. I'll try to post a video of the car running and let you guys hear it.

  9. #9
    Member 1998 T/A's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Huron Ohio
    Posts
    759

    Black
    2000 WS6 Trans AM

    Stumped big time

    I narrowed the issue down to my MAP sensor but I'm a fuggin idiot on where it's location is...

  10. #10
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Stumped big time

    behind the intake pass side
    http://www.ls1.com/forums/f7/my-6-liter-build-174257/

    http://www.ls1.com/forums/f8/my-8-8-rear-build-165553/

    6.0L Block - Forged 403 built, breaking it in , Polluter Stg3 Cam, FAST 102mm Intake, NW102 TB, MSD wires, NGK TR6 plugs, Truck Coil Packs, LS3 Fuel Injectors, CC Pacesetter LT Headers, TS&P ORY, QTP e-Cutout, Magnaflow Muffler, 104mm Air Lid & Line Lock, Catch Can, Stage 2 T56 w/Viper shaft, PRO 5.0 Shifter, Tick MC, Monster Stg 4 Clutch, QT SFI BH, MWC DSL, UMI: SFC, PHB, LCA's, LCA Relocation Brackets & TA, Hotchkis Springs (1" Drop), YR1 Snowflake Wheels wrapped in NT555 tires & Custom Fab Ford 8.8 rear w/4.10 Yukon Gears, WSQ Hood, 3"CM Strange Eng Drive Shaft.

    Horsepower never lies, but is often lied about!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. I'm stumped please help!!!
    By sjd73ss in forum Firebird / WS6
    Replies: 3
    Last Post: 07-18-2010, 07:49 PM
  2. I'm Stumped...
    By Black_Z28 in forum Computers / Gaming
    Replies: 5
    Last Post: 11-09-2009, 01:12 PM
  3. Been stumped lately/Look at this!
    By truakita in forum General Help
    Replies: 9
    Last Post: 06-11-2008, 09:26 AM
  4. Need help with non LS1 car, stumped??
    By blackSS01 in forum Almost Anything Goes
    Replies: 15
    Last Post: 02-21-2008, 11:13 AM
  5. ZR1 stumped...
    By GeArBaNgEr56 in forum Wheels and Tires
    Replies: 1
    Last Post: 04-05-2006, 08:18 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •