Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 23

SES light .... but no codes??!

This is a discussion on SES light .... but no codes??! within the Firebird / WS6 forums, part of the Vehicle Specific category; Hi Guys..., When i drove to the bodyshop about three weeks ago, the SES light fired up on the 20 ...

  1. #1
    Member speedyWS6's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    U.K.
    Posts
    494

    Pewter
    2002 WS6 TA

    SES light .... but no codes??!

    Hi Guys...,

    When i drove to the bodyshop about three weeks ago, the SES light fired up on the 20 mile journey there, but ran fine.

    I went to the bodyshop today to look at the work they have done on the front bumper (nice)... but they told me they had had a couple of issues starting the car with what seemed like a lethargic battery, but the battery is only around three months old and has worked fine since my installing it!? The car started fine today to get a look at the bumper re-paint in the daylight and i am mystified.

    To add to the confusion as to why the SES light is showing... i plugged in a Diablosport Predator (used only to diagnose and NOT to tune in any way, i may add!) to ascertain any fault codes and it said something to the effect of "No faults detected" or "No Codes" . But basically no error codes at all to report!!? Now... if this is the case, how do i turn off the SES light as it seems it is showing in error!?

    The only "legitimate" codes i have had in recent months was when i fitted hi flow cats and this seemed to rectify itself and has been fine ever since putting them on.. Could it be this coming back to hassle me, and if it is... why no codes showing??

    Maybe the Predator is not able to detect EVERY code out there...maybe a genuine GM OBD11 reader would be more thorough in it's looking? i dunno, and i do look forward to some insight into this problem

    Thanks in advance..

    Trev.. )

  2. #2
    Next... MrKid's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Milford, CT
    Posts
    626

    Red
    '68 Camaro RS, '11 Camaro

    Is the light still on? It's possible that the code that popped up was just a hiccup, and has cleared. Most codes will clear after a number of starts with no issue detected. Being in a body shop, they do a lot of car shuffling, so it's possible your car was started a number of times.

  3. #3
    Member speedyWS6's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    U.K.
    Posts
    494

    Pewter
    2002 WS6 TA

    Mmmm...

    Car shuffling is a good call and i imagine you are dead right in this. It is indeed still showing once started having been there since the drive down and i hope the SES light does clear on it's own, but why does it show no codes at all when doing the diagnosis with the Predator??!! Glitch????

    Trev... )

  4. #4
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,692

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    have you tried unplugging the PCM and then replugging it???

  5. #5
    Member speedyWS6's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    U.K.
    Posts
    494

    Pewter
    2002 WS6 TA

    Nope...,

    have to say i never even gave that a thought.... but to be clear, i won't run into all sorts of other woes with my Ed Wright tune will i??? I assume it will be retained?

    Does it need a period of being unplugged or is it straight out and straight back

    Is this an "accepted" way of sorting out this issue or is it a bit of a "fudge" to correct it?

    Trev... )

  6. #6
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,692

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    Quote Originally Posted by speedyWS6 View Post
    Nope...,

    have to say i never even gave that a thought.... but to be clear, i won't run into all sorts of other woes with my Ed Wright tune will i??? I assume it will be retained?

    Does it need a period of being unplugged or is it straight out and straight back

    Is this an "accepted" way of sorting out this issue or is it a bit of a "fudge" to correct it?

    Trev... )
    it won't harm your tune...

  7. #7
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    maybe it says "Service Vehicle" and not "Service Engine Soon." These cars have both lights and people something get them mixed up. "Service Vehicle" can come on for communication issues between computers or Air Bag problems and wouldn't necessarily store codes in the PCM

  8. #8
    Member speedyWS6's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    U.K.
    Posts
    494

    Pewter
    2002 WS6 TA

    Thanks for the thoughts on the perhaps alternative light which could be showing..... but , nope, It is definately the SES Light!?


    Trev... )

  9. #9
    now greybat66
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    bloomfield nj
    Posts
    481

    navy blue metalic
    1998 trans am conv

    it might be an old stored code the predator wont pick these up its more of a tunning device.If you have the ses on you have something wrong , take it to a auto parts that read codes they should be able to pull up the codes.Good luck.

  10. #10
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Yeah i agree, try a different scan tool.

  11. #11
    Member speedyWS6's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    U.K.
    Posts
    494

    Pewter
    2002 WS6 TA

    Yep...,

    This idea does make a lot of sense!

    Just how much might the Diablo thing be lacking in it's capabilities to give me the right info when plugged in, then? I was led to believe that diagnostically speaking at least, they were ok?!

    Trev... )

  12. #12
    She Moderator KahanaReef's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    So Cal
    Age
    54
    Posts
    15,589

    Arctic White
    2000 Camaro Z28

    Perhaps the Diablo itself is malfunctioning?

  13. #13
    Member speedyWS6's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    U.K.
    Posts
    494

    Pewter
    2002 WS6 TA

    ^^^
    Good call.... but i have no reason to think this is the case as it is virtually unused by the previous owner when it was in NY !

    I reckon when i pick up the car from the bodyshop this coming Tuesday i will have a short drive out to a place where i know they have an OB11 reader!

    Still having me scratch my head though!!!!!


    Trev...)

  14. #14
    Auto Painter RyanJM's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Houston, TX
    Age
    41
    Posts
    2,002

    White
    1998 Trans Am

    The body shop should have a scanner. Since front end.collisions can damage engine parts. The body shop I used to work at had a scan tool to check codes since lights came on after a front end repair occasionally. All the dam plugs, sensors, and wires occasionally someone would miss one or one got damaged and the light was on we had to know what to fix.

  15. #15
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Yeah but he is in Europe with an American spec car. OBD2 is an US standard(I think). I'm not sure when or if Europe adopted it or something similar.

  16. #16
    Member speedyWS6's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    U.K.
    Posts
    494

    Pewter
    2002 WS6 TA

    Yep....

    I'm in Europe!

    Ryan... I understand that maybe a bodyshop where you are may be "normally" geared up to do this kind of thing without any probs, but here it is a little different and i actually did plug my Diablo into the car whilst at the bodyshop on Friday and although the guy who has done the job on the bumper has done a great job on the repair and colour match and whatnot... he had no clue as to what i was doing and with what!! Also i would not really call it a "front end collision" (happily) as i just slid sideways and heavily scraped the front drivers corner.




    OBD2 is not terribly unusual here, but as it happens i picked a shop which normally does Ferraris, Maseratis, and such cars, and so i don't think these cars use this system (not sure though)?!

    Thanks for all of the thoughts and ideas and i will try and get this sorted out early next week!

    Trev... )

  17. #17
    now greybat66
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    bloomfield nj
    Posts
    481

    navy blue metalic
    1998 trans am conv

    ouch!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

  18. #18
    Member speedyWS6's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    U.K.
    Posts
    494

    Pewter
    2002 WS6 TA

    Quote Originally Posted by purplebat66 View Post
    ouch!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Tell me about it!

  19. #19
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Morris IL
    Posts
    11

    Metallic Blue
    02 WS6 Trans Am

    Dang ...ouch man

  20. #20
    Member speedyWS6's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    U.K.
    Posts
    494

    Pewter
    2002 WS6 TA

    OK guys...,

    I picked up the car from the bodyshop yesterday and i am more than happy with what they have done to bring her back to how she was.

    Now.... going back to the SES light that showed up on the way down, well it was off on the drive home and today it came back on!! I plugged in the Predator to use the diagnostics (again) and this time i had a result and it was
    PO137 o2s circuit, bank1 sensor 2...low voltage.

    I know this is the post cat sensor and i think drivers side(?) and i was able to use the DTC facility of the Predator to delete the code.

    Now...... has this permanently turned it off as i know this to be OK to do as it is post cat, or will it keep coming back and have to be turned off a different way to stick!??

    Thanks guys! Oh... tell you what, when i fired her up and have driven the last couple of days in her, it quickly came back to me why i wanted an LS1 TA! ) )

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Engine light codes?
    By smokinsam in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 04-24-2015, 10:31 PM
  2. flashing ses light but no codes??
    By VENOMOUS in forum Computer & Tuning
    Replies: 13
    Last Post: 12-16-2008, 01:14 PM
  3. Help: SeS light and Codes
    By Justin93 in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 10-02-2008, 11:11 AM
  4. Help Ses Light Rich Codes
    By GNICTRY in forum Firebird / WS6
    Replies: 8
    Last Post: 02-13-2008, 06:24 AM
  5. 3 ses codes no mil light
    By JattGunMan in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 07-10-2006, 02:15 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •