Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 21

Low Oil Light

This is a discussion on Low Oil Light within the Firebird / WS6 forums, part of the Vehicle Specific category; Whats going on guys im new to this post and had a quick question... I just pick up a 2001 ...

  1. #1
    Junior Member XKALIBER's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Long Island
    Age
    30
    Posts
    48

    WHITE
    2001 TRANS AM WS.6

    Low Oil Light

    Whats going on guys im new to this post and had a quick question... I just pick up a 2001 Trans Am WS6 and in between my first oil change around 1800 miles my low oil light is coming on, it just happened again and its not even time for my second oil change... anybody else have this problem??? Thanks

  2. #2
    Member Mike's TA's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Austin, TX
    Age
    35
    Posts
    880

    Black
    99 Trans Am(sold)

    Might sound dumb, but did you check to see if there is still oil in the engine?

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    May 2006
    Location
    UK
    Age
    45
    Posts
    21

    00 white - 97 red
    trans am

    reset

    did you reset the oil change timer?

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    2,725
    Just to be sure...low oil or change oil? Change oil I'd just reset it, low oil check the level - the sensor is in the pan on the passenger side and comes on when you're about 2 quarts low.

  5. #5
    Member 02WS6dream's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Charlotte, NC
    Age
    34
    Posts
    668

    08 Mustang GT/CS Blue
    2002 Trans Am WS6 traded

    check oil level first; then check wires/plug at oil sensor. I had light, was damaged wire at sensor--easy, inexpensive fix.

  6. #6
    Junior Member XKALIBER's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Long Island
    Age
    30
    Posts
    48

    WHITE
    2001 TRANS AM WS.6

    All sensors are functioning becasue when the "Low Oil" light comes on im 2 quarts low... im just wondering if this is in any way normal for this car or if i have bad ring or valves in the motor... because the car isnt leaking oil... timer was reset everything else is ok its just that im loosing 2 quarts of oil in 1800 miles... Thanks for all your feedback guys...

  7. #7
    Senior Member predator's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Little Rock, Arkansas
    Age
    34
    Posts
    2,256
    1966 Corvette Coupe

    ls1's eat oil... its a pcv thing... actually you have an 01... which has an ls6 intake... so the pcv thing should be fixed... my vette eats like 4 quarts per oil change...

    car is eating oil...

    -me

  8. #8
    Member mikeaford's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Fredericksburg Va
    Age
    42
    Posts
    151

    Pewter
    01 Trans Am

    At times my LS1 does eat some oil it has happened to me as well probably not in the last 40K miles however. I noticed it quite frequently around 70 - 85 K miles. Not since then though just keep an eye on it if your panicky go have a compresion test done on it and I have also heard a leak down test but honestly I don't know what the leak down test does - maybe someone can school me on that one. Good luck keep us posted.

  9. #9
    someday joejenkinsglass's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Iowa
    Age
    40
    Posts
    1,120

    green
    98 formula

    sounds like a good time to stroke it

  10. #10
    Member imflyn's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Indy
    Age
    35
    Posts
    178

    Pewter
    '07 Silverado

    Question LS1 eats oil???

    Every time I change my oil My level has only gone down MAYBE a quarter of a quart. Change it every 3k with mobil and have had it for almost 30k miles now. I would think if your using that much oil you have a deffinite problem somewhere IMO.

  11. #11
    Member Thorazine Shuffle's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Indianapolis,Indiana
    Age
    42
    Posts
    169

    Pewter
    2000 WS6 A4

    How hard are you running your car???

  12. #12
    11 Second Club 11.34 bigboykilroy's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Streetsboro, Ohio
    Posts
    294

    Red
    1998 Firebird Trans AM

    Definately use only mobile 1 oil in the LS1, since i only drive mine in the summer and store it in the winter i use 10w 30. Havent lost a drop.

  13. #13
    11 Second Club 11.34 bigboykilroy's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Streetsboro, Ohio
    Posts
    294

    Red
    1998 Firebird Trans AM

    I also may start a fight here but dont use fram filters, I use to but every time it was time to change the oil the grip stuff would wear off and i would have to put a screw driver thru it to get it off, i have switched to NAPA Gold filters, they seem to filter better, seal better and come off in a snap. I have 2 LS1 engines and a LT1 both on NAPA and Mobile 1

  14. #14
    Senior Member Danger731's Avatar
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Indy
    Posts
    6,712
    Also did you start out with the oil "topped off" ?, if you start off low on oil...

  15. #15
    Junior Member XKALIBER's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Long Island
    Age
    30
    Posts
    48

    WHITE
    2001 TRANS AM WS.6

    i appreciate all of your input guys... basically i have many issues with this motor and oil is just one of them... first of all just as a responce so you know the oil was topped off nothing is leaking and i lost 2 quarts in 1180 miles... this is not normal but neither is the noise coming from the bottom of the motor... i either have a bad cam bering, crank case bering, or some other shit that i cant figure out... iv been thinking about just driving it until it blows up and then let them worry about it...

  16. #16
    Got Juice? Nasty TA's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Knoxville, TN
    Age
    36
    Posts
    441

    Silver
    2002 Trans Am WS6

    You need to check your oil pressure and see if it is droping. You might have a main or rod bearing going out. 1800 miles and the loss of 2 quarts of oil is not normal unless you run the piss out of it or it is built which in your case is not the problem.Don't run it till it blows it will cost a shit load more if you do.You need to run a thicker oil than ouy are running now. Something with a higher viscosity like 10w 30 or even 20w50 which is what i run in my TA. If you need any more help trying to fgure this problem ou tjust post them and i will help you, but it sounds like to me that you have internal damage.

  17. #17
    Junior Member XKALIBER's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Long Island
    Age
    30
    Posts
    48

    WHITE
    2001 TRANS AM WS.6

    Well my car only has 34,000 miles on it and it is covered under a full 2 year 24K mile warrantee... so either i pay to rebuild the motor now out of pocket... or i wait for it to explode and then they pay for it... but they wont open it up until something breaks... it sucks i dont wana damage more parts of my car becasue there a bunch of morons... im at a loss as far as what i should do at this point...

  18. #18
    Got Juice? Nasty TA's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Knoxville, TN
    Age
    36
    Posts
    441

    Silver
    2002 Trans Am WS6

    That really sucks. Just run the piss out of it until it breaks. Sorry about the luck. Let me know if you have any more questions.

  19. #19
    Member MikeMoss's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Kansas
    Posts
    106

    Rally Red
    2001 Camaro B4C

    Sorry for bringing back such an old thread but I had this problem I used about a quart of oil every 600 miles. I checked my pcv valve and it was completely full of oil so I replaced the pcv valve with a fixed orifice valve part number 12572717 I had to go to the dealership to get it.

    Here is a write up thing about it I found on this site a while ago

    http://www.mightyautoparts.com/pdf/articles/tt122.pdf

    Anyway it has been about 3000 miles since I changed the valve and I have used absolutely no oil since. And it idles better.

    Hope this could be of some help

  20. #20
    Senior Member SeVeReDiStOrTiOn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    8,164

    05 Wrangler
    00 Z28 sold :-(

    A catch can is also another option...AMW sells them or you can make one. http://www.accmachtech.com/pcvcatchcans.htm

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Tail Light, Head Light Lens Cleanup, Body Work Questions
    By MAXX2 in forum Appearance Section
    Replies: 3
    Last Post: 12-15-2010, 09:15 AM
  2. light up middle tail light bird
    By trans_am7935 in forum Firebird / WS6
    Replies: 16
    Last Post: 05-28-2009, 08:59 AM
  3. Adjustable Timing Light - Light Up Performance
    By Ed Blown Vert in forum Firebird / WS6
    Replies: 0
    Last Post: 03-23-2009, 07:50 AM
  4. C5 Z06 - CAGS light as a shift light
    By rbartick in forum Computer & Tuning
    Replies: 2
    Last Post: 04-14-2008, 04:26 PM
  5. Bud Light, Coors Light or Miller Lite?
    By Hurley711 in forum Almost Anything Goes
    Replies: 69
    Last Post: 05-26-2007, 02:21 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •