Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 21 to 24 of 24
Like Tree1Likes

Car dies, starts right back up

This is a discussion on Car dies, starts right back up within the Firebird / WS6 forums, part of the Vehicle Specific category; Have never had to replace the sensor before. It is simply a Hall effect sensor that picks up the teeth ...

  1. #21
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,538

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Have never had to replace the sensor before. It is simply a Hall effect sensor that picks up the teeth on a rotor attached to the crankshaft called a "reluctor". By the spacing of the teeth on the reluctor, and the resulting pulses generated by the sensor, the PCM knows where the crankshaft is in the combustion cycle. I always thought that these were plug and play type sensors, but I could be wrong.

  2. #22
    Member herculesrider1's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    TX
    Posts
    504

    Red
    '00 TransAm RamAir WS6 M6

    Ok, y'all ready for this? Well after replacing the Crankshaft Position Sensor myself, it didn't change a thing. So, I took it to the local garage, told them the symptoms, and they had it for about 6 hours on a scope, looking at waveforms, but couldn't find the issue of dying out of the blue. They kept it overnight, worked on it again Sat morning and said they found the issue in the Lingenfelter Launch Control Module.
    This is an aftermarket module that helps you come off the line consistently with a 6spd trans. It has it's own wiring harness with about 15 wires coming out. At any rate,
    they disconnected it from the system after tracing the problem to it, and waalaa,
    no more dying. Hooked it back up, and it started dying again, unhooked it, stopped dying. So, I will leave it unhooked, being that I never used it before since I bought the car 10 yrs ago. Thanks for all y'alls effort to help!!
    Ported/Polished throttle body, Lingenfelter launch module, SLP line lock, QTP exhaust cutout, LS7 clutch, K&N, Ceramic coated longtubes, no cats, 3" exhaust, Flowmaster "B", Eibach springs, Midwest Chassis 9" rearend w/4.10's, tru-trac, Strange nodular S case, Daytona support, 1350 Series yoke

  3. #23
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,538

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Aftermarket add ons are always one of the first places to look. Glad you got it figured out and fixed.

  4. #24
    Member herculesrider1's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    TX
    Posts
    504

    Red
    '00 TransAm RamAir WS6 M6

    Thanks Jeff. One thing I didn't think was that it would be something that I never ever used. Matter of fact, it was installed already when I bought it! Go figure!! Thanks again!

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Car starts up at 4 grand then dies after intake/tb install
    By BLCKBRD2000 in forum External Engine
    Replies: 9
    Last Post: 10-09-2011, 07:05 PM
  2. Formula starts then immediately dies
    By kensz28 in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 11-17-2009, 07:09 AM
  3. My SS starts when it wants to
    By supersport00 in forum Camaro / SS
    Replies: 11
    Last Post: 02-17-2009, 01:17 PM
  4. starts......sometimes. HELP!!
    By a338566 in forum General Help
    Replies: 7
    Last Post: 09-20-2008, 04:10 PM
  5. Help!!! Car Starts And Dies After 2 Seconds
    By bluedragon in forum General Help
    Replies: 20
    Last Post: 01-24-2006, 04:24 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •