Results 1 to 20 of 20

backfireing

This is a discussion on backfireing within the Firebird / WS6 forums, part of the Vehicle Specific category; started my car up today and its running realy rough. it jerks a little bit and started back firing. even ...

  1. #1
    Junior Member sidws6's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    georgia
    Posts
    9

    black
    2002 pontiac trans am ws6

    backfireing

    started my car up today and its running realy rough. it jerks a little bit and started back firing. even at just an idle the car shakes more than normal. the car is in need of a new thermostat but it has been running fine for the past week or so. also the idle has been running about 500rpm more than normal. any ideas on what it could be?

  2. #2
    None Shall Pass Knight's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    East of Cleveland, Ohio
    Posts
    3,828

    Black
    99 WS.6 - Modified

    Clean your MAF.

  3. #3
    None Shall Pass Knight's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    East of Cleveland, Ohio
    Posts
    3,828

    Black
    99 WS.6 - Modified

    Any codes? Misfire or anything like that?

  4. #4
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    sounds like a vacuum leak to me or some form of un-metered air getting into the engine. Done any work on it lately or anything near/around the MAF/intake tubing? Main reason I'm thinking vacuum leak is the high idle......that's a sign. Also, check the elbow on the pcv line going into the intake....they like to crack on the back of that bend.

  5. #5
    Junior Member sidws6's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    georgia
    Posts
    9

    black
    2002 pontiac trans am ws6

    i cleaned the MAF today but it is still doing the same thing. the only codes its throwing is thermostat (i think its getting stuck open sometimes because it runs cooler than normal) 02 sensor, and idle control system running at higher rpm than expected. ill check that elbow on the pvc line tomorrow morning.

  6. #6
    Member BRANDON's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    perry,ga
    Posts
    162

    black with silver stripes
    2001 trans am ws6

    check the throttle body and make sure its not sticking and clean it,also the stop screw on the throttle body,check everything from the air lid to the throttle body all hoses, lines,elec connections,etc.,if you dont find anything you may have to take it to a shop,what part of ga. you live in?

  7. #7
    Junior Member sidws6's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    georgia
    Posts
    9

    black
    2002 pontiac trans am ws6

    alright will do. im in milledgeville

  8. #8
    Member BRANDON's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    perry,ga
    Posts
    162

    black with silver stripes
    2001 trans am ws6

    if thats not too far from perry theres a guy here that could figure it out i dont know what he will charge though,his name is brian anderson he does all the tuning on my car

  9. #9
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    what t-stat code are you throwing? How is your idle when you first start the car? Is it rough immediately after starting the car or does it idle perfect then go south a few minutes later?

  10. #10
    Junior Member sidws6's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    georgia
    Posts
    9

    black
    2002 pontiac trans am ws6

    t-stat code? not shure what that is im 18 i know some about mechanics but not a wholelot. at start up the rpms immediatly jump to about 2500 then slowly idles back down to about 1000. when driving it stays up about 500 rpm than normal, i checked the hoses from the intake and couldnt find any holes in them, i just bought a thermostat today. maybe that will help out a little. the car smells like its running rich

  11. #11
    Member BRANDON's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    perry,ga
    Posts
    162

    black with silver stripes
    2001 trans am ws6

    try unhooking your battery and leave it unhooked for a few minutes and hook it back up,how do you know what codes its throwing? you have a programmer?

  12. #12
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    what about your vents in the car? They switch from floor vent to the defrost fine and all that? Reason I ask is there's a small vacuum line that controls the vents....making sure the leak isn't there. Everything you're describing sounds like a vacuum leak or air getting in after the MAF somewhere.

  13. #13
    Junior Member sidws6's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    georgia
    Posts
    9

    black
    2002 pontiac trans am ws6

    yeah i have a programer, ill try that. it switches fine from the floor and defrost i used it this morning. my ac system works good.

  14. #14
    Member BRANDON's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    perry,ga
    Posts
    162

    black with silver stripes
    2001 trans am ws6

    if your programmer is saying somethings wrong with the o2 sensor and idle control system,then one of your o2 sensors could be bad,i had one go bad one time and my car just skipped alot,if its the idle control system check the idle air control valve on the throttle body,its the top sensor that protrudes.

  15. #15
    Member 20ws6speed01's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Winston,OR
    Posts
    272

    blue
    2001 WS6

    What is the P code...Like p0601

  16. #16
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    New York
    Posts
    24

    Black
    2002 Trans Am WS6

    Check your spark plugs, I had this issue before on my old TA

  17. #17
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    California
    Posts
    27

    Black
    2001 WS6 Trans Am

    I over-oiled my K&N airfilter and my car was doing the same thing. Had to clean the MAF and the sensors from my airbox to the throttle body.

  18. #18
    Junior Member sidws6's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    georgia
    Posts
    9

    black
    2002 pontiac trans am ws6

    i have a hypertech computerprogramer also, do you think this could be throwing off the timing?

  19. #19
    Just me Y2KPewterSS's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Broken Arrow, OK
    Age
    42
    Posts
    23,353

    Pewter metallic
    2000 Camaro SS

    Quote Originally Posted by sidws6 View Post
    i have a hypertech computerprogramer also, do you think this could be throwing off the timing?
    The hypertech tuning leans out the motor, which is not healthy for it. I would remove the hypertech tuning regardless of it being your issue or not.

  20. #20
    Junior Member sidws6's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    georgia
    Posts
    9

    black
    2002 pontiac trans am ws6

    i had a feeling that thing was throwing stuff off! the car is running very rich! it seems as if half my gas is rolling out the exhaust. its not cheap running premium either :/

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •